Motorolie Test

0
motorolie test

Enhver bilejer skal afholde udgifter til både brændstof, grøn ejerafgift, reparation, bilvask og forsikring, men det er ikke alt. Du skal nemlig også bruge penge på motorolie, hvis du skal være godt kørende hele året rundt.

Det er vores indtryk, at mange danske bilejere betaler alt for mange penge for motorolie. Er du også bange for, at du betaler for meget for motorolie, så bør du undersøge markedet og dermed blive klogere på, hvilke alternativer der findes.

Hvilken motorolie skal jeg vælge? Hvor ofte skal jeg fylde olie på bilen? Hvor meget olie skal jeg fylde på? Hvor kan jeg købe motorolie til min bil? Der er rigtig mange spørgsmål, som vedrører motorolie på den ene eller anden måde, så disse spørgsmål vil vi naturligvis forsøge at svare på, så du kan få stillet din tvivl.

Hvilken motorolie er bedst i test?

Det helt store spørgsmål er: ”Hvilken motorolie er bedst i test?”

Du har måske din personlige holdning til, hvilken motorolie der er bedst, men hvis du kun har prøvet én slags, ved du i princippet ikke, om der findes bedre alternativer. Det er heldigvis ikke noget, du behøver at bruge oceaner af tid på at undersøge, da vi allerede har løst opgaven. Er du på udkig efter den bedste motorolie på markedet, så skal du læse med herunder.

Castrol 5W-40 motorolie

Test af Castrol 5W-40 motorolie

Castrol står bag denne testvindende motorolie, som er særligt egnet til moderne dieselmotorer. Der er mange danskere, som har valgt at købe denne type motorolie, men hvorfor er olien mon så eftertragtet?

Stærk motorolie med mange egenskaber

Castrol 5W-40 er en stærk motorolie, som holder dieselpartikelfilteret rent, yder imponerende slidbeskyttelse og byder på lange serviceintervaller for en lang række køretøjer. Castrol er generelt en pålidelig leverandør af motorolie, hvorfor du aldrig går helt galt i byen ved at købe motorolie fra denne leverandør.

Du får ikke den billigste motorolie, men du får til gengæld en af de bedste motorolier i øjeblikket. Det skal desuden nævnes, at motorolien også forhandles i større mængder.

De vigtigste specifikationer

 • Indhold: 1 liter

Aral Super Tronic motorolie

Test af Aral Super Tronic motorolie

Aral er et brand, som du skal kende til, hvis du er bilejer og skal ud og købe motorolie til din bil. Du har nemlig mulighed for at gøre en enestående handel på motorolie i verdensklasse. Lad os se lidt nærmere på, hvilke fordele motorolien byder på.

Miljøvenlig motorolie tilhørende den lave prisklasse

Aral Super Tronic er motorolien, som skåner miljøet og sparer brændstof, hvilket burde være grund nok til at købe denne olie. Motorolien er velegnet til en lang række personbiler.

Motorolien byder endvidere på en særlig teknologi, som sikrer maksimal levetid for dieselpartikelfilteret. Er du overbevist, så bestil en dunk motorolie med det samme.

De vigtigste specifikationer

 • Indhold: 1 liter

Liqui Moly MoS2 motorolie

Test af Liqui Moly MoS2 motorolie

Liqui Moly MoS2 er tyskproduceret motorolie, som står i høj kurs på det danske marked i øjeblikket. Det er der flere gode grunde til, så læs lige om disse fordele, før du afskriver motorolien som en relevant mulighed.

Motorolie tilegnet den omkostningsbevidste bilejer

Liqui Moly MoS2 er en såkaldt letløbs-motorolie, som i allerhøjeste grad er henvendt til den omkostningsbevidste bilejer. Motorolien er nemlig med til at reducere olie- og brændstofforbruget, hvorfor der kan være mange penge at spare på sigt.

Motorolien kan bruges til både benzin- og dieselmotorer. Investerer du i denne olietype, så kan du forvente en lang motorlevetid takket være oliens egenskaber – bl.a. minimal friktion og hurtig gennemoliering ved opstart. Vær opmærksom på at dunken indeholder hele 5 liter motorolie.

De vigtigste specifikationer

 • Indhold: 5 liter

Hvor ofte skal jeg kontrollere oliestanden?

Der er nogle forglemmelser, som er værre end andre. At glemme at kontrollere oliestanden hører til blandt de mere alvorlige forglemmelser, da du risikerer at ødelægge bilens motor, hvis du ikke får skiftet olie i tide.

Du bliver som bilejer anbefalet at kontrollere oliestanden i henhold til instruktionsbogens forskrifter. Selvom du ikke finder instruktionsbogen interessant, så bør du alligevel lige undersøge, hvor ofte oliestanden skal tjekkes. Sørger du for at tjekke oliestanden for hver 1000 km, så har du taget dine forholdsregler.

Det tager ikke mange minutter at kontrollere oliestanden, så der er ingen grund til at skippe denne opgave, da det som bekendt er meget vigtigt. Oliestanden bør i øvrigt også kontrolleres på nyere biler.

Hvordan tjekker jeg motorolie på bilen?

Danske bilejere er bevidste om, at mængden af motorolie på bilen skal tjekkes fra tid til anden, men det er ikke alle, der er klar over, hvordan man tjekker det. Der er dog ingen grund til at være flov, hvis man endnu ikke har fundet ud af, hvordan man kontrollerer oliestanden. Der er nemlig hjælp at hente på dette område.

Vi har ikke et ønske om at gøre det til en større videnskab end højst nødvendigt, men vi vil alligevel gerne guide dig trin-for-trin. Er du fortsat i tvivl om, hvordan du kontrollerer oliestanden, så følg blot nedenstående guide:

 1. Åbn motorhjelmen (sørg for at motoren er kold)
 2. Find et par engangshandsker frem
 3. Tag oliepinden op og tør den af (brug køkkenrulle)
 4. Put oliepinden ned igen
 5. Tag oliepinden op igen og kontrollér olieniveauet (skal helst ligge et sted mellem minimum og maksimum)

Du kan finde mange letforståelige videoguides på nettet, hvis du har brug for at se, hvordan man gør i praksis. Instruktionsbogen er også din gode ven, når du skal finde svar på, hvordan du tjekker motorolie på din bil. Det er altså ikke en dum idé altid at have instruktionsbogen liggende i bilen.

Hvor varm må motorolie blive?

Svaret på ovenstående spørgsmål afhænger af, hvem du spørger, da der er delte holdninger blandt mekanikere og andre eksperter. Den normale olietemperatur ligger et sted mellem 80 og 90 grader, men det er ikke unormalt, at temperaturen bliver endnu højere i visse situationer. Der er som udgangspunkt ingen grund til at gå i panik over, at motorolien bliver varm, så længe temperaturen ikke overstiger 120-130 grader.

Såfremt temperaturen bliver alt for høj (højere end 120 grader) risikerer du, at smøreeffekten forsvinder, og det er selvsagt ikke sundt for hverken bil eller motor. Det er altså noget, som du bør holde øje med.

Køb af motorolie – Har jeg frit valg på alle hylder?

Nej, du har desværre ikke frit valg på alle hylder, da det ikke er alle olietyper, som passer til netop din bil. Du bør altså ikke nødvendigvis købe den første dunk motorolie, du får øje på, når du træder ind på en tankstation e.l.

Ingen blander sig i, hvilken motorolie du køber, men vil du skåne din bil og din økonomi, så sørger du naturligvis for at købe den rigtige motorolie. Bruger du en forkert motorolie, så kan det resultere i meget omkostningstunge motorskader. Det kan altså få store økonomiske konsekvenser ikke at være opmærksom. Køb af motorolie bør derfor aldrig være et impulskøb, hvor man ikke formår at tænke sig om.

Hvilke motorolie, der passer til netop din bil, finder du nemmest ud af ved at kigge i instruktionsbogen. Det er dit ansvar at følge disse anbefalinger, da det trods alt er din motor og din bil, som er på spil. Såfremt du mod forventning ikke kan finde de anbefalede olietyper, så kan du undersøge, om der findes tilsvarende olietyper. Du kan evt. rådføre dig med en mekaniker, hvis du vil være sikker på at vælge den helt rigtige motorolie.

Du skal desuden være opmærksom på, at garantien kun dækker, hvis man køber og bruger den forskrevne olie fra bilproducenten. Har du købt en ny bil, risikerer du altså at miste garantien, hvis du køber den forkerte motorolie.

Hvilken motorolie skal jeg vælge?

Du er allerede klar over, at det er strengt nødvendigt at skifte motorolie en gang i mellem, men hvilken motorolie skal du vælge? En af løsningerne er som tidligere nævnt at kigge i instruktionsbogen, da der typisk bliver givet konkrete anbefalinger vedr. påfyldning af motorolie.

Såfremt du ikke finder ud af, hvilken motorolie du skal vælge ved at kigge i instruktionsbogen, så har du mindst en anden mulighed for at finde ud af det. Der er vel at bemærke tale om en mulighed, som involverer internettet, da det er muligt at søge efter motorolie på nettet. Det foregår på følgende måde:

 1. Besøg en online forhandler af motorolie (Autodoc.dk e.l.)
 2. Søg efter registreringsnummer eller indtast biloplysninger (bilmærke, model, motortype)
 3. Vælg ønsket produkttype (i denne anledning er det motorolie)

Følger du ovenstående tre trin, så vil du hurtigt finde ud af, hvilken eller hvilke motorolie(r), som kan bruges til din bil. Fungerer servicen ikke efter hensigten, kan du kontakte kundeservice.

Brug en olietragt, når du fylder olie på

Det kan godt blive noget værre svineri at fylde motorolie på bilen, hvis man altså ikke har anskaffet sig en olietragt. Der findes olietragter, som kun kan bruges én gang, men der findes også tragter, som kan bruges igen og igen.

Motorolie er dyrt, hvorfor du af naturlige årsager ikke er interesseret i at hælde det ved siden af. Det undgår du nemt, hvis du køber en robust og stabil olietragt, som passer ned i oliepåfyldningsåbningen. Det er en krævende opgave at fjerne motorolie fra både fliser og tøj, så vær altid forsigtig, når du fylder olie på bilen. Er skaden allerede sket, så bør du straks undersøge, hvordan du kan fjerne olie fra forskellige overflader.

Anbefaling: Køb en ekstra dunk motorolie

Selvom du løbende kontrollerer oliestanden, så kan du aldrig helt vide, hvornår bilen løber tør for olie. Det kan meget vel ske på et ubelejligt tidspunkt, hvorfor du bør tage dine forholdsregler. Vores anbefaling går i den anledning på at købe en ekstra dunk motorolie, som man kan have liggende i bagagerummet. Det hjælper ikke at være bagklog, så sørg for at købe en ekstra dunk, før det er for sent.

Skulle det ske, at motoren mangler olie på et ubelejligt tidspunkt, så er det bedre at fylde en forkert olie på end at køre motoren tør for olie. Du bør dog hurtigst muligt anskaffe dig den rigtige motorolie, så du ikke skader motoren unødigt.

Hvad koster motorolie?

Det er som udgangspunkt ikke muligt at sige noget generelt om, hvor meget motorolie koster, da det kan variere meget. Motorolie kan koste fra 20 og op til 250 kr. pr. liter, så der er altså store prisforskelle.

Prisen på motorolie afhænger også af, hvor du handler, da nogle forhandlere er dyre end andre. Det er som regel billigst at købe motorolie online, men det kræver, at du har mod på at fylde olien på, på egen hånd. Du kan alternativt få en ven eller kollega til at hjælpe dig, hvis du ikke har praktisk erfaring med oliepåfyldning.

Det kan under normale omstændigheder ikke anbefales at sammenligne motorolie på kryds og tværs, fordi der er så mange parametre, som spiller ind. Skal du endelig sammenligne priserne på motorolie, så skal du sørge for, at dunkene er lige store. Tager du udgangspunkt i literprisen, så vil sammenligningen give bedst mening.

Der kan være penge at spare ved at købe stort ind, så du kan med fordel købe motorolie til flere års forbrug ad gangen. Hvor meget olie du har brug for det kommende år afhænger i høj grad af, hvor ofte du kører, og hvor langt du kører.

Billig motorolie kan koste dyrt

Din umiddelbare tanke er måske, at du kan spare penge ved at købe billig motorolie, men har du overvejet, hvor dyrt dit køb kan gå hen og blive, hvis den billige olie medfører motorskader? En ny motor til bilen koster et sted mellem 10- og 100.0000 kroner, så det er altså ikke småbeløb, der er tale om. Du kan spare penge på mange områder, men går du på kompromis med olien til bilen, så kan det ende med at blive dyrt for dig.

Bilens motor fungerer ikke uden olie, så hvis du vil forlænge din bils levetid, så husker du altid at fylde den rigtige motorolie på bilen. Du kan evt. læse nogle af de mange skrækhistorier på nettet, hvis du ikke er overbevist om, hvor galt det faktisk kan gå.

Se video hvordan du skifter motorolie på FDM.dk her.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here