5 tips til dig med Paddleboard

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

0

Stand Up Paddle er en anderledes og sjov vandsport, der hurtigt har vundet stor popularitet og udbredelse. 

Men hvordan kommer du så i gang med at stå på paddleboard, hvordan er reglerne for paddleboard og hvilken størrelse paddleboard skal du købe? 

Spørgsmålene er mange, men vi giver dig her svar på de vigtigste spørgsmål du måtte have til den populære vandsport. 

Hvordan står man på paddleboard?
Stand up paddling, som også forkortes SUP, foregår stående på et paddleboard, hvor du skaber fremgang ved hjælp en en padle. SUP kan dyrkes af de fleste, uanset niveau. Hvis du er nybegynder anbefaler vi, at du starter med at dyrke sporten i fladt vand, men efterhånden som du får noget øvelse, kan den også dyrkes når der er bølger. 

Du står, solidt plantet, midt på boardet, med en skulderbreddes afstand mellem dine fødder. For at holde dit balancepunkt lavt og din balance bedst mulig, bør du have et let bøj i knæene, og stå med rank ryg. 

Hvor mange tag du skal tage pr side, før du flytter padlen om på den anden siden af paddleboardet, afhænger af hvor hurtigt du bevæger dig fremad: Jo langsommere, jo færre tag pr. side. Det bliver også nemmere at padle ligeud, jo tættere på boardet du kan padle. 

Sørg for, at du trækker med din nederste arm, og træk padlen ind mod din core. På den måde bruger du ikke kun kræfter i armene, men også musklerne i din core. 

Hvordan kommer man op på et paddleboard?
Inden du kravler ombord på et paddleboard, skal du montere den såkaldte leash om din ankel. En leash er den line der forbinder dig til dit paddleboard, så du er sikker på, at dit board ikke stikker af hvis du falder i vandet. 

Når din leash er sikkert monteret lægger du boardet i vandet, og kravler op på boardet. Start med at stå på alle fire på boardet, med padlen i hænderne, da du på den måde kan mærke bevægelserne i boardet og hvor meget balance der kræves. 

Når du har fundet din balance, kan du sætte dig mere opret og slippe med hænderne. Herfra kan du i dit eget tempo lige så stille begynde at padle fremad, så du kan få en fornemmelse af dine tags effekt. 

Efter lidt tid, når du føler dig tryg ved at sidde på knæ, kan du prøve at komme op at stå på dit board. 

Hvilken størrelse paddleboard skal jeg vælge?
Størrelsen på et paddleboard angives i fod, og hænger som regel sammen med boardets volumen. 

En god huskeregel er, at paddleboardet skal være omkring 20 cm længere end din kropshøjde. Det er også vigtigt, at du i dit valg af SUP har din kropsvægt med i dine overvejelser. Hvis du vejer mellem 50 og 70 kg anbefaler vi en SUP med en volumen på 140 – 180 liter, vejer du mellem 70 og 90 kg bør dit boards volumen ligge mellem 180 – 280 l. Hvis du vejer over 100 kg, kan du med fordel anskaffe dig et paddleboard med en volumen på minimum 300 liter. 

Der findes også paddleboards med forskellige former. Hvis du er nybegynder, vil vi anbefale et allround board, da allround boardet er bredt, nemt at holde balancen på og kan bruges til det meste. Derfor er det et godt valg til dig, som ønsker at udforske sporten. 

Få styr på reglerne – hvor må du stå?
Det blev i 2017 et lovkrav, at medbringe enten en rednings- eller svømmevest, når du står på paddleboard. Du kan faktisk få en bøde, hvis du står på et paddleboard uden en vest. Du kan selv vælge om du medbringer en oppustelig svømmevest der spændes om livet, en almindelig svømmevest eller en redningsvest med krave og stor opdrift. Det eneste krav er, at den er CE-mærket. 

En af de ting der gør SUP så populært er, at du kan dyrke sporten mange forskellige steder. De fleste paddler ved kysten, som vi i Danmark har ca. 8.000 kilometer af. 

Som udgangspunkt må du også gerne stå på SUP board på søer og åer, men det er dog ikke tilladt overalt. På private søer skal du få tilladelse af ejeren, og på skovsøer eller i fredede områder, er det ikke tilladt at SUPe.

Hvordan opbevarer man et paddleboard?
Uanset om du foretrækker et oppusteligt eller et hardboard, vil vi anbefale, at du opbevarer det i en boardbag. Inden du lægger dit SUP board i tasken, er det vigtigt, at boardet er tørret grundigt af. 

Det er ikke nødvendigt, at tage alt luften ud af et oppusteligt board efter brug, men du skal sikre dig, at der ikke er tryk på boardet når det ligger til opbevaring. Dette skyldes, at syningerne i boardet kan gå i stykker ved selv en lille udvidelse af luften i boardet. Du må derfor aldrig opbevare et oppustet SUP board i solen. OBS: På vandet er det selvfølgelig intet problem, da vandet holder luften i boardet afkølet. 

Du skal ikke tage dig nær så mange forholdsregler med et hardboard. Det kan du nemt have liggende i et “rack” eller lignende, bare du sikrer dig det ligger godt. Eventuelt kan du beklæde racket med lidt blødt skum, så er du sikker på, at der ikke sker noget med dit board. 

Der er både fordele og ulemper ved begge typer boards. Et oppusteligt board fylder generelt mindre når det ikke er i brug. Det er blødere at lande på, hvis du skulle falde, og det er muligt at transportere på for eksempel en cykel. Til gengæld tager det længere tid at komme på vandet, fordi det først skal pumpes op. Et hardboard er meget hurtigere at få på vandet, og det giver i højere grad følelsen af et “rigtigt” surfboard. 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here