Bosch ovn Test – Bedst i test ovne fra Bosch

Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

0

Der var engang – sådan starter – alle eventyr, hvor en ovn blot var en ovn. Du brugte den til at tilberede eller varme din mad. Men med tiden er også dette marked blevet større og større og med samtalekøkkenets indtog i de danske hjem, så er ovnen gået fra at være en praktisk foranstaltning til også at være et udstyrsstykke af de helt store. Misforstå ikke dette. Ovnen er stadig et funktionelt redskab, blot er funktionerne blevet udvidet. Du kan få dampovne, miniovne, indbygningsovne, pyrolyseovne og kombiovne. Der er ovne til manden eller kvinden, som kæmper en brav kamp med at forberede finere fransk kogekunst. Og der er ovne til personen, som egentlig bare gerne vil have en ovn, der kan sørge for, at flæskesværene er sprøde juleaften.

I følgende test af ovne fra Bosch vil vi se nærmere på flere forskellige indbygningsovne. Vi har valgt disse ovne, da denne type er af den slags, som de fleste danskere har i deres hjem. Vi vil undersøge ovnenes energiforbrug og kapacitet, se på deres forskellige funktioner og vurdere ovnens æstetiske udtryk (i samtalekøkkenets diskurs spiller æstetik nemlig også en rolle), samt til slut vurdere sammenhængen mellem pris og kvalitet, og på den måde vil vi give dig et overblik over de enkelte ovnes plusser og minusser.

Bosch HBG633CS1S

Bosch HBG633CS1S
Forhandler Pris Information
skousen 4068 kr. Se produkt

Vi lægger ud med denne relativt billige model, som dog ved første indtryk imponerer med en kapacitet på hele 71 liter. Det kvalificerer den til at kunne være en ovn for den store familie med to eller flere børn. Ovnen er energimærket med A+, hvilket placerer den i den øvre ende, hvad vedrører energiforbrug. Anslået energiforbrug pr. gang ovnen bruges er ved konventionel varme 0,87 kWh, mens du ved varmluft slipper lidt billigere, nemlig med 0,69 kWh. Dette energiforbrug er ret gennemsnitligt og udmærker sig ikke på nogen synderlig vis.

Ovnen er udstyret med en række spændende funktioner. Du har muligheden for at vælge mellem normal varme eller varmluft, som har en række fordele. Ved varmluft bliver ovnen hurtigere varm, og på den måde kan du for eksempel bage boller på flere plader af gangen, da ovnen så at sige er varm over det hele. Med et temperaturinterval på mellem 30 og 300 grader kan du også bruge ovnen til optøning. Endnu bedre er det måske, at den høje varme giver dig mulighed for at opnå en temperatur, som sammen med grillfunktionen kan riste sværene på selv den mest genstridige flæskesteg. Et anden lækkert element ved ovnen er det indbyggede stegetermometer, som kan hjælpe dig med at opnå en perfekt kernetemperatur på de stege, som du ønsker at stege i ovnen.

Ovnens blanke flade af rustfrit stål og det store display med centerplaceret kontrolring synes at fungere fint for øjet. Ovnen er harmonisk og både display og kontrolring er velplaceret i forhold til at skulle betjenes. Med ovnlågens soft-close funktion er du også sikker på ikke at ødelægge madroen med en ovnlåge, som smækker. Alt i alt en fin æstetisk oplevelse både for ører og øjne.

Opsummeret er dette en ovn, som helt grundlæggende er sat i verden for at hjælpe dig med at lave mad uden alt for mange dikkedarer. Der er desværre ikke nogen pyrolysefunktion til rengøring af ovnen, og der er heller ikke andre fancy funktioner a la damp og så videre. Men til prisen får du faktisk en ovn, som er ganske fin.


Bosch HRG675BS1S

Bosch HRG675BS1S
Forhandler Pris Information
Whiteaway 8499 kr. Se produkt

For at blive i køkkensproget bevæger vi os nu fra asken til ilden. Med denne noget mere kostbare ovn fra Bosch så skal vi se på, hvad der er med til at retfærdiggøre en meget kraftig forøgelse af prisen i forhold til forrige ovn. Denne ovn er stadig en energiklasse A+, og energiforbruget for konventionel varme er som før 0,89 kWh, hvilket også gør sig gældende ved varmluftsforbruget, som kræver 0,69 kWh pr. gang. Ovnen rummer stadig 71 liter, hvilket placerer den i den store ende. Det er altså ikke en forbedring i energiniveau, som er med til at hæve prisen på ovnen betragteligt.

Bevæger vi os nu i stedet ind på det område, hvor vi kan se på de funktioner, som ovnen er udstyret med, så står det hurtigt klart, at dette er en model med en række ekstra funktioner i forhold til tilberedning af mad, som ikke alle ovne har. Udover almindelige funktioner som varmluft, grill og konventionel varme, så er det store trækplaster ved denne ovn, at den er udstyret med funktionen AddedSteam. AddedSteam dækker over den egenskab, at ovnen har en dampfunktion, som efter sigende skulle være med til at bibeholde fødevarernes saft og kraft.

Du kan også anvende dampfunktionen sammen med varmluft, hvilket optimalt skulle betyde, at du ville kunne få en kylling, som er sprød udenpå og saftig indeni. Det er jo tiltalende. Ovnene er også udstyret med en pyrolysefunktion, som er et program, der er designet til at hjælpe dig med at få ovnen ren. Programmet varmer ovnen op og brænder rester af mad til aske, hvorefter du med en klud kan tørre asken væk.

Boschs design er også i dette tilfælde fint at se på. Endnu engang er der anvendt rustfrit stål, og betjeningsenheden er placeret i midten. Displayet er stort og tydeligt, og du har et fornuftigt overblik over de funktioner, som er nødvendige for at indstille ovnen korrekt. Ovnen minder meget i sit udtryk om forrige ovn.

På plussiden skal du være opmærksom på specielt dampfunktionen, som åbner op for helt nye måder at tilberede din mad på, og pyrolysefunktionen som er en stor hjælp til rengøringen. På minussiden mangler ovnen et indbygget stegetermometer. Det kan godt undre lidt, at en ovn til mange penge ikke har dette som fast udstyr. Om kvalitet og pris hænger sammen, vil vi vende tilbage til.


Bosch HBA63B152S

Bosch HBA63B152S
Forhandler Pris Information
3773 kr. Se produkt

Her er endnu en ovn fra Bosch, som prismæssigt placerer sig lige mellem de to forrige. Ovnen er blot energiklasse A, hvilket stadig er fint, men dog en tand dårligere end de to andre. Energiforbruget svinger alt afhængigt af, om du bruger varmluft eller ej. Ved varmluft er forbruget 0,66 kWh pr. gang, du bruger den mens dette forbrug ved traditionel varme er 0,89 kWh. Ovnen har en kapacitet på 63 liter, hvilket er fin plads til den almindelige familie, som ikke har dagligdags behov udover de sædvanlige.

Ovnen er ikke udstyret med mange forskellige funktioner. Dog har den en varmluftsfunktion, som går under navnet varmluft eco. Når denne funktion er slået til, kan du opnå en besparelse i energi på op til 30% i forhold til andre ovne med samme energimærkning. Ovnen hér skal dog roses for – som den første i rækken – netop at tage hensyn til vores forbrug af energi. Når dette er sagt, så er ovnen også udstyret med en lynopvarmningsfunktion, som da kræver en del energi at aktivere. Modellen har pyrolysefunktion til rensning af ovnen – og som vi var inde på i forrige anmeldelse, så er det altså en god idé at købe en ovn, som på den måde (næsten) er selvrensende. Der kan eftermonteres et teleskopudtræk, hvilket du bør gøre. Et teleskopudtræk sørger for, at et fad eller en bradepande står fast, således det ikke vælter, når du trækker pladen ud.

Med panelet i rustfrit stål og de to store knapper på hver side af det tydelige digitale display, så præsenterer ovnen sig vældig fint. Boschs ovne er kendt for deres design, som med rene linjer og en udsøgt evne til at både at være praktiske og pæne tit rammer vores smag. Ikke desto mindre er vi mest interesserede i funktionaliteten. Dog synes den at stemme overens med designet.

Denne model fra Bosch udmærker sig på plussiden med prisen, eco-varmluftsfunktionen og pyrolysefunktionen. På minussiden er ovnens energimærkning. Den lever ikke helt op til de forventninger, vi, som forbrugere, bør have i disse dage.


Bosch CRG656BS3

Bosch CRG656BS3
Forhandler Pris Information
7891 kr. Se produkt

Med en energiklasse A+ og et lavt energiforbrug på henholdsvis 0,73 kWh ved konventionel varme og 0,61 kWh ved varmluft og en kapacitet på 47 liter, som i ovn-regi ikke er særligt meget, så følger her en test af en ovn, som på trods af ringe fysisk kapacitet, kommer til at vise sig alligevel at have en del at byde på.

Ovnen har hele 13 funktioner, hvoraf de fleste er ganske ordinære. Det drejer sig blandt andet om varmluft og ovnens evne til at blot at bruge over- eller undervarme. MEN. Der er også nogle funktioner, som straks er mere interessante at se nærmere på. Ovnen er udstyret med AddedSteam, som er den dampfunktion, der er med til at kunne hjælpe dig med at lave mad på en sundere måde. På samme tid bidrager funktionen til en ændret smagsoplevelse. Lige præcis denne ovn har også en sabbath-funktion.

De fleste ovne er af sikkerhedsmæssige årsager indstillet til at automatisk at slukke, hvis de har været tændt i eksempelvis 12 timer. Med sabbath-funktionen kan du annullere dette og på den måde holde en ovntemperatur på mellem 85 til 140 grader i meget lang tid ad gangen. Det er især nyttigt, når du gerne vil langtidsstege et stykke kød. I disse pulled pork tider er det en funktion, som du vil komme til at sætte pris på. Ovnen har også EcoClean Direct funktion, som betyder, at ovnens overflade er behandlet på en sådan måde, at fedt absorberes, og næsten ingen rengøring er nødvendig.

Denne ovn bringer os tilbage til det design, som Bosch i høj grad gør brug af. Med kontrolringen i midten og et stort og tydeligt display bag denne kombineret med de blanke overflader, så er der her tale om et æstetisk udtryk med næsten science fiction-agtige undertoner.


Vinderen af Boschs store ovntest er….

Når vinderen af en sådan test skal findes, så er det en god idé, hvis du har gjort dig en forestilling om, hvilke elementer og funktioner ved ovne, som skal være med til at kvalificere dem til en sejr. Vi har valgt at kigge på pris i forhold til kvalitet. Energiforbrug, funktioner og brugervenlighed. Alle ovennævnte ovne er apparater, som helt bestemt er værd at købe, men alligevel er der en enkelt, som skiller sig endnu mere positivt ud.

Det drejer sig om modellen fra Bosch med tilnavnet CRG656BS3. Den vinder testen, da den har scoret højt på de kvaliteter, som vi har tillagt størst værdi. Først og fremmest udmærker den sig ved et lavt energiforbrug, og selvom dens kapacitet ikke er overvældende, så skal man huske på, at størrelsen ikke altid betyder noget i den store sammenhæng.

Der, hvor ovnen for alvor rykker fra sine konkurrenter, er i dens funktionsdel, som set i forhold til prisen er et ret overvældende udstyrsstykke. Med de mange ordinære funktioner som fast tilbehør og derudover for eksempel dampfunktionen og Sabbath-funktionen, så får du her en ovn, som vil kunne klare de fleste opgaver. Ovnen kan dog ikke kan prale med sin størrelse, og for nogle husstande kunne den også tænkes at skulle fungere som en ekstra ovn, mens den i mindre og knap så krævende husstande, fint vil kunne udfylde det behov for madlavning, som de fleste har. Ovnen har også en høj grad af brugervenlighed, hvor det klare display og kontrolringen på let vis sikrer, at du altid kan bevare overblikket. Også i situationer hvor der er travlt.

Til slut skal vi heller ikke underkende det faktum, som vi i indledningen til denne test gjorde læseren opmærksom på. Netop dette at en ovn er en del af et sted i huset, hvor vi traditionelt befinder os i lange perioder. Derfor er det trods alt også vigtigt, at vi omgiver os med elementer, som er behagelige at se på. Og nej, funktionalitet skal ikke underkendes på den baggrund – blot gøre os umage for at finde produkter, som kan yde tilfredsstillelse på begge parametre. Når produktet da både er til at betale, yder høj service og er let at betjene, så gør det ikke noget, at det er pænt pakket ind.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here