Alsace vin Test – De bedste flasker vin fra Alsace

Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

0

Alsace er en region, der ligger på grænsen mellem Frankrig og Tyskland. Historisk set har området både tilhørt Tyskland og Frankrig under navnet Elsass Alsace. Den dag i dag er der dog tale om et fransk område, men de to rødder kan naturligvis forklare, hvorfor vinene fra Alsace stilmæssigt minder om en række af dem, der kan findes i Tyskland. Alsace er dog fortsat kendt for at producere unikke vine på en lang række forskellige typer af druesorter fra området.

Det er dog primært hvidvin, der produceres i Alsace, da op mod 90% af den samlede produktion er hvidvin. Der findes flere end 2.000 vinbønder rundt omkring i Alsace, men hovedparten af flaskerne kommer dog fra færre end 200 producenter. Langt de fleste producenter kan desuden fortsat bryste sig af, at være familieejede. De producerer ofte en bred vifte af vine, da de helt store vinhuse kan byde på en portefølje, der lyder på op mod mellem 20 og 30 vine.

Hvert år produceres der rigtig meget vin i Alsace, hvilket er ensbetydende med, at du også har mulighed for at vælge blandt et stort udvalg. Det kan være vanskeligt, hvis du ikke har den rette viden om området. I denne Alsace Vin Test bliver du præsenteret for en række forskellige vine fra det velkendte område. Det betyder, at du – med garanti – også vil kunne finde frem til én eller flere vine, der harmonerer med dine krav og som samtidig byder på en høj kvalitet.

Cuvée des Collines – Vins Sipp Mack, Alsace, Frankrig

Test af Cuvée des Collines – Vins Sipp Mack, Alsace, Frankrig
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 69,95 69,95 Læs mere

Vins Sipp Mack er ét af de mest velkendte vinhuse i Alsace. Deres vingård kan dateres helt tilbage til 1698, hvorfor det også er et vinhus, der byder på en unik og lang historie. Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at Cuvée des Collines er en hvidvin, der adskiller sig fra de fleste vine fra Alsace, der almindeligvis er såkaldte enkelt-drue vine, hvilket ikke er tilfældet med Cuvée des Collines fra Vins Sipp Mack, der er bestående af intet mindre end hele fire druesorter.

I dette tilfælde er der tale om en hvidvin, der er blevet lavet af Vins Sipp Mack specifikt til Jysk Vin. Den har en meget unik druesammensætning (den er nemlig bestående af 60% Riesling, 20% Pinot Blanc, 10% Sylvaner såvel som 10% Muscat), der er med til at give vinen flere facetter, hvilket både gør sig gældende i forhold til vinens duft og smag. Det er særligt Riesling-druen, der er med til at skabe en rigtig god basis for at kunne give vinen en lækker friskhed.

Det skal selvfølgelig også gøres klart, at der er tale om en flaske hvidvin, der sagtens kan nydes uden mad, hvorfor den blandt andet fungerer godt til en varm sommeraften på terrassen, som aperitif til en delikat aftenmenu eller derimod sammen med f.eks. en form for skaldyr eller med den velkendte ret fra Alsace; Choucroute. Det er en meget unik hvidvin, der har en frisk smag, som tiltaler langt de fleste, da det er en meget alsidig og særdeles delikat hvidvin.


Riesling Tradition – Vins Sipp Mack, Alsace, Frankrig

Test af Riesling Tradition – Vins Sipp Mack, Alsace, Frankrig
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 86,00 86,00 Læs mere

Her er der ligeledes tale om en hvidvin, der kommer fra det anerkendte vinhus, Vins Sipp Mack. Alle druer, der bliver brugt til at fremstille denne vin bliver naturligvis høstet på manuel vis. Det er også ensbetydende med, at de bliver udvalget og høstet på meget nøje vis for at kunne sikre både modenhed og kvalitet. Den efterfølgende gæring er noget, der finder sted i en række rustfri ståltanke, der selvfølgelig er temperaturkontrollerede under hele processen.

Efter dette får vinen lov til at lagre i fire måneder på en række store, gamle egefade. Det er noget, der er med til at give vinen en helt unik smag. Det bør desuden også gøres klart, at Riesling Tradition fra Vins Sipp Mack er en vin med en lys, gylde stråfarve. Den byder på en livlig duft af både frugt og en aroma af citrus, der bestemt må siges at være en uhyre appellerende duft, der også har antydninger af, at der udelukkende gøres brug af 100% Riesling-druer.

Vinen byder desuden også på en smag, der er både sprød og frisk, hvilket kendetegner mange af de Riesling-vine, der kan fås fra Alsace-regionen i Frankrig. Det er en hvidvin, der sagtens kan nyde for sig selv, hvis du trænger til et koldt glas vin på en varm sommerdag, men du kan dog også vælge at servere den til enten skaldyr eller grillet fisk, mens den også passer godt til f.eks. gedeost. Du har desuden mulighed for at gemme vinen i helt op til fem år.


Pinot Gris Tradition – Vins Sipp Mack, Alsace, Frankrig

Test af Pinot Gris Tradition – Vins Sipp Mack, Alsace, Frankrig
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 89,95 89,95 Læs mere

Hovedparten af de vine, der kommer fra Vins Sipp Mack er blandt andet kendetegnet ved, at de mange vine er blevet produceret udelukkende ved at gøre brug af druer, der er blevet høstet på manuel vis. Efter de er blevet både høstet med håndkraft og derefter er blevet sorteret meget nøje, så bliver de presset på yderst forsigtig vis for at kunne bevare både smag og aroma på maksimal vis – og det er bestemt også noget, der er tilfældet ved Pinos Gris Tradition.

Selve gæringen af denne hvidvin finder naturligvis sted i rustfri ståltanke under temperaturkontrol, hvorefter vinen bliver lageret på tank indtil august året efter høsten er fundet sted. Pinos Gris Tradition er en hvidvin, der er både kraftig, rund og dertil er den også meget velafbalanceret, mens den også byder på en let røget aroma. Når du først smager på vinen, vil du opleve, at den er læskende med en smule fedme og et sødligt strejf, der kendetegner druen.

Det er desuden også en hvidvin, der byder på en lang eftersmag og dertil er der også en perfekt balance mellem både syre, fedme og sødme. Det er en ideel ledsager til både laks, svamperetter, terriner eller retter med lyst kød. Den kan dog også sagtens drikkes på egen hånd, hvis du blot lyster et koldt glas hvidvin på terrassen. Netop denne vin fra Vins Sipp Mack er særdeles populær på det danske marked, da den har en smag, der appellerer til langt de fleste.


Crémant d'Alsace – Vins Sipp Mack, Alsace, Frankrig

Test af Crémant d'Alsace – Vins Sipp Mack, Alsace, Frankrig
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 119,00 119,00 Læs mere

Druerne til denne rosévin fra Alsace i Frankrig bliver alle høstet i midten af september måned. Selve mosten har haft skindkontakt med de afstilkede druer hele natten over, hvilket naturligvis er dét, der er med til at sikre, at vinen ender med at opnå den lyse rosé-farve. Den efterfølgende gæring finder selvfølgelig sted i temperaturkontrollerede tanke fremstillet af stål. Efter gæring bliver vinen tappet på flaske, hvilket altid sker i slutningen af marts måned.

Ikke nok med, at Vins Sipp Mack år efter år formår at ramme en farve, der er intet mindre end brillant at se på, så er du samtidig også garanteret, at dette er en rosévin, der yder på en duft af røde, modne bær. Det er blandt andet noget, der skyldes, at vinen bliver produceret udelukkende ved brug af Pinot Noir-druer. Druerne er – som sagt – oven i købet blevet håndplukket for at kunne sikre, at kvaliteten er i højsædet og at smagen ligeledes også er herefter.

Endvidere, så bør det også understreges, at denne rosévin fremstillet udelukkende på Pinot Noir-druer byder på en særdeles dejlig og saftig smag, der bliver afrundet på den bedste vis af en cremet eftersmag. Det er en vin, der er perfekte til en varm sommeraften på terrassen, men den kan dog også tjene som en ganske favorable vin til diverse salater og lettere retter. Med andre ord, så er det en vin, der kan byde på mange spændende aspekter og muligheder.


Gewurztraminer Tradition – Vins Sipp Mack, Alsace, Frankrig

Test af Gewurztraminer Tradition – Vins Sipp Mack, Alsace, Frankrig
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 112,00 112,00 Læs mere

Denne Gewurztraminer Tradition fra Vins Sipp Mack er en halvtør hvidvin, der indeholder 14 gram restsukker pr. liter. Der bruges udelukkende Gewurztraminer-druer til fremstilling af denne vin – og alle druer er naturligvis blevet høstet på manuel vis. Efter de er blevet høstet, så bliver de naturligvis også presset på forsigtig vis, da det dermed er muligt at bevare både smag og aroma. Gæring finder sted i rustfri ståltanke, mens lagring foregår i 4 måneder på egefade.

Det er en aromatisk vin, der byder på en lys gylden stråfarve. Dertil er det også en hvidvin med en meget koncentreret duft af både roser og peber, der dertil også går forud for de vidunderlige krydderdufte. Smagen af Gewurztraminer Tradition fra Vins Sipp Mack har en meget behagelig syre og samtidig også en lang finish. Der bør ikke lægges skjul på, at der er tale om en Alsace-vin, der kan bruges i flere sammenhænge, hvad end det er sammen med eller uden mad.

Det er blandt en vin, der egner sig godt i forbindelse med stærke oste som gælder alt lige fra den lokale Munsterost til en mere cremet blåskimmelost. Du kan dog også bruge denne hvidvin til et væld af andre formål, da den også passer godt sammen med asiatiske retter, fx med kokusmælk, chili, karrypaste, ingefær, kafirlimeblade osv. Den kan dog også sagtens nydes på egen hånd, hvis du blot har lysten til at nyde et koldt glas hvidvin på din terrasse eller i din stue.


Hvilke vine kommer fra Alsace? Og hvad kendetegner dem?

Der bør bestemt ikke være nogen tvivl om, at der bliver produceret rigtig mange forskellige vine i Alsace. Det betyder også, at du både har mulighed for at købe rødvin, hvidvin og mousserende vin, men som der også tidligere er givet udtryk for, så er op mod 90% af den samlede vinproduktion i Alsace bestående af hvidvin. Der bruges dog primært otte forskellige druesorter i Alsace, hvilket er Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Noir, Pinot Blanc, Muscat, Chasselas og Sylvaner.

Chardonnay er desuden også en druetype, der er ved at blive mere og mere udbrudt i Alsace, men dog under navnet Pinot Blanc, eftersom Chardonnay ikke er tilladt ifølge lovgivningen. Pinot Blanc (den almindelig af slagsen, og ikke Chardonnay-varianten) modner først og derfor let at lave vin på. Muscat og Gewürztraminer er derimod begge druesorter, der er mere ustabile, da de er påvirkelige over for klimaet, der – til tider – kan være varierende.

Langt de fleste producenter i Alsace forsøger dog at sprede deres risiko ved at plante lidt af hvert. Det er selvfølgelig også noget, der kan være med til at forklare de mange vine, der produceres i området. Det bør dog nævnes, at cirka 20% af alle marker i Alsace er tilplantet med Riesling, der – uden tvivl – er den mest populære drue i Alsace. Gennem tiderne er der dog kommet mere kontrol over, hvordan og hvorledes, der bliver fremstillet vin i Alsace i Frankrig.

Det har blandt andet resulteret i, at der i 1983 blev oprettet en appellation under navnet Alsace Grand Cru. Denne dikterer at vinene skal komme fra en navngiven mark, kun må indeholde druer fra det respektive år og at der samtidig kun må gøres brug af fire druesorter. Udbyttet skal desuden være laveret og der stilles også krav til, at vinen bliver analyseret og smagt, mens sukkerindholdet skal være højere end den resterende del af Alsace.

Er der sammenhæng mellem Alsace og tysk vin?

Alsace er en fransk vinregion, der er at finde på grænsen mellem Frankrig og Tyskland. Som tidligere nævnt, så har denne region været på både tyske og franske hænder. Derfor er der også mange forbindelser mellem tysk vin og den vin, der stammer fra Alsace. Dertil vil der også kunne drages paralleller mellem flaskerne, da de flasker, der bruges i Alsace oftest er den karakteristiske slanke form, der ofte kaldes for flutes, og de bruges også i store dele af Tyskland.

Dertil vil du også kunne se, at der et slægtskab mellem de dyrkede druesorter i hhv. Alsace og flere steder i Tyskland. På trods af, at der er mange ligheder, så er der dog også mange forskelle mellem vinene fra Alsace og Tyskland. Du vil bl.a. opleve, at vinene fra Alsace er mere tørre og dertil også mere modne, hvilket skyldes et varmere klima, selvom mange af markerne er placeret i den nordlige del af Alsace. Det giver en stører krop og dertil også mere fylde.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here