Solcreme Test – Bedste solcreme beskyttelse

2

Hvis man vil klare sig godt i gennem sommeren, er det nødvendigt med en ordentlig solcreme. Undervurderer man solens stråler, så risikerer man at blive forbrændt. Enhver ved hvor ondt en forbrænding kan gøre, samtidig med at det kan have følgeskader.

Det kan derfor hurtigt blive en rigtig dårlig idé at være nærig, når det gælder køb af solcreme. Man bør udelukkende tænke på, hvilken solcreme, der er bedst for huden. Ligesom med andre hudprodukter findes der et væld af forskellige muligheder. Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilke solcremer der er de bedste. Netop derfor har vi brugt tid og ressourcer på at foretage denne solcreme test.

Selvom du kun skal være i Danmark i sommerferien, er det nødvendigt at bruge solcreme. Er du typen, der bruger mange timer i solen, kan du slet ikke komme uden om at bruge solcreme. Når vi har præsenteret jer for vores solcreme test, vil vi komme ind på en masse praktiske ting. Ved køb af en solcreme er der nemlig mange ting, man skal have med i sine overvejelser. Derudover vil vi skrive lidt om vittigheden af at bruge solcreme.

NIVEA SUN Moisturising Sun Lotion Spf 15 ,200 ml

Test af NIVEA SUN Moisturising Sun Lotion Spf 15 ,200 ml
Forhandler Pris Information
Helsebixen 99,00 DKK Se produkt

Nivea må efterhånden betegnes som det førende mærke indenfor solcreme og hudplejeprodukter generelt. Nivea har historie tilbage til 1892 og er siden blevet en stor succes verden over. De er ikke kendt for de billigste produkter, men derimod er kvaliteten i topklasse.

Vi mener, at den bedste solcreme i øjeblikket er denne Sun Moisturising Sun Lotion. Hos forhandleren er det en af de absolut mest solgte solcremer, hvilket langt fra er en tilfældighed.

Som du kan se på billedet har den solfaktor 15, hvilket kategoriseres som medium. Den indeholder desuden en fin balance af UVB- og UVA filtre. Både UVB og UVA har den funktion at beskytte din hud mod solens stråler. Selvom en solcremes primære funktion er at beskytte mod solen, har denne Nivea solcreme også en række andre funktioner. Den beskytter nemlig også mod aldring af huden, samtidig med at den nedsætter risikoen for solallergi.

En anden vigtig ting at nævne er, at denne solcreme er vandfast. Senere i artiklen kommer vi ind på, om det er vigtigt, at solcremen er vandfast. Foruden at have vundet vores solcreme test har denne solcreme også vundet flere udenlandske tests.


Derma Kids Sollotion SPF 30 (200 ml)

Test af Derma Kids Sollotion SPF 30 (200 ml)
Forhandler Pris Information
Helsebixen 84,95 DKK Se produkt

I vores solcreme test har vi også kigget på solcreme til børn. I den anledning faldt vi over denne solcreme fra Derma med solfaktor 30. Denne solcreme til børn lever op til samtlige af de krav, som bliver anbefalet af Colipa (europæisk brancheforening). Den lever bl.a. op til krav om UVA- og UVB-beskyttelse, som er meget vigtigt. Derudover gør den huden blød, smidig og tilmed beskytter mod udtørring.

Derma Kids Sollotion er med solfaktor 30 og er vandfast. Den er tilegnet til alle med sart hud – både børn og voksne. De øvrige fordele ved denne solcreme er, at den absorberes og ikke fedter.


Gode råd om solcreme

Selvom man bruger solcreme, kan man aldrig være 100 % beskyttet mod solens skadelige stråler. I medierne er der stor fokus på, hvor skadelige solens uv-stråler kan være. Selvom medierne til tider kan overdrive, bør man tage alvorligt, at solens stråler kan være farlige.

Mængde

Hvis solcremen skal have en vis effekt, skal man bruge en tilpas mængde solcreme. Hele kroppen bør være smørret ind i solcremen uden at under- eller overdrive. Dog er det selvfølgelig bedre at bruge lidt for meget solcreme end lidt for lidt. Apoteket.dk anbefaler, at man som voksen bruger omkring 30-40 gram til at smøre hele kroppen ind. Det svarer til en stor håndfuld, som burde dække kroppen. Afhængig af størrelsen på barnet burde 20-30 gram solcreme være tilstrækkeligt til at dække hele kroppen . Såfremt man bader eller sveder meget i varmen, bør man smøre sig ind i solcreme flere gange dagligt. Såfremt du har hudtype 1 eller 2, bør du bruge en større mængde og smøre dig ind hver 2. time.

Vandfast

De to produkter vi har omtalt i vores solcreme test er begge to vandfaste. Dog er det langt fra alle solcremer der er lige gode, når det handler om kontakt med vand. Du bør uden tvivl køb en vandfast solcreme, hvis du har planer om at bade i poolen eller i havet på din ferie. Det er også muligt at købe “vandafvisende” solcremer, som dog ikke er lige så effektive som vandfaste solcremer.

Specielt udsatte steder

Som du nok er klar over er enkelte kropsdele mere udsatte end andre. Det gælder især næsen, ørerne og skuldrene, hvor man bør smøre et ekstra tykt lag på. Det vigtigste er dog, at man husker at smøre hele kroppen ind. Selv kropsdele der er mindre udsatte, bør blive smørret grundigt ind i solcreme. Såfremt du har en t-shirt på hele dagen, er det naturligvis ikke nødvendigt at smøre overkroppen ind i solcreme.

Solfaktor

Når man skal købe en solcreme, bør man bl.a. være opmærksom på solfaktor. Jo højere tallet er, desto bedre beskytter den. Dog er der kun en lille forskel på effekten af solcremen, hvis man f.eks. sammenligner faktor 30 og 50. For størstedelen af danskerne er det tilstrækkeligt med en solcreme, der har faktor 20. Skal man en tur sydpå, kan det dog være relevant at købe en solcreme med endnu højere solfaktor. Børn er ekstra følsomme overfor solens stråler, hvilket gør at vi anbefaler faktor 30.

Øvrige gode tips

 • Smør dig ind, FØR du går ud i solen (10-30 minutter før)
 • Undgå at være ude i solen kl. 12-15
 • Undgå så vidt muligt sprays (svært at vurdere den rette mængde)
 • Vær opmærksom på holdbarhedsdatoen (Solcreme kan typisk holde 12 måneder efter åbning. Efter denne periode kan du ikke længe regne med den angivne solfaktor.
 • Gå efter en solcreme som er mærket “Svanen” (nordisk miljømærke)
 • Køb en solcreme hos en dansk forhandler for at sikre dig optimal beskyttelse
 • Vær opmærksom på at du får sol, selvom du ikke sidder direkte i solen
 • Vælg en uparfumeret solcreme (parfume kan være skadeligt for huden, uanset om man har allergi eller ej)

Sygdom og sol

Som vi har været kort inde på, kan solens skadelige stråler fremkalde sygdomme på huden. I de fleste tilfælde vil det ikke være alvorligt, men der er desværre også alvorlige sygdomme. Her er nogle af de mulige sygdomme:

 • Hudkræft
 • Modermærkekræft
 • Soleksem

Infografik omhandlende solcreme

infografik om solcreme

Inde på nedenstående link kan du læse meget mere om disse tre sygdomme.

Kilde

2 KOMMENTARER

 1. Hej Lone,

  Det er i særdeleshed et meget relevant spørgsmål, som stiller i din kommentar. Dog vil jeg hurtigt give dig ret i, at det er mere eller mindre umuligt at købe en solcreme, der ikke er vandfast eller vandafvisende. Vær dog opmærksom på, at der er forskel på, hvorvidt en solcreme er vandfast eller vandafvisende. Finder du ikke en solcreme, der ikke er vandfast, så bør du købe en vandafvisende solcreme (water resistant). I den anledning har de flere forskellige alternativer hos Helsebixen.dk, som vi linker til i artiklen.

  Jeg håber, at du finder en løsning, og at du får en rigtig dejlig sommer med dit barn.

 2. Hvordan finder jeg en solcreme, som IKKE er vandfast.
  Har et barn som får rigtig slemme varmeknupper. Dette skyldes at hun har svært ved at svede, og lægen siger det forværres ved brug af den vandfaste solcreme.
  Det er stort set umuligt at finde en solcreme som ikke er vandfast. Kan I hælde?
  Venlig hilsen
  Lone Bybeck Nielsen

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here