Fortrydelsesret på nettet – Sådan er reglerne

0

I vores moderne verden handler stort set alle mennesker på nettet, hvorfor det er relevant at vide noget om, hvilke forpligtelser og rettigheder man har, når man handler online. Det er i den anledning yderst nyttigt at kende til reglerne og betingelserne ang. fortrydelsesret.

14 dages fortrydelsesret

Du har som hovedregel 14 dages fortrydelsesret, hvis du handler på en dansk webshop. Der er tale om fjernsalg, når man køber en vare på nettet, så du skal vide noget om, hvilke regler der gælder for fjernsalg.

Det er vigtigt at pointere, at du kun har 14 dages fortrydelsesret, hvis du handler på danske webshops eller på udenlandske webshops inden for EU. Handler du på en webshop uden for EU, kan du ikke forvente, at du har ret til at fortryde dit køb.

Du skal gøres opmærksom på fortrydelsesretten

Det er virksomheden, som skal sørge for, at du bliver gjort opmærksom på fortrydelsesretten. Virksomheden har nemlig pligt til at informere dig om din ret til at fortryde købet, inden aftalen bliver indgået. Ydermere har du pligt til at vide, hvordan du gør brug af din fortrydelsesret, så du ved, hvad du skal foretage dig.

Såfremt virksomheden mod forventning ikke gør dig opmærksom på fortrydelsesretten, kan du fortryde i op til 1 år og 14 dage, efter du har modtaget varen. Den lovpligtige fortrydelsesret bliver altså forlænget.

Kan jeg fortryde alle køb?

Det er ingen hemmelighed, at der er nogle køb, som ikke kan fortrydes, hvilket du kort bliver præsenteret for herunder:

  1. Køb af billetter og rejser (flybilletter, koncertbilletter, hotelophold m.v.)
  2. Specialfremstillede varer (varer fremstillet specielt til dig)
  3. Varer med brudt forsegling (software m.v.)
  4. Levningsmidler (uforarbejdede fødevarer)

Varens stand

Benytter du dig af den lovpligtige fortrydelsesret, så skal du som udgangspunkt sørge for, at varen fremstår som ny, når du leverer den tilbage. Det er dog tilladt at pakke varen ud og undersøge den nærmere.

Du mister ikke nødvendigvis din fortrydelsesret, hvis den tilbageleverede vare er skadet eller har brugsspor. Du skal dog forvente at skulle betale for evt. værdiforringelse, da de fleste varer mister værdi, når de bliver brugt blot én gang. Du kan tilmed risikere, at varen vurderes til at være værdiløs. Det vil i praksis betyde, at du ikke får nogle penge retur.

Varens stand og eventuelle værdiforringelse vurderes af sælgeren, men du har ret til at erklære dig uenig. Føler du dig uretfærdigt behandlet, kan du i første omgang forsøge at finde en løsning med virksomheden, før du foretager dig yderligere. Sidenhen kan du klage til Forbrugerklagenævnet, hvis det er umuligt at komme frem til en tilfredsstillende løsning.

Hvornår løber fortrydelsesretten fra?

Du får 14 dages fortrydelsesret, når du handler på nettet, men hvornår løber fortrydelsesretten fra? Der er fejlagtigt mange danskere, som vil påstå, at fortrydelsesretten løber fra den dag, hvor købet bliver foretaget, men det er ikke korrekt. Fortrydelsesretten løber nemlig først fra den dag, hvor kunden modtager varen.

Det er i forhold til fortrydelsesretten altså ikke afgørende, om du modtager dine varer 2, 7 eller 14 dage, efter du har afgivet en ordre. Det er nemlig først, når du har modtaget pakken, at du har 14 dage til at fortryde.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here