Mandolin Test – Bedste instrument til pengene

0

Står du og overvejer at investere i en Mandolin? Eller søger du at udvide din samling? Så er du landet på det rette sted! Her på siden har vi nemlig udvalgt en række Mandoliner for at teste, hvilken er bedst. Herunder anmelder vi derfor de enkelte produkter, og til slut vil vi finde en vinder af testen. Læs med her og bliv klogere på dit, måske, næste køb.

En mandolin er kort og godt et strengeinstrument. Mandolinen består af 4 dobbeltstrenge, der stemmer unisont med violinstemning i G-D-A-E. Mandolinen har en klassisk pæreform, som er inspireret af den historiske lut. Der findes mange forskellige udgaver af mandoliner, men oftest vil de moderne mandoliner have en flad form ligesom en guitar. Når man spiller på mandolinen, gør man det med et plekter.

Mandolinen stammer fra Italien, og selvom det er her, de største traditioner stammer fra, spilles mandolinen verden over den dag i dag. Mandolinen går som sagt langt tilbage, og blandt andet Antonio Vivaldi har komponeret barokmusik via mandolinen.

I dag spilles der også meget moderne musik på mandolinen, som hverken er forbeholdt Italien eller klassisk barokmusik. Mandolinen er blandt andet et vigtigt instrument inden for bluegrass genren, hvor det ofte fungerer som et rytmeinstrument. Der er flere kendte mandolinister inden for den amerikanske bluegrass genre, herunder Bill Monroe, David Grisham, Sam Bush og Chris Thile. Fra den amerikanske folkemusik har instrumentet bredt sig til europæisk folkemusik herunder den irske og engelske folkemusik.

I dag spilles der dog mange forskellige genrer på mandolinen, som er et sjovt og anderledes instrument at have i sin samling. Er du vild med streng-instrumenter, kan det kun anbefales at investere i en mandolin, som giver mulighed for megen fornøjelse. Læs med herunder og bliv klogere på hvilke mandoliner, der kvalitetsmæssigt skiller sig ud på markedet.

Tanglewood TWM T WR mandolin wine red

Tanglewood TWM T WR mandolin wine red
ForhandlerPrisInformation
danguitar999 kr.Se produkt

Denne akustiske mandolin fra mærket Tanglewood er af en god robust kvalitet, og til en pris af 999 kr får du meget for pengene. Mandolinen er i den populære f-form, og kroppen er i en flot og dyb vinrød farve, som aldrig vil gå af mode.

Mandolinen er fra mærket Tanglewood; et firma, der startede i England med en ambition om at skabe en portefølje af instrumenter, der giver meget for pengene. De bestræber sig altså på at kunne konkurrere med billigere priser og samme kvalitet, som de meget dyrere mærker leverer. Netop derfor får du også meget for pengene, hvad angår deres akustiske TWM mandolin.

Mandolinens dæk, sider og bagside er lavet i lindetræ, og selve gribebrættet samt broen er af palisander. Tailpiece og stemmeskruer er i krom, som passer flot til dens blanke finish, mens bindinger er i holdbart ABS-plast. Mandolinens hals er af teak, hvilket passer særligt godt til den vinrøde farve – alt i alt et meget gennemført design, hvor alt ned til mindste detalje er gennemført. Dette er blandt andet medvirkende til, at mandolinen er en høj og robust kvalitet, og så er den udført med mange flotte og sirlige detaljer, der giver den et yderst autentisk udtryk. Er man ikke så meget til det autentiske vinrøde udtryk, fås denne mandolin også i sort med flotte hvide detaljer.

Som mandoliner nu engang har, så har også denne fra Tanglewood 8 strenge (4 dobbeltstrenge). Mensuren er 53 centimeter, mens bredden ved det første bånd er 3 centimeter. Mandolinen er dråbeformet med f-huller, hvoraf dens lyd opstår. Mandolinen skal stemmes i violinskala – altså G – D – A – E.

Alt i alt en mandolin af god kvalitet, som er konkurrencedygtig med de dyrere alternativer.


Tanglewood TWM T BKP E Elektrisk mandolin sort

Tanglewood TWM T BKP E Elektrisk mandolin sort
ForhandlerPrisInformation
danguitar1190 kr.Se produkt

Denne elektriske mandolin også af mærket Tanglewood er pendanten til testens anden akustiske mandolin. Mandolinen har derfor mange af de samme specifikationer, mens lyden opstår elektrisk og også ikke via akustik. Tanglewood er et forholdsvist nyt engelsk mærke, der bestræber sig på at lave konkurrence- og kvalitetsdygtige instrumenter, som ikke koster det hvide ud af øjnene, men som samtidig kan være med blandt de tunge drenge. Dette afspejles i prisen, og denne TWM mandolin kan blive din for små 1.190 kr.

Mandolinen er dråbeformet, og dens dæk, sider og bagside er lavet af lindetræ, mens selve gribebrættet og broen er af palisander. Halsen er lavet i teak, stemmeskruer af tyktstøbt krom, og tailpiece er også i krom. Mandolinen har 4 dobbeltstrenge og altså 8 strenge i alt. Med bindinger i ABS-plast er mandolinen af robust kvalitet, og med de materialer, der er brugt, er det tydeligt, at man får meget for pengene. Den har en mensur på 35 centimeter, og bredden ved det første bånd er 3 cm. Gribebrætradiussen er på 16 tommer. Den er i en sort farve med en blank finish, mens den hvide slagplade udover at være praktisk også tilføjer en flot detalje i designet.

Mandolinen er i sort højglans, hvorfor den med sit klassiske design er en fryd for øjet at se på – og den vil udover at være et musikalsk indslag i hjemmet også have en dekorativ værdi.

Denne elektriske mandolin fra Tanglewood er blandt deres bestsellere – og det er til at forstå. Med TWM Mandolinen får du et instrument med hele to funktioner: Den kan nemlig både spilles akustisk og elektrisk! Derfor har dette instrument altså også en pickup, som kan bruges, når den sættes til en forstærker – og tager du mandolinen ud af forstærkeren, kan den som nævnt også spilles akustisk.


Og vinderen af testen er…

De to mandoliner har begge en række gode kvaliteter, som taler for sig. Vi er dog alligevel kommet frem til en afgørelse, da én af mandolinerne skiller sig ud med dens mange muligheder og funktioner. Derfor er vinderen testens anden mandolin nemlig: Tanglewood TWM T BKP E elektrisk mandolin sort.

At valget faldt på denne giver måske sig selv: For kun små 200 kr oven i hatten får du en mandolin, som udover at spille elektrisk også kan spille akustisk. Så selvom det ikke nødvendigvis er en funktion, som alle vil benytte sig af, så virker det fjollet at lade være, når prisforskellen er så lille, som den er.

Der er dog også fordele ved at vælge testens første mandolin: Tanglewood TWM T WR mandolin wine red. Den vejer en kende mindre (fordi den ikke har pickup), og så er der mulighed for at vælge imellem to forskellige farver. Hvis man på forhånd er 100 procent sikker på, at man ikke får brug for dens elektriske funktion, så er denne mandolin også en rigtig god kandidat.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here