Hvidvin Test – 5 af de bedste flasker hvidvin

Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

0

Det er de færreste, der tænker nærmere over det, men hvidvin er ikke blevet opkaldt efter vinens farve. Hvidvin er nemlig ikke hvidt, men kan derimod bedst beskrives som værende enten let gullig, korngul eller derimod gylden til svagt grønlig. Årsagen til, at hvidvin kaldes for hvidvin handler i højere grad om, at det er en beskrivelse, der markerer modsætningen til rødvin. Det betyder også, at du ikke vil kunne finde en hvidvin, der reelt set har en hvid farve.

Modsat hvad mange tror, så bliver hvidvin ikke nødvendigvis lavet på grønne druer. Den afgørende forskel på, hvorvidt der er tale om en rødvin eller en hvidvin er, hvorvidt druernes skal (også kaldet for skind) er med i processen. Hvis ikke skindet er en del af processen, så er der tale om hvidvin, der kommer ud af druekødet, uanset om der er tale om grønne eller blå vindruer. Derfor kan de samme druer bruges til at producere både rødvin og hvidvin.

Det bør desuden også understreges, at hvidvin er en type af vin, der kan tjene mange formål. Den kan fungere som en oplagt aperitif inden et måltid, men forskellige typer af hvidvine kan desuden også kombineres med diverse madretter. Hvis du leder efter hvidvin, så er du – uden tvivl – kommet til det helt rette sted, da du i denne hvidvin test bliver præsenteret for en række rigtig gode hvidvine, hvor du naturligvis kan finde noget, der tiltaler alle og enhver.

Pinot Gris Tradition – Vins Sipp Mack, Alsace, Frankrig

Test af Pinot Gris Tradition – Vins Sipp Mack, Alsace, Frankrig
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 89,95 89,95 Læs mere

Alle druer, der bruges til denne hvidvin bliver høstet på manuel vis. Herefter skal det desuden også gøres klart, at de bliver presset på meget forsigtig vis, hvilket naturligvis er gjort for at kunne sikre, at både smag og aroma bliver bevaret på maksimal vis. Derfor er du naturligvis også sikret, at du kommer til at få en formidabel oplevelse, hvis du beslutter dig for at prøve at smage Pinos Gris Tradition fra Vins Sipp Mack, der fremstillet vinen i Alsace i Frankrig.

Selve gæringen af denne vin finder sted i en række rustfri ståltanke, hvilket naturligvis også er noget, der foregår under temperaturkontrol. Dertil får vinen også lov til at lagre på tank indtil august året efter, at der er blevet høstet. Derfor er det også en hvidvin, der har lagret i relativt lang tid. Pinos Gris Tradition kan bryste sig af, at være en både kraftig og rund, men bestemt også en velafbalanceret vin, der byder på en let røget aroma, der gør vinen helt unik.

I munden vil du opleve denne hvidvin som værende læskende med en smule fedme og samtidig vil den også byde på et let sødligt strejf, der netop karakteriserer Pinot Gris-druen. Eftersmagen er ikke blot lang, men kan bryste sig af, at være i perfekt balance mellem syre, fedme såvel som sødme. Vinen kan både nydes som en aperitif, men fungerer også ganske glimrende som ledsager til blandt andet laks, svamperetter, terriner eller retter med lyst kød.


Map Maker, Sauvignon Blanc – Staete Landt, Marlborough, New Zealand

Test af Map Maker, Sauvignon Blanc – Staete Landt, Marlborough, New Zealand
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 89,95 89,95 Læs mere

Staete Landt er et særdeles fremadstormende vinfirma, hvis fulde navn er Staete Landt Vineyards og som er blevet grundlagt af Ruud Massdam og Dorien Vermaas, der begge oprindeligt er født i Holland, men som efterfølgende har valgt at slå sig ned på New Zealand med et ønske om, at kunne producere førsteklassesvine. Det er en drøm, de har formået at realisere med Staete Landt Vineyards, der er beliggende i Marlborough i New Zealand.

I dette tilfælde er der tale om en Sauvignon Blanc-vin, der går under navnet Map Maker. Det er et formidabelt eksempel på en klassisk Sauvignon Blanc fra Marlborough-området på New Zealand. Den byder blandt andet på en intens aroma med passionsfrugt, nyslået hø såvel som som citrusfrugter i næsen. Derfor har den bestemt også en meget genkendelig og unik duft, du ikke kommer til at opleve fra mange andre vine end Map Maker fra Staete Landt.

I munden vil den have toner af både eksotiske frugter, solbær såvel som hyldeblomster. Der er tale om en meget tør og sprød hvidvin, der byder på en ren finish med en fornem balance. I og med, at Map Maker er en såkaldt Sauvignon Blanc-hvidvin, så er den selvfølgelig også bestående udelukkende af den velkendte Sauvignon Blanc-drue. Vinen er både frisk og let, så derfor kan den sagtens bruges som aperitif, men også til både fisk, skaldyr, salat og lette retter.


Weissburgunder – Weingut Kirsten, Mosel, Tyskland

Test af Weissburgunder – Weingut Kirsten, Mosel, Tyskland
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 115,00 115,00 Læs mere

Her er der tale om en hvidvin fra Mosel i Tyskland, der er blevet produceret i 2015. Det var et rigtig godt år i Mosel, da året var præget af et varmt forår og det har naturligvis også betydet en deraf følgende tidlig blomsting på de mange vinmarker i selvsamme område. Der var godt med varme og samtidig var der også passende mængder regn hen over sommeren, mens der før høst var masser af solskin, så jorden kunne tørre og druerne kunne modnes på perfekt vis.

Weissburgunder fra Weingut Kirsten (der er en umådeligt populær vinproducent i Mosel i Tyskland) kan bryste sig af en smuk lysegul farve. Ikke nok med det, så er det samtidig også en vin, der byder på både pære og fedme i næsen, som du ikke oplever fra mange andre hvidvine. Det er dertil også en vin, der i munden kommer til at føles meget cremet og blød, men dog uden at være for blød og uden, at det kommer til at mindske den lange eftersmag.

Denne hvidvin er desuden også en fremragende vin til utallige lettere retter. Derfor er det også en hvidvin, der egner sig ganske glimrende som en hverdagsvin. Som navnet også giver antydninger af, så er Weissburgunder fra Weingut Kirsten selvfølgelig en vin, der er produceret udelukkende med brug af Weissburgunder-druer. Mosel i Tyskland er kendt for at producere forskellige hvidvine med en særlig smag, hvilket bestemt ikke er nogen undtagelse for denne.


La Roche – Domaine Manciat-Poncet, Pouilly-Fuissé, Bourgogne, Frankrig

Test af La Roche – Domaine Manciat-Poncet, Pouilly-Fuissé, Bourgogne, Frankrig
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 165,00 165,00 Læs mere

Pouilly-Fuissy-vinene som blandt andet denne La Roche fra Domaine Manciat-Poncet bliver betragtet som værende den sydlige del af Bourgognes topvin. For at kunne opnå den velkendte smag fra denne type af vin bliver druerne plukket i fuldmoden tilstand, mens både vinificering såvel som den efterfølgende lagring kommer til at foregå i en række temperaturstyrede ståltanke – og der bruges selvfølgelig den samme fremgangsmetode gang på gang.

Denne fremgangsmåde og dertil også de druer, der bruges til produktionen af denne hvidvin er med til at give en vin, der for alvor understreger Chardonnay-druens både flotte, fyldige karakter – derfor lader La Roche fra Domaine Manciat-Poncet bestemt også druen komme helt til sin ret. I dette tilfælde er druen blevet brugt til at skabe en hvidvin, der er både tør, frisk og fyldig, hvilket betyder, at det er en vin, der kan tjene rigtig mange formål.

Der bør bestemt ikke herske nogen tvivl om, at La Roche fra Domaine Manciat-Poncet, der dyrkes i Pouilly-Fuissé-området, der – som nævnt – er beliggende i den sydlige del af Bourgogne, Frankrig, er en hvidvin, der befinder sig i en klasse for sig. Den har en flot frugt og byder på en god eftersmag af den flintagtige jordbund, der præger dette område. Det bør også nævnes, at der er tale om en årgang 2015 og at den er bestående af 100% Chardonnay.


Fort Ross Chardonnay – Fort Ross Winery, Sonoma Coast, Californien, USA

Test af Fort Ross Chardonnay – Fort Ross Winery, Sonoma Coast, Californien, USA
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 340,00 340,00 Læs mere

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at al rigtig god vinfremstilling altid starter i marken. Det er selvfølgelig også noget, der gør sig gældende hos Fort Ross, hvor der udelukkendes bruges egne druer, der bliver høstet med hånden – og det foregår oven i købet af flere omgange for at kunne sikre den perfekte modenhed, indhold af syre og samtidig også smagsstoffer. Derfor er du også sikret, at denne Chardonnay fra Fort Ross Winery er af absolut højeste kvalitet.

Al høst foregår oven i købet i de kølige morgentimer. Samtidig foregår al gæring udelukkende med de i vinmarkerne og kælderen naturligt forekommende gærstammer. Dertil bør det også nævnes, at både fermentering og lagring sker på franske egefade, hvoraf cirka 30% er nye. Én af de ting, der særligt får denne hvidvin til at skille sig ud fra mængden er, at hver klon og markparcel vinificeres separat, så der i hver flaske skabes en helt unik struktur, balance og finesse.

Fort Ross Chardonnay fra Fort Ross Winery bliver fremstillet på Sonoma Coast i Californien, USA. Det er en vin, der byder på en næsten tyktflydende konsistens, der smelter rigtig flot sammen med en vibrerende syre. Det er desuden også en vin med aromaer af både blomster, citrus såvel som et hint af delikat marcipan. I munden vil du opleve vinen som værende en fyldig og kødfuld abrikoser, krydderier og et tydeligt touch af markernes kystnære placering.


Der kan findes hvidvin til enhver anledning

Der er bestemt ikke meget, der kan hamle op med et køligt glas hvidvin på en sommeraften, hvor de sidste solstråler og høje temperaturer skal nydes. Det er dog ikke noget, der er ensbetydende med, at det er den eneste anledning, der ligger op til, at du skal åbne for en flaske hvidvin. Der kan findes rigtig mange forskellige typer af hvidvin på det danske marked, som ligeledes også kan åbnes i forskellige anledninger, alt afhængigt af hvilken type vin, der er tale om. Derfor bør der selvfølgelig heller ikke være nogen tvivl om, at der kan være mange anledninger til, at du skal åbne for en flaske hvidvin. Det betyder også, at du selvfølgelig oftest vil lede efter en hvidvin, der passer særligt godt til den anledning, der ligger til grund for, at du åbner for en flaske vin. Det kan være svært at vælge hvidvin, men det er bestemt vigtigt, at det er noget, der bliver gjort med den største omhu, så du har bedre forudsætninger for at vælge den rette vin.

Uanset hvad der ligger til grund for, at du har intentioner om at investere i en flaske hvidvin, så vil du naturligvis kunne finde frem til en god flaske, der både harmonerer med dine egne præferencer, men som samtidig også passer rigtig godt til den anledning, du skal bruge vin til. Det skal dog understreges, at det er vigtigt, at du har fokus på at vælge med omhu, så du ikke ender med at forhaste din beslutning og købe en flaske vin, der ikke passer til anledninger.

Guide til valg af hvidvin

Hvis du står overfor at skulle vælge en god flaske hvidvin, så kan du med fordel vælge at gøre brug af denne guide til valg af hvidvin, der kan lære dig mere om, hvilke type af hvidvin, der passer til hvilke formål. På denne måde er du naturligvis også sikret, at du kommer til at foretage det rette valg.

Let, ren og tør

Denne type af vin kendetegnes ved at være sprød, neutral uden fad og samtidig byder den også på en tyngde. Hvis du leder efter hvidvin som fungerer som aperitif eller sammen med hummer, østers og dampet fisk, så er dette det rette.

Fyldig og tør

Her er der tale om en vin med harmonisk syre og god smøragtig fylde, der er meget anvendelig. Den er nemlig god til både forskellige former for fisk, fjerkræ, sushi, lyst kød og er desuden også anvendelig til både forretter og frokost.

Aromatisk og tør

For det meste vil du opleve at de aromatiske og tørre hvidvin er tunge, fyldige og eksotiske, men også krydrede og blomsteragtige. Denne type af hvidvin kan bruges til fed fisk, røget fisk, laks, koldt kød, asiatisk mad og lignende.

Frisk og halvsød

Hvis du leder efter en hvidvin, der er let, klar og byder på en forfriskende smag, så er en frisk og halvsød hvidvin det rette valg. Fungerer godt til supper, tarteletter, til hyggestunder og så er den også fremragende som aperitif.

Sød

En sød hvidvin er ofte kendetegnet ved at have en farve, der er let gylden til ravgul, mens den er fra læskende til ædelsød. Den egner sig godt til frugt og søde desserter, men også stærke oste såvel som andre søde og fede sager.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here