Bourgogne vin Test – De bedste flasker kåret i test

Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

0

Der bør ikke herske nogen tvivl om, at den generelle opfattelse af vine fra Bourgogne kan være meget forskellig. Nogen ender med tåre i øjnene efter et godt glas, mens andre ganske enkelt ikke forstår dem, der gør. Det kan skyldes mange ting, men handler i høj grad om, at mange vine fra området ikke finder vej til de traditionelle vinhandlere. Derfor skal du også have den rette viden for at kunne finde frem til de bedste flasker vin, der kommer fra Bourgogne.

Det kan desuden også være relativt vanskeligt at navigere rundt i det store kludetæppe af både regioner, marker, producenter og ikke mindst årgange, når du skal vælge vine fra Bourgogne. Det hele er blevet opbygget i et hierarki, der kan være vanskeligt at gennemskue. Det har haft den betydning, at kvalitet er noget, der opnås ved at vælge den rette kombination af producent og årgang – og ikke så meget at vælge ét eller flere bestemt områder i regionen.

Hvis du er på udkig efter Bourgogne-vine, så er du – uden tvivl – kommet til det helt rette sted. På denne side har du mulighed for at finde en fremragende Bourgogne Test hvori du bliver præsenteret for et bredt spektrum af forskellige vine fra Bourgogne i Frankrig. Derfor vil du med garanti også støde på enten én eller flere vine, der harmonerer med de præferencer, du har og med det formål, der ligger til grund for, at du ønsker at investere i en vine fra Bourgogne.

Chablis – Domaine de Vauroux, Bourgogne, Frankrig

Test af Chablis – Domaine de Vauroux, Bourgogne, Frankrig
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 115,00 115,00 Læs mere

Denne lækre hvidvin fra Domaine de Vauroux er blevet produceret med druer, der har fået lov til at gære i en række forskellige rustfri ståltanke. Dertil får druerne naturligvis også lov til at gære under en meget specifik temperaturstyring. Efter selve gæringen får vinen lov til at lagre i mellem 12 måneder og 18 måneder, hvilket selvfølgelig er noget, der foregår på fad. Hele processen afsluttes ved at vinen bliver tappet på flasker.

Det skal selvfølgelig også gøres klart, at der er tale om en vin, der er meget klar, da den har en både lys og gylden farve. Dertil bør det også nævnes, at den er både tonisk og velafbalanceret, da den byder på en både kompleks og varm bouquet. Når du får først sip af vinen i munden, så vil du opleve vinens mineralitet og livlighed som noget af det første, eftersom der er tale om en fyldig vin med frugtig smag med overtoner af grapefrugt såvel som pinjetræer.

Chablis fra Domaine de Vauroux bliver lavet – som navnet også giver antydninger af – i Chablis-området i Bourgogne. Det er en vin med en rigtig god længe, der bedst serveres ved en temperatur, der lyder på cirka 10 grader. Ved denne temperatur afslører den bedst sine frugt-holdige aromaer. Hvis du leder efter en vin, der egner sig rigtig godt til flere forskellige former for sea food som f.eks. østers eller derimod en delikat ost, så er denne vin fra Chablis et godt valg.


Macon, Les Morizottes – Marie-Pierre Manciat, Macon, Bourgogne, Frankrig

Test af Macon, Les Morizottes – Marie-Pierre Manciat, Macon, Bourgogne, Frankrig
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 116,00 116,00 Læs mere

Alle de druer, der bliver brugt til at producere denne hvidvin, der kommer fra det anerkendte vinhus, Marie-Pierre Manciat, bliver håndplukket med største omhu på markerne, mens de ligeledes også kan bryste sig af, at blive sorteret på manuel vis i hånden inden selve vinifikationen kommer til at foregå. Vinifikationen foregår på en række temperaturkontrollerede ståltanke, mens den efterfølgende lagring også er noget, der kommer til at foregå på stål.

Denne hvidvin stammer fra Macon, der er et område i Bourgogne, der primært er kendt for deres høje priser. Der bør dog ikke herske nogen tvivl om, at Macon, Les Morizottes fra Marie-Pierre Manciat er et godt eksempel på en rigtig god vin fra Macon, der kan erhverves til en fornuftig pris. Der er tale om en vin, der ikke blot er blomstrende og frugtagtig, men som samtidig også byder på en delikat og appellerende næse med modne æbler og mineralske toner.

Når du får denne hvidvin i munden, så vil du hurtigt finde ud af, at den føles meget cremet og samtidig, at den også vil have en mediumfyldig konsistens. Samtidig er det også en vin med en meget behagelig finish. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at enhver god hvidvin, der stammer fra ét af de mange områder i Bourgogne-regionen er blevet produceret udelukkende ved at brug af Chardonnay – og denne hvidvin fra Marie-Pierre Manciat er ingen undtagelse.


La Roche – Domaine Manciat-Poncet, Pouilly-Fuissé, Bourgogne, Frankrig

Test af La Roche – Domaine Manciat-Poncet, Pouilly-Fuissé, Bourgogne, Frankrig
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 165,00 165,00 Læs mere

Der findes – som tidligere nævnt – rigtig mange forskellige områder i Bourgogne. Derfor vil du også opleve, at der er forskel på de forskellige områder, producenter og vine. De forskellige vine, der stammer fra Pouilly-Fuissé-området kan bryste sig af, at være et område, der byder på den sydlig del af Bourgognes topvin. Derfor er du også garanteret, at La Roche fra Domaine Manciat-Poncet er en vin, der har en smagsmæssig kvalitet, der er ud over det sædvanlige.

De fuldmodne druer bliver naturligvis håndplukket på markerne, mens selve vinificeringen og den efterfølgende lagring foregår på en række temperaturstyrede ståltanke. Derfor er du også garanteret en vin, der kan sikre dig en vin, hvor du for alvor kommer til at opleve Chardonnay-druens flotte, fyldige karakter – og derfor kommer den anerkendte og særdeles populære drue fra Bourgogne-området bestemt også til sin ret, hvis du vælger denne hvidvin.

La Roche fra Domaine Manciat-Poncet bliver – som sagt – produceret i Pouilly-Fuissé-området. Det betyder også, at der er tale om en både tør, frisk og fyldig vin, der egner sig til et væld af forskellige formål. Med andre ord, så er der tale om en hvidvin, der bestemt befinder sig i en klasse for sig, og som samtidig byder på en flot frugt og en rigtig god eftersmag, der blandt andet skyldes den flintagtige jordbund, der særligt kendetegner Pouilly-Fuissé-området.


Rully, Premier Cru, Les Cloux – P et M. Jacqueson, Bourgogne, Frankrig

Test af Rully, Premier Cru, Les Cloux – P et M. Jacqueson, Bourgogne, Frankrig
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 189,00 189,00 Læs mere

I dette tilfælde er der tale om en rødvin fra vinhuset P et M. Jacqueson, der bliver dyrket på Les Cloux. Det er en mark, der byder på en størrelse, der lyder på 1,25 hektar, som er blevet tilplantet tilbage i 1967. Siden dengang er der blevet dyrket druer til et utal af lækre flaske vin, som blandt andet tæller rødvinene fra P et M. Jacqueson, der naturligvis bliver produceret med Pinot Noir, der er druen, der giver den rette smag af Bourgogne, når der snakkes om rødvin.

Denne rødvin har en farve, der er meget klar. Næsen er desuden meget intens og byder blandt andet på krydrede noter og frugtaromaer af både kirsebær og hindbær. Derfor er du også garanteret en duft, der er appellerende og bestemt giver lyst til et glas af den lækre rødvin. Når rødvinen først rammer din tunge, så vil du smage en saftig vin med modne tanniner og dertil også en meget flot balance mellem en forfriskende syrlighed og en lækker cremethed.

Selve vingården har eksisteret siden 1946, hvor den blev grundlagt af Henri Jacqueson på en række jordlodder, der tidligt har tilhørt familien Rully. Alle druerne til Rully, Premier Cru, Les Cloux fra P et M. Jacqueson bliver høstet på manuel vis og med lavt udbytte. Druerne bliver samtidig også sorteret og afstilket på manuel vis. Dette gøres naturligvis for at sikre, at der er tale om en kvalitet, der er konstant og befinder sig i den høje ende af skalaen.


Nuits-Saint-Georges – Domaine Roux Pere & Fils, Bourgogne, Frankrig

Test af Nuits-Saint-Georges – Domaine Roux Pere & Fils, Bourgogne, Frankrig
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 349,00 349,00 Læs mere

Roux-familien, der står bag vinhuset Domaine Roux Pere & Fils, ejer intet mindre end 70 hektar vinmarker, der er placeret i hhv. Côte de Nuits, Côte de Beaune og Côte Chalonnaise. De er i dag én af de førende producenter i Bourgogne, hvorfor deres vine er stærkt eftertragtede. I og med, at der er tale om en vaskeægte vin fra Bourgogne, så er du også garanteret, at der udelukkende er blevet gjort brug af 100% Pinot Noir-druer til produktionen af denne vin.

Vinen byder på en relativt lys og let farve, der samtidig også kan bryste sig af, at have en indbydende duft med noter af blandt andet hindbær, kirsebær såvel som viol. Smagen er selvfølgelig også på et niveau for sig selv, da den både vil fremstå elegant og med et twist af ungdommelighed og syre, når du får lov til at mærke vinen i munden. Det er en rødvin, der har høstet stor anerkendelse hos den internationale vinpresse og derfor er den også særdeles eftertragtet.

På trods af, at Nuits-Saint-Georges fra Domaine Roux Pere & Fils er en vin, der ser lys og let ud, så vidner både dens duft, smag og afslutning om, at der er tale om en rødvin, der er både tæt og koncentreret. Samtidig er du også garanteret, at Nuits-Saint-Georges er en vin med god fylde, stor intensitet og en særdeles flot struktur – og det er med garanti også af denne årsag, at vinen har høstet stor anerkendelse hos vinkendere, vinpresse og mange andre.


Hvad kendetegner vinene fra Bourgogne?

Der skal selvfølgelig ikke være nogen tvivl om, at der er mange kendetegn ved de mange vinde, der produceres i de forskellige områder i den anerkendte Bourgogne-region. Du vil dog opleve, at der er én ting, der særligt kendetegner vinene – og det er de brugte druer. I Bourgogne bliver rødvin lavet på Pinot Noir og hvidvin bliver lavet på Chardonnay – i hvert fald hvis, du har et ønske om, at kunne få lov til at opleve den ægte smag og oplevelse af Bourgogne.

Det bør dog gøres klart, at der også bliver lavet mindre mængder af rødvin på både Gamay og Aligoté, mens du også vil kunne finde rosé og mousserende vin. Dertil er hovedparten af vinene i Bourgogne også meget klassiske vine, da de bliver produceret på klassiske metoder. Der bliver hverken eksperimenteret med nye druesorter eller udviklet nye smagsnuancer. Målet er derimod at skabe en vin, der kendetegner det terroir, det reelt set er et produkt af.

Fremstilling af vin i Bourgogne

Bourgogne er en både relativt stor og velkendt region i Frankrig. Fra denne region kommer noget af verdens bedste vin, hvilket inkluderer både hvidvin og rødvin. Stort set al rødvin, der bliver produceret i Bourgogne bliver fremstillet efter en række helt særlige forskrifter, som stort set alle producenter og vinhuse efterlever. Det skyldes blandt andet, at der arbejdet meget med den delikate Pinot Noir-druesort, der er kendetegnet ved at være både sart og tyndskallet.

Dertil bør det også gøres klart, at man i Bourgogne til hver en tid har fuld fokus på at den færdige vin skal være en repræsentation af terroir frem for druesort. I mange forbindelser bliver der diskuteret, hvorvidt du skal afstilke eller du derimod skal benytte hele klaser. Det er f.eks. meget almindeligt, at man i Bordeaux hovedsageligt benytter sig af remontage, mens der i Bourgogne derimod bliver sværget til pigeage, hvilket også er med til at adskille regionen.

Hav fokus på kvalitet, hvis du skal købe Bourgogne

Der findes utallige vinhuse og producenter af vin i Bourgogne-regionen. Der findes rigtig mange forskellige områder, der byder på flere forskellige typer af vin. Derfor vil du selvfølgelig også opleve, at der kan være forskel på en vin, der kommer fra Chablis og en vin, der i stedet bliver produceret i Macon-området. Derfor er det også noget, du bør have fokus på, når du står overfor at skulle købe enten én eller flere vine fra Bourgogne, hvad end det er hvid- eller rødvin.

Ydermere, så er det også vigtigt, at du sørger for at have fokus på kvalitet, hvis du skal købe vin fra Bourgogne. Som udgangspunkt, så vil du opleve, at vinene fra Bourgogne tilhører den højere ende af prisskalaen. Derfor skal det også gøres klart, at du skal være villig til at investere en større mængde penge, hvis du vil købe vin fra den anerkendte region i Frankrig – og det gør sig naturligvis gældende, uanset om du er på jagt efter rødvin eller derimod hvidvin.

Heldigvis forholder det sig således, at der er tale om en stor region, der ikke blot byder på mange områder, men også vinhuse – og derfor vil der også være mulighed for at finde noget efter din smag.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here