Italiensk vin Test – De 3 bedste italienske vine

0

Italiensk vin kan bryste sig af, at være et helt særligt kapitel i vinhistorien. Der findes bestemt intet andet vinland hvor, den almindelige befolkning har så tæt et forhold til vin og produktion af selvsamme som det er tilfældet i Italien. Det har faktisk også betydet, at det helt frem til midten af 1980’erne var nærmest utænkeligt, at sætte sig til bords uden at medbringe en flaske god italiensk vin – sådan forholder det sig dog ikke længere, da tiderne har ændret sig.

Det skal selvfølgelig gøres klart, at italiensk vin er baseret på historie og kultur, der er blevet opbygget gennem årtusinder. Det var dertil romerne, der bragte vinen med til stort set alle de øvrige vindyrkende lande af betydning i Europa. Det er også ensbetydende med, at det er Italien, der danner rammer for store mængder af den vin, der kan findes og kendes på markedet i dag, hvilket også er med til at gøre italiensk vin til noget af det mest populære.

Hvad det betyder er, at det ikke er stor vin, der præger billedet i Italien, hvilket skyldes, at der dyrkes vin i samtlige hjørner og kroge af landet, hvor vinproduktionen er begrænset til mere fokuserede områder i f.eks. Frankrig og Spanien. Det betyder dog også, at du vil opleve, at den italienske vin kan være af meget svingende kvalitet. I denne italiensk vin test finder du et stort udvalg af forskellige typer af italiensk vin, der kan bryste sig af en høj kvalitet.

Rosso del Veneto, Tempus – Accordini, Veneto, Italien

Test af Rosso del Veneto, Tempus – Accordini, Veneto, Italien
ForhandlerPrisInformation
Jysk Vin64,95 DKK Se produkt

Bag Rosso del Veneto står Accordini, der dyrker druerne til vinen bag deres vineri på marken Tempus. Her dyrkes druerne i mere end 400 meters højde over havet. Det er i særdeleshed de såkaldte Corvina-druer, der bruges til vinen og derfor også dem, der findes på markan. De gror på en jordbund, der hovedsageligt er bestående af ler og kalksten. Dog byder Rosso del Veneto fra Accordini også på henholdsvis Rondinella-druer og Merlot-druer til produktionen.

Én af de ting, der er med til at give denne rødvin karakter er, at der er stor forskel på hhv. dag- og nattemperatur i den højde, som druerne dyrkes i. Alle druer bliver naturligvis høstet md hånden og selve vinifikationen sker i temperaturkontrollerede ståltanke på Accordinis anerkendte vingård. Efterfølgende bliver vinen lagret i intet mindre end 6 måneder, hvorefter den til slut bliver tappet på flaske og sendt ud til forhandlere i store dele af verden.

Rosso del Veneto, der dyrkes på Tempus-marken bag Accordinis vineri byder på en meget kraftig duft af mørke, røde bær. I munden vil du opleve, at den har en meget frugtig og rund smag, der byder på flere forskellige typer af krydderier og vilde bær. Vinen byder desuden også på en blød tekstur og en dejlig eftersmag. Det anbefales, at den nydes lettere afkølet og er bestående af 90% Corvina, 5% Rondinella og 5% Merlot.


Chianti Classico Riserva – Poggio Bonelli, Chianti, Toscana, Italien

Test af Chianti Classico Riserva – Poggio Bonelli, Chianti, Toscana, Italien
ForhandlerPrisInformation
Jysk Vin160,00 DKK Se produkt

Her er der tale om en italiensk rødvin hvortil der ikke bruges andet end de absolut bedste druer. Ikke nok med dette, så er du også garanteret, at alle druer bliver håndplukket og sorteres i to omgange, inden selve vinifikationen bliver igangsat i temperaturkontrollerede ståltanke. Dertil skal det også gøres klart, at vinen, der senere bliver til Chianti Classico Riserva lagres i hele 21 måneder før det bliver tappet på flaske hos Poggio Bonelli i Chianti, Toscana.

Ydermere, så bør det også gøres klart, at vinen får lov til at hvile i yderligere tre måneder før den bliver frigivet til salg på et utal af europæiske markeder, hvilket bl.a. tæller det danske. Der er tale om en rødvin, der byder på en både dyb og mørk farve, mens Chianti Classic Riserva dertil også kommer med en duft af fuldmoden frugt, kanel og nelliker. I munden vil du desuden føle, at den er tør, men dog også med en meget fin balance mellem bløde tanniner og frugt.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Chianti Classic Riserva fra Poggio Bonelli er en flaske rødvin, der kan bryste sig af en uovertruffen smag og kvalitet. Den har en frugtig og blød smag, hvorfor den blandt andet egner sig rigtig godt til brug sammen med kalvekød, pasta, pizza og risotto. Rådvinen er bestående af en delikat sammensætning af hhv. 95% Sangiovese og 5% Cabernet Sauvignon, der selvfølgelig dyrkes på Poggio Bonellis egne vinmarkeder i Toscana.


Langhe Arneis, Aurelia – Massimo Rivetti, Piemonte, Italien

Test af Langhe Arneis, Aurelia – Massimo Rivetti, Piemonte, Italien
ForhandlerPrisInformation
Jysk Vin89,95 DKK Se produkt

Arneis er én af de absolut fineste grønne druer, der kan findes i Piemonte i Italien. Alle druerne, der bruges til denne vin fra Massimo Rivetti høstes meget tidligt om morgenen, hvilket gøres for at kunne bevare druens særlige friskhed, da det dermed fortsat vil være relativt koldt. Der bliver desuden også gjort brug af tøris under plukningen, hvilket er noget, der gøres for at kunne sikre, at der bevares en lav temperatur indtil druerne bliver leveret ved vineriet.

Druerne bliver knust og dertil gennemgår de også såkaldt criomaceration, hvilket er ensbetydende med, at most og drueskaller får lov til at ligge sammen i en dags tid ved en temperatur, der lyder på omkring 0 grader. Først derefter vil temperaturen blive hævet, så gæringen dermed også kommer til at starte relativt spontant med de gærstammer, der forekommer i kælderen. Processen er naturligvis noget, der foregår i en række temperaturstyrede ståltanke.

Vinen forbliver ”sur lies” i disse ståltanke i omtrent seks måneder inden der sker en aftapning på flaske. I forbindelse med denne proces forsøges det at holde vinen så naturlig som overhovedet muligt, hvorfor der også kun bruges en minimal mængde af sulfitter. Vinen er strågul med grønne reflekser, mens dens duft byder på frisk frugt med blomsteraromaer, mens den giver en rund og fyldig fornemmelse i munden, og har en ren finish med god længde.


Italien er én af de største vinproducerende lande

Italien kan bryste sig af, at være én af de absolut største vinproducerende lande. Det skyldes blandt andet, at de kan bryste sig af en vindyrkning, der har meget dybe og traditionsrige rødder i den italienske historie, mens vin på bordet også har været noget, der nærmest har været en selvfølge for rigtig mange italienere. Det bør dog understreges, at der kan være stor forskel på kvaliteten af italiensk vin, da vindyrkning spiller en stor rolle i den italienske kultur.
På den anden side, så skal det dog understreges, at vin er noget, som man altid har haft og ikke noget, som man nødvendigvis går synderligt meget op i, hvilket selvfølgelig er årsagen til, at kvaliteten kan være varierende. Italien er dertil også det land i hele verden, der står for den største mængde af vineksport. Hovedparten af den vin, der bliver eksporteret er ikke af synderligt høj kvalitet, men dog byder Italien også på nogle af verdens absolut bedste vine.

Italien er opdelt i 20 forskellige regioner

Italien er et land, der er blevet opdelt i intet mindre end 20 forskellige regioner, hvorfor du naturligvis også vil opleve, at der er stor diversitet mellem vinene, der dyrkes i nord og syd. Som udgangspunkt, så er Italien og dermed også italiensk vindyrkning opdelt i følgende zoner; Norditalien (fastlandsklima), Centralitalien (subtropisk klima) og Syditalien (subtropisk klima). Derfor vil der også være mulighed for at vælge fra de regioner, der tiltaler dig mest.

Ydermere, så bør det naturligvis også gøres klart, at de vine, der oprindeligt set stammer fra Norditalien generelt set betragtes som værende mere elegante, mens vine fra Syditalien har en større grad af sødme og fylde. Det store udbud af forskellige typer af italiensk vin skyldes bl.a., at hver enkelt region har et stort udvalg af lokale druesorter. Der findes intet mindre end 2.000 forskellige druesorter i Italien, men det er dog kun ca. 300-500 druesorter, der bruges i den daglige vinproduktion.

Der er desuden også mulighed for at gøre brug af de forskellige klassifikationer til at vælge en god, italiensk vin. Det bør dertil også nævnes, at nogle af de mest kendte italienske druesorter er som følgende: Nebbiolo, Barbera, Corvina, Sangiovese m.v. Hvis du leder efter italiensk vin, så er det naturligvis oplagt, at du gør brug af deres klassifikationer, som du kan finde en uddybende liste over nedenfor:

  • VdT (Vino de Tavola) – betyder, at der er ingen officiel kontrol og denne vin vil dermed også fungere godt som en typisk dagligdagsvin.
  • IGT (Indicazione Geografica Tipica) – vine i denne klasse er vine, der helst skal drikkes nu, hvilket der kan være forskellige årsager til.
  • DOC (Denominazione di Origine Controllata) – her stilles der rigtig mange krav til blandt andet druesorter, alkoholindhold, høstudbytte m.v.
  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantia) – i denne klasse finder du et udvalg af nogle af Italiens absolut bedste vine.

I øjeblikket har du mulighed for at finde 32 DOCG vine, 311 DOC vine og 120 IGT-zoner, hvilket naturligvis også er ensbetydende med, at du i højere grad vil finde vine, der dyrkes i de såkaldte VdT-zoner. Hvis du leder efter kvalitetsvine fra Italien, så er det oftest fra regionerne Piemonte og Toscana, hvor især Barolo, Barbaresco, Brunello og Chianti er bemærkelsesværdige.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here