7 fejl du bør undgå, hvis du bruger gasgrill

Artiklen er en annonce, da den er sponsoreret af vores partnere.

0

Det er relativt nemt at betjene en gasgrill, så du skal ikke være bekymret for at agere grillmester for en aften. Selvom det er let som en leg at grille, så er der nogle fejl, som bliver begået igen og igen.

I dette blogindlæg kan du læse om en håndfuld udbredte fejl, som du bør undgå, hvis du bruger gasgrill i hjemmet. Har du erfaring med at grille, så er det meget sandsynligt, at du har lavet en eller flere af de fejl, som vi vil præsentere dig for.

1. Du giver ikke grillen tid til at varme op

Det kan være meget fristende at smide maden på grillristen med det samme, nu hvor man langt om længe har investeret i en effektiv gasgrill. Den gennemsnitlige gasgrill byder på en meget kort opvarmningstid, men der er alligevel visse gode grunde til, at maden ikke skal smides på grillen med det samme. Såfremt din gasgrill er udstyret med indbygget termostat, kan du med fordel bruge det til at vurdere, hvornår gasgrillen er tilstrækkelig varm.

Vores anbefaling går på, at du skal lade grillen forvarme med låget på i 10-15 minutter. Du kan evt. sætte en alarm på din smartphone, hvis du har svært ved at holde styr på tiden.

2. Du tjekker ikke løbende op på gasslangen

Det er som udgangspunkt hyggeligt og ufarligt at grille, så længe man tager sine forholdsregler. Gasslangen mellem gasbeholder og grill bør løbende kontrolleres, da denne slange desværre ikke har en ubegrænset levetid.

Alle godkendte gasslanger har påstemplet en dato, så du kan hurtigt finde ud af, hvornår gasslangen er produceret. Levetiden kan variere, men du bør som hovedregel skifte slangen hvert tredje eller hvert fjerde år – eller når behovet opstår. Du kan sagtens kontrollere gasslangen selv, da du blot skal kigge efter sprækker og andre eventuelle skader.

Skulle det uheldige ske, at gasslangen sprækker, så er der en vis risiko for, at der vil opstå en eksplosionsagtig brand. Det kan med andre ord have fatale konsekvenser ikke at udskifte gasslangen.

3. Du placerer gasgrillen op ad væggen

Selvom det kan være rart at stå i læ, når man griller, så bør du ikke placere gasgrillen op ad væggen. Det er ikke en god idé, da flammerne fra grillen kan medføre, at der opstår brand. Du bør endvidere undgå at stille din gasgrill under en markise, parasol e.l.

Vægter du sikkerheden højt, så placerer du din gasgrill et par meter fra væggen, så du ikke risikerer at sætte ild til hele hytten. Der skal slukkes for gastilførslen så hurtigt som muligt, hvis der opstår brand.

4. Du glemmer (eller undlader) at rengøre din gasgrill

Arrangerer du en grillaften, så skal du være indstillet på, at du både skal bruge tid på madlavning og rengøring. Gasgrillen bør nemlig rengøres hver gang, at den er blevet brugt. Det er helt sikkert ikke din foretrukne beskæftigelse, men du bør alligevel sætte 5-20 minutter af til at rengøre din kære gasgrill.

Du kan med en grillskraber, grillbørste, køkkenrulle, køkkensvamp og fedtopløsende rengøringsmiddel nemt rengøre din gasgrill – både indvendig og udvendig. Du gambler både med dit eget helbred og din gasgrills helbred, hvis du springer let og elegant over rengøringsdelen. Få derfor ordnet det med det samme, så du ikke skal bekymre dig mere om det.

5. Du benytter dig ikke af de forskellige varmezoner

Ejer du en nyere gasgrill, så har gasgrillen helt sikkert flere varmezoner, men hvad skal du dog bruge mere end én varmezone til? Har du blot en smule erfaring med madlavning, så ved du, at der er forskel på, hvordan man skal tilberede henholdsvis kød, fisk, grøntsager og brød. Har din gasgrill to zoner, så bør du indstille en zone med høj varme og en zone med lav varme.

Du kan som regel indstille de forskellige zoner ved at dreje på de drejeknapper, som er monteret på betjeningspanelet. Griller du kun én slags kød, så behøver du ikke at indstille flere varmezoner.

6. Du åbner grillens låg konstant

Det er fornuftigt at holde øje med maden på grillen, men hvis du konstant åbner låget, så vil der sive meget varme ud. Det vil derfor tage længere tid at lave mad, hvorfor det ikke er en anbefalelsesværdig strategi.

Ovenstående betyder ikke, at du ikke skal kontrollere, hvordan tilberedningen af maden skrider frem, men du bør begrænse antallet af gange, hvor du åbner og lukker låget. I takt med at du får mere erfaring med at grille, vil du helt sikkert blive opmærksom på, at det ikke er klogt at åbne låget mere end højst nødvendigt.

7. Du opbevarer dine gasflasker på uforsvarlig vis

Køber du en gasgrill og dertilhørende gasflasker, så har du pligt til at sætte dig ind i, hvordan gasflasker skal opbevares. Reglerne foreskriver, at der til hvert gasforbrugende apparat må være én flaske i brug og én flaske i reserve – dog maksimalt tre flasker i alt. Det er desuden vigtigt at bemærke, at der ikke skelnes mellem flaskernes størrelser. En flaske tæller altså som en flaske uanset størrelse. Hvis du har tre gasforbrugende apparater, må du have en flaske tilsluttet hvert apparat, men du må ikke have en reserveflaske.

Nedenfor bliver du præsenteret for nogle konkrete regler ang. opbevaring af gasflasker i hjemmet:

  1. Gasflasker må ikke opbevares under terræn (kælder e.l.)
  2. Gasflasker må ikke være tilgængelige for uvedkommende (undgå synlig opbevaring)
  3. Gasflasker må ikke opbevares på altanen (hvis du er bosat i en etageejendom)
  4. Gasflasker må kun opbevares stående (samt sikres mod farlige påvirkninger)

Derudover skal du være opmærksom på, at der er strenge regler for transport af gas. Gas betragtes nemlig som farligt gods, hvorfor du skal kende til de regler, der er på området. Du må som privatperson gerne transportere gasflasker, så længe du overholder de gældende regler.

Det vigtigste er, at du håndterer det farlige gods (gasflaskerne) med omtanke og forsigtighed. Det gør du ved at sikre dig, at godset er monteret på forsvarlig vis. Du kan læse om alle de gældende regler ang. transport af gasflasker på BRS.dk – Beredskabsstyrelsens officielle hjemmeside.

Læs også vores gasgrill test, hvis du er den fødte grillmester.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here