Bordeaux vin Test – De bedste flasker bordeaux vin

0

Der bør ikke herske nogen tvivl om, at Bordeaux hører til blandt verdens vigtigste og mest indflydelsesrige vindistrikter – det kan tilmed være med i konkurrencen om at være det absolut vigtigste. Derfor skal du også være klar over, at det er et distrikt, der byder på noget af det absolut ypperste, der kan tilbydes af vinverdenen, hvilket gør sig gældende i forhold til både pris og kvalitet. Derfor er der også mange distrikter, der ikke kan konkurrere med vinene fra Bordeaux.

Bordeaux-distriktet bliver gennemskåret af floderne Dordogne og Garonne, der bliver forenet i floden Gironde, der i sidste ende løber ud i Atlanterhavet. Langs flodernes bredder finder du en lang række vinmarker. Der skal desuden ikke lægges skjul på, at Bordeaux er en region, hvor der primært fremstilles rødvine. Der bruges forskellige druer i Bordeaux, men normalt fremstilles rødvinene af Cabernet Sauvignon, Merlot og til tider også af Cabernet Franc.

Det er kun 15% af vinen, der fremstilles i Bordeaux, der er hvidvin – disse vine bliver oftest fremstillet med druer som Sauvignon Blanc og Sémillon. Hvad end du er på jagt efter rødvin eller hvidvin fra Bordeaux, så er du – uden tvivl – ankommet til den rette destination. I denne Bordeaux Vin Test finder du nemlig et utal af forskellige vine fra det anerkendte og velrenommerede distrikt i Frankrig – og derfor vil der med garanti også være noget, der tiltaler dig.

Château Laroze Labatisse, Haut-Médoc – Bordeaux, Frankrig

Test af Château Laroze Labatisse, Haut-Médoc – Bordeaux, Frankrig
Forhandler Pris Information
Jysk Vin 49,95 DKK Se produkt

Der gås bestemt ikke på kompromis med noget, når der er tale om vin fra Bordeaux. Derfor kan du også være sikker på, at alle druer, der bruges til denne vin bliver plukket med håndkraft og derefter bliver de oven i købet også sorteret på særdeles omhyggelig vis, hvilket foregår under både selve plukningen, men naturligvis også, når druerne når frem til vineriet, der er at finde i Haut Medoc og er ejet af det anerkendte vinhus Château Laroze Labatisse.

Selve macerationen og den efterfølgende gæring er naturligvis noget, der sker i temperaturkontrollerede ståltanke, mens vinen derefter får lov til at lagre på fade i mellem 12 og 18 måneder. Dertil bør det naturligvis også gøres klart, at der er tale om en vin, der har en meget flot, rubinrød farve og samtidig byder den også på en diskret, men dog alligevel elegant næse. Den flotte farve og den delikate duft indbyder naturligvis til, at du tager et glas godt vin.

Du bliver bestemt ikke skuffet, hvis du vælger at smage på denne rødvin fra Château Laroze Labatisse, eftersom den byder på en både dejlig og kompleks struktur og dertil også en smag med noter af både modne, røde frugter og skovbund. Tanninerne er meget vedholdende og derfor er du også garanteret, at det er vin, der får en blød finish. Den kan nydes frem til 2018 til f.eks. kalvekød og er blevet produceret med 80% Merlot og 20% Cabernet Sauvignon.


Médoc Cru Bourgeois – Château La Pirouette, Medoc, Bordeaux, Frankrig

Test af Médoc Cru Bourgeois – Château La Pirouette, Medoc, Bordeaux, Frankrig
Forhandler Pris Information
Jysk Vin 79,95 DKK Se produkt

Hvis du er til klassisk Bordeaux-vin, så bør du se nærmere på denne Médoc Cru Bourgeois fra Château La Pirouette, da der er tale om et rigtig godt eksempel på, at vine fra den mest kendte (og også dyre) vinregion ikke nødvendigvis behøver at være uoverskueligt dyre. Her er der tale om en Cru Bourgeios, der fremstilles i Loirac, der befinder sig i den nordlige del af Medoc-halvøen, hvor den bliver leveret på vinstokke, der er intet mindre end 25 år gamle.

Det bør bestemt gøres klart, at selve jordbunden er bestående af veldrænende grus og ler, hvilket også er noget, der er med til at give ideelle vækstbetingelser for druerne, der bruges til denne vin. Efter selve plukningen af druerne vil de mange druer blive sorteret på omhyggelig og manuel vis ved håndkraft, hvilket foregår ved store sorteringsborde. Gæringen foregår i temperaturkontrollerede ståltanke, hvorefter den færdige vin lagres på egefade i 12 måneder.

Der er tale om en både klassik, fin og ren Bordeaux, hvor du bestemt får rigtig meget vin for pengene. Det er en duft, der er særdeles indbydende med noter af både solbær, hindbær og diverse former for krydderier. I munden er dette en vin, der er både rund med passende tanniner, lækker mineralitet og samtidig får du også en lang elegant eftersmag. Det er en særdeles afbalanceret vin fra Bordeaux, der enten kan drikkes nu eller derimod gemmes til 2020.


Blason D'Issan – Château D'Issan, Margaux, Bordeaux, Frankrig

Test af Blason D'Issan – Château D'Issan, Margaux, Bordeaux, Frankrig
Forhandler Pris Information
Jysk Vin 199,00 DKK Se produkt

Château D’Issan er et vinslot, der fremstiller sin vin på meget traditionel vis, hvilket gør sig gældende for hele processen. Det betyder også, at høsten foregår på manuel vis, der byder på både omhyggelig udvælgelse af druerne (og sortering efter druerne ankommer), mens fermentering i temperaturkontrollerede ståltanke og samtidig vil den efterfølgende lagring naturligvis også foregår på delvis nye egefade. Lagringen strækker sig over cirka 18 måneder.

Blason D’Issan er andenvinen til det berømte vinslot Château D’Issan, der er beliggende i Margaux, og som er blevet klassificeret som værende 3. Cru Classè i den eftertragtede 1855 Bordeaux-klassifikation. Derfor skal der heller ikke være nogen tvivl om, at Blason D’Issan undtagelsesvist er en Bordeaux-vin, der kommer fra en uhyre anerkendt producent af vin, der i mange år har været kendt for at kunne give overraskende meget Bordeaux-vin til prisen.

Der er desuden også tale om en vin, der byder på en mørk popurrød farve og samtidig har den også en både klassisk og charmerende Margaux-næse, der betyder, at den dufter af både blåbær, solbær, lakrids, blyant og kaffe. Når du først får lov til at smage vinen, så føles den både frisk med en blød og cremet tekstur, mens den også kommer med lækre markerede tanniner, der opleves i den fine, elegante og dertil også lange og velsmagende eftersmag.


Saint-Emilion Grand Cru Classé – Clos La Madeleine, Saint-Émilion, Bordeaux, Frankrig

Test af Saint-Emilion Grand Cru Classé – Clos La Madeleine, Saint-Émilion, Bordeaux, Frankrig
Forhandler Pris Information
Jysk Vin 239,00 DKK Se produkt

Saint-Emilion Grand Cru Classé fra Clos La Madeleine er en særdeles imponerende vin, der kommer fra et stærkt respekteret vinhus på trods af, at der er tale om et meget lille slot, der er beliggende lige uden for Saint-Emilion. De mange druer, der bruges til produktion af denne rødvin bliver naturligvis både plukket og efterfølgende også sorteret ved håndkraft, hvilket er med til at sikre, at det udelukkende er de bedste druer, der sendt videre til fermentering.

Selve fermenteringen foregår ikke blot i en række temperaturkontrollerede ståltanke, men dertil også i små fade. Efterfølgende får vinen lov til at lagre på 100% nye fade i intet mindre end 18 måneder, hvoraf cirka halvdelen (vel at mærke den første halvdel) af tiden er såkaldt sur lie. Derfor er processen med fremstilling af Saint-Emilion Grand Cru Classé meget ens med de øvrige rødvine fra både Clos La Madeleine og de mange andre Bordeaux-producenter.

Det er desuden også en rødvin, der har en frisk duft med blomst, blomme og vanilje. Den er både mellemfyldig såvel som elegant, mens den også byder på noter af lidt lakrids, jord samt moden bærfrugt. Hvis du har planer om, at skulle drikke vinen med det samme, så kan det anbefales at dekantere den. Saint-Emilion Grand Cru Classé fra Clos La Madeleine fra er blevet produceret med en sammensætning af to druer: 75% Merlot og 25% Cabernet Franc.


Virginie de Valandraud – Château Valandraud, Saint-Émilion, Bordeaux, Frankrig

Test af Virginie de Valandraud – Château Valandraud, Saint-Émilion, Bordeaux, Frankrig
Forhandler Pris Information
Jysk Vin 299,00 DKK Se produkt

Château Valandraud er et fransk vinslot, der høster alle deres druer på gammeldags og manuel vis, hvilket blandt andet også betyder, at de laver den første sortering eller i marken. Efter druerne er ankommet til kælderen, bliver de sorteres yderligere for at sikre det bedste resultat. Først herefter bliver de indsamlede druer sendt videre til maceration og fermentering, hvilket naturligvis er noget, der foregår i et stort antal temperaturkontrollerede tanke.

Det er en proces, der forløber over en række uger, hvor der er både regelmæssig omrøring og dertil også en kontinuerlig overpumpning. Efterfølgende lagrer vinen på nye fade i mellem 18 og 20 måneder inden, den tappes på flasker og er klar til salg. Det er desuden også en rødvin, der byder på en mørk og tæt farve, som også er ét af de aspekter, der kendetegner mange af de rødvine, der bliver produceret i de mange forskellige områder i Bordeaux.

Dertil skal det selvfølgelig også nævnes, at den har en duft, der er meget intens, da den både byder på mærke bær og ligeledes også en kende mokka. Smagen er karakteriseret ved at have en flot fylde af både fuldmoden frugt, men også med lidt tobak såvel som en passende mængde træ fra vinens fadlagring. Slutteligt, så skal det også gøres klart, at Virginie de Valandraud fra Château Valandraud er en vin med en eftersmag, der er både lang, vedholdende og delikat.


Det velkendte klassifikationssystem i Bordeaux

I Bordeaux er de mange vine blevet inddelt efter det officielle klassifikationssystem i Bordeaux, der faktisk kan dateres helt tilbage til 1885, hvor det er blevet skabt på foranledning af kejser Napoléon III. Han havde nemlig et ønske om, at skabe en klassificering af Bordeaux’ bedste vine, så man dermed kunne sikre sig, at det udelukkende var de bedste vne fra området, der blevet vist frem i forbindelse med verdensudstillingen, som blev afholdt under denne tid.

Dengang blev de mange vine fra Bordeaux inddelt og rangeret fra 1. til 5. cru, og listen inkluderede intet mindre end 58 châteauer; der var mulighed for at finde 4 i 1. cru, 12 i 2. cru, 14 i 3. cru, 11 i 4. cru og 17 i 5. cru. Den oprindelige liste bød desuden også på en intern rangering af châteauerne i hver cru, hvor rangeringen blev opdelt i forhold til kvalitet. Dette var dog noget, der mødte stor kritik, hvilket resulterede i, at listen blev ændret til at rangere alfabetisk.

Hvad der oprindeligt var 58 châteauer er i dag blevet til 61. Det er blandt andet som følge af ændring i navne, ejere såvel som opdeling af de 58 châteauer, der oprindeligt udgjorde klassifikationssystemet i Bordeaux. Det forholder sig dog således, at hvis et château er i stand til at spore sin herkomst til den oprindelige klassifikation, så er det naturligvis muligt for det respektive château at bibeholde den cru-status, de oprindeligt er blevet tildelt, da selve system blevet lavet.

Bourdeaux – i øst og vest

Bordeaux er en region, der med god ræson kan opdels i øst og vest, men oftest kendes det dog som højre bred og venstre bred. De to dele er adskilt af floden Gironde. I vest finder du blandt andet områder som MéDoc, der dækker over de mest kendte cru’er som f.eks. Margaux, St. Julien og Pauillac. I øst finder du selvfølgelig også en række kendte områder, hvilket blandt andet er noget, der inkluderer Pomerol og St. Emilion, der er stærkt anerkendte områder.

På trods af, at Bordeaux er et område, der rent faktisk er relativt småt, så er der stor forskel på jordbunden mellem henholdsvis øst og vest. Det betyder også, at der er forskel på hvilke druesorter, der trives bedst i de forskellige områder af distriktet. Det er blandt andet Cabernet Sauvignon-druen, der kan betragtes som værende rygraden i vinene fra Médoc, mens vinene fra Pomerol og St. Emilion hovedsageligt er lavet på en række Merlot-druer.

Du vil desuden også opleve, at der er stilmæssigt lige så stor forskel på øst og vest. Det skyldes blandt andet, at Cabernet Sauvignon-druen er rigere på garvesyre end det er tilfældet for Merlot-druen. Det er også ensbetydende med, at vinene dermed kræver en lagrig med en længere varighed inden, der reelt set er mulighed for at drikke den pågældende vin. Det betyder også, at de bedste af slagsen har potentialet til at udvikle sig til mesterværker.

Derfor vil vine på Merlot også være hurtigere drikkemodne end vine, der er lavet på Cabernet Sauvignon. Dog kan vine, der er lavet på Merlot dog heller ikke lagres i nær så lang tid og vil generelt set også være både blødere, federe, mørkere og have en lidt højere alkoholstyrke. Derfor er det også op til hver enkelt person at vurdere, hvorvidt de foretrækker vin fra Bordeaux, der er blevet lavet på enten Merlot eller derimod på en Cabernet Sauvignon-drue.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here