Amarone vin Test – De 3 bedste flasker Amarone

0

Sammen med hhv. Barolo og Brunello er Amarone én af de mest kendte rødvine fra Italien. Amarone-vine bliver lavet med udgangspunkt i en helt særlig produktionsmetode, der kaldes for appissamento. Det er en metode, der bygger på, at man tørrer de høstede druer på bambusmåtter, træplader eller derimod på plastikbakker – det er forskelligt hvor længe denne proces strækker sig over, men det er oftest i to til tre måneder op til selve presningen af druerne.

Det er den unikke fremgangsmetode, der er med til at give en kraftigere og en lidt mere sødmefyldt rødvin, der oftest også har en relativt høj alkoholprocent. Der bør ikke herske nogen tvivl om, at Amarone er noget, der efterhånden er blevet velkendt og anerkendt her i Danmark, hvorfor der også importeres meget af denne type af vin – det har dog betydet, at kvaliteten kan være meget varierende, når du skal købe forskellige Amarone-vine på det danske marked.

I og med, at der er relativt store produktionsomkostninger forbundet med den besværlige produktionsproces, så er det vigtigt at huske på, at det kan være vanskeligt at finde en god Amarone til under 125 kr. Hvis du er på udkig efter vine fra den anerkendte region i Italien, så er du – uden tvivl – kommet til det rette sted, da du i denne Amarone Vin Test bliver præsenteret for en række forskellige vine, der naturligvis kan bryste sig af en høj kvalitet og en god smag.

Amarone della Valpolicella – Murari, Veneto, Italien

Test af Amarone della Valpolicella – Murari, Veneto, Italien
ForhandlerPrisInformation
Jysk Vin139,00 DKK Se produkt

Vinstokkene der bruges til produktion af denne vin vokser på en meget veldrænet jordbund, der primært er bestående af kalk og ler. Dertil skal det naturligvis også gøres klart, at alle druer bliver plukket og sorteret i hånden, hvilket gøres for at sikre, at druerne er af høj kvalitet. Efterfølgende bliver de nøje udvalget druer placeret i en række små plastkasser og derefter bliver de tørret i ventilerede rum, hvor druerne er placeret i omtrent tre måneder.

Når druerne opnår den perfekte grad af tørhed, så bliver de presset og fermenteret, hvilket er noget, der foregår i en række temperaturstyrede rustfri ståltanke. Selve gæringen har en varighed, der lyder på omtrent 30 dage, hvorefter vinen bliver overført til cementtanke, hvor en såkaldt malolaktisk gæring finder sted. Når vinen er færdig med at gære, så får den lov til at lagre på store egetræsfade i intet mindre end 24 måneder inden aftapning på flaske.

Efter aftapning får vinen lov til at hvile i yderligere 4-6 måneder inden, den bliver frigivet til salg. Amarone della Valpolicella fra Murari er en rødvin, der har en intens rød farve og som har en typisk aroma med antydninger af både søde og røde frugter. Når du får lov til at smage på vinen, så vil du fornemme en let rosinsødme, men dog med antydninger af en mere krydret finish såvel som en fyldig fløjlsagtig krop, der egner sig godt til mere typer af mad.


Amarone Classico – Acinatico Accordini, Veneto, Italien

Test af Amarone Classico – Acinatico Accordini, Veneto, Italien
ForhandlerPrisInformation
Jysk Vin259,00 DKK Se produkt

Her er der tale om en vin, der bliver produceret på druer, der udelukkende stammer fra de absolut bedst parceller på marker, der er at finde i både Bessole og Cavalo, der begge er anerkendte områder i Amarone-regionen. De mange druer bliver naturligvis både høstet og efterfølgende sorteret i hånden, hvilket er med til at sikre en perfekt modenhed – og det er bestemt også noget, der kan smages, når vinen fra Acinatico Accordini finder vej til din mund.

Efter sortering vil alle druer blive tørret på et velventileret loft, hvor de befinder sig i cirka 120 dage. Der skal selvfølgelig ikke være nogen tvivl om, at vinen får lov til at lagre på fade efter presning og fermentering er gennemført. Der er tale om en rødvin, der er blevet produceret med en særlig sammensætning af Corvina, Rondinella og Corvinone, der – som sagt – dyrkes på de absolut bedste parceller, der kan findes i Bessole og i Cavalo i Amarone.

Selve farven af denne rødvin er meget dyb rød. Amarone Classico fra Acinatico Accordini kan naturligvis også bryste sig af en både varm og krydret aroma af nødder såvel som tørrede frugter. Når du får lov til at smage på rødvinen, så vil du opleve en vin, der er meget fyldig og ligeledes også byder på en række komplekse smagsnuancer, mens den ligeledes også har en meget flot, elegant struktur og lang eftersmag. Vær opmærksom på den høje alkoholprocent.


Amarone Classico Vigneto il Fornetto – Accordini, Veneto, Italien

Test af Amarone Classico Vigneto il Fornetto – Accordini, Veneto, Italien
ForhandlerPrisInformation
Jysk Vin599,00 DKK Se produkt

Først og fremmest, så bør det gøres klart, at Amarone Classico Vigneto il Fornetto er en rødvin, der er blevet fremstillet i et meget begrænset antal. Derfor er det også en vin af høj kvalitet og som samtidig er meget eftertragtet. Vinen er blevet produceret udelukkende med brug af druer, der stammer fra marken, der går under navnet Il Fornetto. Dertil bliver alle disse druer også både høstet og sorteret i hånden for at sikre den perfekte modenhed.

Efter sorteringen får alle druer lov til at tørre på et velventileret loft i cirka 120 dage. Dertil får druerne også lov til at lagre på fade efter presning og fermentering. Amarone Classico Vigneto il Fornetto er en anerkendt rødvin, der kommer fra vinhuset Accordini, der er et familieejet foretagende, der råder over cirka 10 hektar vinmarker. Som tidligere nævnt, så er det dog udelukkende de absolut bedste druer fra deres mark, Il Fornetto, der bruges her.

Dertil er det også en rødvin, der byder på en meget dyb rød farve og en varm, krydret vaniljearoma og selvfølgelig også en aroma af tørrede frugter. Smagen er meget unik, da den er både er utrolig fylde og samtidig også er meget kompleks. Den har en stærk struktur, der selvfølgelig får den til at fremstå både bombastisk og elegant på én og samme tid. Den er dog også meget elegant og har en overordentlig lang finish med en rigtig lækker eftersmag.


Hvilke druer benyttes i en Amarone?

Det er i særdeleshed processen, der er med til at tørre druerne og dermed også gøre dem rosin-agtige, der medfører, at der opstår en helt særlig koncentration af saft, sukker og smagsstoffer i selve druer. Det er dog også noget, der er med til at nedbryde syren, hvilket samtidig også er noget, der er unikt og er med til at understrege den endelige balance, du får i en Amarone. Derfor er de mange Amarone-vine også helt unikke og adskiller sig fra andre vintyper.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at de mange Amarone-vine, der kan findes på hylderne bliver fremstillet af mange forskellige druesorter, men det er dog primært Corvina, Rondinella og Molinara, der bliver brugt. Amarone della Valpolicella har været DOC-klassificeret siden 1968 i den italienske vinlovgivning, hvorfor den er underlagt meget klare regler. I år 2010 blev den tilmeld DOCG-klassificeret, hvorfor kravene er blevet skrappere ift. bl.a. brug af druer.

Hvordan smager den italienske Amarone typisk?

Som rødvin er en Amarone i høj grad kendetegnet ved at være både kraftig, fyldig og en særdeles moden vin, der dog oftest også byder på en relativt høj alkoholprocent, der befinder sig mellem 14% og 17%. Selve navnet Amarone er blevet afledt af det italienske ord “Amaro”, der bedst kan oversættes til dansk med ordet “bitter”. Endelsen “-one” bruges på italiensk i forbindelse med at skulle beskrive ting af en stor størrelse eller ting som byder på en stor volume.

En Amarone vil typisk være drikkeklar med det samme, hvilket også er ensbetydende med, at den ikke skal henlægges i hverken år eller måneder inden, du kan få lov til at drikke den nydelige rødvin. Det er blandt andet noget, der skyldes, at der er tale om vin, der byder på en lang fadlagring og dertil også en efterfølgende lagring på flaske, der gennemgøres inden, de sendes på markedet – og derfor kan du roligt købe en flaske og drikke den om aftenen.

Ovenstående er dog ikke ensbetydende med, at en Amarone fra en god producent ikke har et godt lagringspotentiale, for der findes et væld af gode Amarone-vine fra store vinhuse, der kan bryste sig af et imponerende lagringspotentiale. Du vil dertil opleve, at en Amarone med alderen bliver mere let, elegant og charmerende i sin stil. Derfor vil du også kunne smage forskel på en Amarone, der har fået lov til at lagre i en række år inden, den drikkes.

Hvor fremstilles Amarone-vine?

Amarone er en meget tør rødvin, der bliver fremstillet i Valpolicella, der er et meget anerkendt vinområde i Italien. Der bliver dog også fremstillet en sødere udgave, der går under navnet Recioto della Valpolicella. Begge typer bliver dog kaldet for passito, der hentyder til, at der er tale om rødvin, der er blevet fremstillet af tørrede druer. Recioto er en sød vin, mens en Amarone derimod bedst kan beskrives som værende dens tørre modstykke fra Valpolicella.

Druerne der bruges til produktion af de forskellige Amarone-vine kan findes i store dele af Valpolicella-regionen, men fælles for dem alle er, at de kan bruges til produktion af Amarone. Endvidere, så bliver druerne også tørret på måtter eller i kasser, hvor de får lov til at ligge til begyndelsen af det efterfølgende år. Det er denne proces, der er med til at sikre, at en stor del af druernes væskeindhold fordamper, mens druerne bliver mere intense og mindre syreholdige.

Det er den efterfølgende gæring, der afgør hvorvidt, der kommer en tør eller en sød vin ud i sidste ende. Hvis gæringen stoppes før alt sukkeret er blevet omdannet, så vil vinen naturligvis have et indhold af restsukker, der er med til at gøre den sød, og i en sådan forbindelse vil der være tale om en Recioto. For at kunne omtales som en Amarone, må en vin maksimalt have et indhold af 0,4% restsukker, hvilket definerer forskellen mellem sød og tør.

Hvor meget Amarone produceres der på årlig basis?

Der skal bestemt ikke være nogen tvivl om, at der bliver produceret rigtig mange Amarone-vine år efter år. Det afhænger dog meget af årgangen og de forudsætninger, der gives, men – som udgangspunkt – bliver der produceret lidt over 10 millioner flasker Amarone om året. I Danmark aftages der cirka 500.000 flasker om året, hvorfor der bestemt også er mulighed for at finde rigtig mange forskellige flasker Amarone på det danske marked.

Dertil skal det selvfølgelig også gøres klart, at der er forskel på de producenter, der laver Amarone-vin. Du finder blandt andet et mindre udvalg af modernister såsom omano Dal Forno og Allegrini, der sælger vin til skyhøje priser, der oftest lyder på flere tusinde pr. flaske. Der findes også traditionalister såsom Guiseppe Quintarelli, Bertani og Masi, hvis priser ikke er helt stå dyre, men som dog samtidig også befinder sig i den høje ende af skalaen.

Hvad bør være i fokus, når jeg køber Amarone-vin?

Hvis du har besluttet dig for, at du ønsker at investere i en række gode flasker Amarone, så skal der ikke være nogen tvivl om, at du står overfor både et svært valg og dertil også et utal af valgmuligheder. Som tidligere nævnt, så produceres der intet mindre end 10 millioner flasker Amarone om året. Det betyder ikke blot, at det kan være et vanskeligt valg, du står overfor, men også at du er garanteret, at du finder noget, der harmonerer med dine ønsker.

Du skal blandt andet sørge for at fokusere på, at finde vin, der tiltaler dig og harmonerer med dine præferencer. Det er dog ikke det eneste, der skal være i fokus, for det er naturligvis også essentielt, at der er fokus på kvaliteten af dén vin, du har i sinde at investere i. Gennem tiderne er der blevet produceret mange flasker af Amarone af mindre god kvalitet, der ikke er pengene værd, hvorfor det er noget, du bør sørge for at holde dig fra, når du køber vin.

Der er blandt andet set eksempler på flere forfalskningssager, der har medført at den danske Fødevarestyrelse har været ude og advare folk mod, at købe Amarone-vine, der er “for” billige. Med andre ord, så bør du afholde dig fra at benytte dig af tilbud, der er for gode til at være sande.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here