8 måder at bruge din damprenser

0

Du har langt om længe fået købt den damprenser, som du altid har ønsket dig, så nu skal du selvfølgelig huske at bruge den i dagligdagen. Såfremt du aldrig har ejet en damprenser før, kan du måske være i tvivl om, hvad den kan bruges til, men fortvivl ej – hjælpen er nær.

En damprenser er et alsidigt rengøringsredskab, fordi du kan bruge damprenseren i et væld af forskellige rengøringssituationer. Du snyder altså dig selv, hvis du tror, at en damprenser kun kan bruges til at rengøre tæpper.

1. Fliser og fuger

Det er let som en leg at rengøre både fliser og fuger med en damprenser, så der er ikke længere nogen undskyldning for, at badeværelset ikke er skinnende rent. Bruger du jævnligt damprenseren på badeværelset, kan du holde både skimmelpletter og kalk væk. Toilet og håndvask vil med garanti blive helt rent og desinficeret, hvis du finder din damprenser frem og giver badeværelset en kærlig hånd.

2. Tekstiler og møbler

Damprensere bruges hyppigt til at rengøre tekstiler og møbler, så du kan også komme i gang med at rengøre dine polstrede møbler og tæpper. Det skal dog understreges, at det ikke er alle stoftyper, som kan tåle de høje varmegrader.

Skal du rengøre tekstiler og møbler, bør du støvsuge, før du giver møblet en tur med damprenseren. Det er muligt at eliminere husstøvmider og dårlig lugt takket være en damprenser.

3. Gulve

Det er muligt at rengøre langt de fleste gulvtyper med en damprenser – dog med få undtagelser. Før du rengører gulvene, bør du sætte det brede mundstykke på damprenseren. Du bør endvidere montere en gulvklud, så du nemt og effektivt kan rengøre hårde gulve som klinker, vinyl, laminat og mange andre almindelige gulvtyper.

Det er også muligt at rengøre lakerede og oliebehandlede gulve, men du bør være en smule påpasselig. Damprenseren kan med fordel indstilles, således at den ikke afgiver mere varme, end gulvene kan tåle. Trægulv kan nemlig være sårbart over for høj varme og fugt, så du bør lige undersøge, om dit trægulv kan tåle at komme i kontakt med en damprenser.

4. Tøj

Det kan umiddelbart lyde for godt til at være sandt, at man kan fjerne krøller og folder på tøj med én håndbevægelse, men det er rent faktisk muligt i vores moderne verden. Det kræver blot, at du køber en specialudviklet damprenser – en såkaldt tøjdamper. Du kan dermed stryge tøj uden at skulle finde hverken strygejern eller strygebræt frem.

Udvalget af såkaldte tøjdampere er meget begrænset, men det er ikke desto mindre muligt at købe en damprenser, som kan dampe tøj. Er du ikke synderligt begejstret for traditionel strygning, så vil en tøjdamper måske kunne blive din nye bedste ven. Det kan alligevel diskuteres, om en tøjdamper kan erstatte et almindeligt strygejern, men det kan du kun finde ud af på én måde.

5. Malede overflader

Malede overflader bestående af vægge, døre og vindueskarme kan også rengøres med en damprenser. Det anbefales i den forbindelse at skrue damprenseren ned på halv damp, da disse overflader kan være en smule sårbare. Derudover bør du altid have en ren og tør klud ved din side, så du kan tørre overfladerne af, hvis behovet melder sig.

Det er selvsagt ikke en god idé at damprense overflader, som netop er blevet malet, da overfladerne skal have tid og ro til at tørre. Er du i tvivl om, hvorvidt en given overflade kan holde til at blive damprenset, så undersøg det lige nærmere, før du går i gang.

6. Glas og spejle

Det er også muligt at damprense glas og spejle, så hvis du føler, at dine spejle trænger til at blive rengjort, så bør du skride til handling. Du rengører glas og spejle ved at montere en blød klud på damprenseren. Efter endt behandling bør du skrabe efter med en vinduesskraber. Sørger du jævnligt for at tørre vinduesskraberen af med en klud, så kan du undgå striber og andre uønskede mærker på glas og spejle.

Ønsker du at opvarme kolde ruder om vinteren, så rådes du til at opvarme ruderne på en afstand af 5-10 cm.

7. Køkken

Eksperter vil påstå, at det er muligt at rengøre hele boligen med en damprenser, så hvorfor skulle det ikke også være muligt at rengøre køkkenet? Det er i hvert fald en smal sag at damprense både kogeplader og komfurer.

Såfremt du skal kunne rengøre kogeplader og komfurer på effektiv vis, bør du købe en rustfri stålspiral, som du kan fastgøre til rundbørsten. Der er desuden ingen grund til at bekymre sig om ridser på keramiske kogeplader, da damprens er en meget skånsom rengøringsmetode.

8. Fedtaflejringer

Det har førhen været ualmindeligt svært at fjerne fedtaflejringer, men det er ikke den største udfordring med en damprenser. Du kan altså sagtens fjerne fedtaflejringer fra rustfrit stål, hvis du blot sørger for at bruge din damprenser på den rigtige måde.

Fedtaflejringer skal helst fjernes så hurtigt som muligt, da det kan være svært at fjerne fedt, som har siddet på en overflade i en længere periode. Skal du kunne fjerne fedtaflejringer fra diverse overflader, så skal du overveje nøje, hvilket tilbehør du bruger til formålet.

Hvorfor er damprens så fordelagtigt?

I dag findes der en verden af forskellige rengøringsmetoder, hvor damprens også er repræsenteret. Den traditionelle damprenser kan spare dig for både tid og penge, så det er ingenlunde spild af penge at købe værktøj til damprens.

Damprens er en skånsom rengøringsmetode, fordi der ikke efterlades allergifremkaldende aflejringer – i modsætning til de fleste andre rengøringsmidler. Det er som bekendt nemt at eliminere husstøvmider, hvorfor mange allergikere vælger at købe en damprenser. Damprens er desuden en miljøvenlig rengøringsmetode, fordi rengøringsmetoden ikke involverer brugen af kemikalier. De eneste ressourcer, der skal bruges, er en smule vand og strøm.

Damprens er også fordelagtigt, fordi det er nemt at håndtere en damprenser. Det er de færreste mennesker, som elsker at gøre rent, men hele rengøringsprocessen er gjort nemmere takket være damprens. Bliver du den heldige ejer af en damprenser, så behøver du ikke at frygte den ugentlige rengøringsdag – hvis du altså har sådan en dag.

Læs mere om emnet i vores damprenser test, hvor vi har omtalt en lang række damprensere.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here