Løbe pandelampe Test – Kraftigste pandelamper 2018

0

En pandelampe er egnet til dig, som skal finde vej i mørket i forbindelse med løb, cykling eller dykning. Der findes mange forskellige former for pandelamper, som kan bruges til forskellige formål. I vores pandelampe test har vi valgt udelukkende at koncentrere os om at teste pandelamper til løb.

Du vil først og fremmest blive præsenteret for de bedste pandelamper på markedet. Herefter vil du kunne læse om, hvorfor en pandelampe er et must-have, hvis du ofte løber i mørket. Alle produkterne vi omtaler i denne test kan købes på nettet til overkommelige priser. Vi har naturligvis noteret pris- og forhandlerinfo for hvert enkelt produkt.

Alt i alt har vi testet 20 pandelamper fra de førende brands.

Petzl (Tikka XP)

Test af Petzl (Tikka XP)
Forhandler Pris Information
Pande-lampe 599,00 DKK Se produkt

Leder du efter den bedste pandelampe til løb, så behøves du ikke lede videre. Det er nemlig lykkedes os at finde den bedste pandelampe til prisen. Modellen hedder Tikka XP og kommer fra den anerkendte producent, Petzl. Vi har at gøre med en LED pandelampe, som har sat en høj standard inden for pandelamper i Danmark og udlandet.

Petzl pandelampe imponerer på alle parametre

Der er mange gode grunde til, at denne LED pandelampe er den bedste på det danske marked. På forhånd havde vi store forventninger til denne lampe, da den er designet og udviklet af en kendt producent. Disse forventninger blev i den grad indfriet – og lidt mere til. Pandelampen befinder sig i mellemprisklassen og er primært henvendt til de mere seriøse løbere. Det er en kompakt pandelampe, som netop er beregnet til at bruges i forbindelse med udendørsaktiviteter. Dermed kan den også bruges til cykling og alle andre former for aktiviteter udendørs. Til cykling er det dog mindst lige så vigtigt, at du sørger for at investere i en god cykellygte. Med en stabil cykellygte kan du minimere risikoen for, at du bliver overset i trafikken.

Modellen har overgået alle de øvrige pandelamper på både funktionalitet, kvalitet og komfort. Pandelampen byder på den nyeste Constant Lighting teknologi, som er intet mindre end fremragende. Takket være denne teknologi vil der være sikret konstant lys uden nogen former for fald i lysstyrken.

Når boost-funktionen er aktiveret, vil der være en lysstyrke på 180 lumen, som er velegnet til aktiviteter med høj fart.

To forskellige lyskegler og lav vægt

Som du måske er bekendt med, så har denne pandelampe to forskellige lyskegler. Der er henholdsvis en fokuseret og en vidvinklet lyskegle, som kan bruges samtidig eller hver for sig. Overvejer du, om denne pandelampe er behagelig at løbe med, så er svaret ja. Tikka XP har en imponerende lav vægt på blot 85 gram inklusiv batterier. Dermed glemmer man næsten, at man har en lampe i hovedet. Pandebåndet er både ergonomisk og vaskbar, hvilket gør det særligt egnet til løb. Denne Petzl pandelampe er godkendt efter IPX4. Dermed tåler både den både alm. vask og regnvand – ned til 4 meters dybde

Lang batterilevetid og holdbarhed

Med i købet får du 3 x AAA batterier, som har en forventet brændetid på mellem 2-100 timer. Der er ligeledes mulighed for at anvende denne lampe med genopladelige NiMH-batterier. Når strømniveauet er lavt, bliver der automatisk skiftet til 40 timers nødbelysning. Det er din sikkerhed for, at din LED pandelampe ikke løber tør for strøm midt under løbeturen.

Du kan opleve følgende indstillinger:

 • 4 x indstillinger med hvidt lys
 • 2 x indstillinger med rødt lys

De vigtigste specifikationer

 • Vægt: 85 gram
 • Lysstyrke: 5-180 lumen
 • Batterilevetid: 2-100 timer
 • Egnet til: Løb i byområder

Silva (Trail Runner 2x)

Test af Silva (Trail Runner 2x)
Forhandler Pris Information
Pande-lampe 699,00 DKK Se produkt

I omtrent samme prisklasse har vi også testet en Silva pandelampe, som ligeledes er egnet til løb. Ønsker du den bedste pandelampe til løb, så har du her et rigtigt godt alternativ. Det er en lampe, som vil kunne opfylde langt de flestes krav og behov.

LED pandelampe til løb

Vi har at gøre med en genopladelig pandelampe, som er særligt egnet til motionsløb og løb i byer. Det er en opgradering af Trailer Runner, som er Silvas absolutte bestseller. Det er en mere kraftfuld version, som har 140 lumen. Den maksimale lumen er 160. En af de helt store fordele ved denne pandelampe er, at den kan oplades via USB. Dermed behøves du ikke bruge tid og penge på at skifte batterier hyppigt. Batteriet er et 1.8 Ah LiPo batteri, som har en levetid på 3-10 timer pr. opladning. Den forventede lyslængde er 50 meter, som er mere end blot acceptabelt.

Komfortabel og pålidelig

Vi har valgt at tildele Silva Trail Runner 2x en 2. plads, da vi synes, at den alt i alt byder på en masse kvaliteter. Vi var bl.a. imponeret over, hvor god komfort man kan opleve med pandebåndet. Pandelampen sidder både sikkert og godt på hovedet, så man kan fokusere hundrede procent på at opnå de bedste løberesultater. Pandebåndet er anti-slip behandlet og er ekstra bredt, hvilket har været med til at bringe komforten i top. Den vejer dog en anelse mere end vores testvinder – nemlig 130 gram.

De vigtigste specifikationer

 • Vægt: 130 gram
 • Lysstyrke: 140-160 lumen
 • Batterilevetid: 3-10 timer
 • Egnet til: Løb i byområder og motionsløb

Gloworm X2 LED

Test af Gloworm X2 LED
Forhandler Pris Information
Pande-lampe 1.599,00 DKK Se produkt

Er du på udkig efter en ny pandelampe, og ønsker du kun det bedste af det, så skal du overveje denne model. Det er Gloworm X2 LED, som er testens dyreste model. Pandelampen er udelukkende henvendt til dig, som er villig til at give ekstra penge for at få fat i en af de bedste pandelamper på markedet.

Kraftfuld pandelampe med mange funktioner

Det er ingen hemmelighed, at vi her kigger på testens mest kraftfulde pandelampe. Den kan nemlig levere en lysstyrke på op til 1500 lumen, hvilket er meget imponeret. Det er den perfekte træningsmakker, hvis man skal bruge en pandelampe i forbindelse med trailløb eller orienteringsløb. Lampen er naturligvis udviklet til at anvendes til udendørsaktiviteter med høj hastighed. Der er indkodet IMT (Intelligent Mode Technology), som er en helt fantastisk teknologi.

Programmerbare lysniveauer og indstillinger

Gloworm X2 er ikke blot en helt almindelig pandelampe. Den har nemlig mange funktioner og muligheder, som man ikke får med nogle andre pandelamper til løb. Der er to forskellige funktioner – henholdsvis Commuter med 2 lysniveauer og Trail med 3 lysstyrker. Du kan nemt skifte mellem henholdsvis Communter og Trail, ligesom du kan skifte mellem de forskellige lysniveauer. Ydermere er der 3 indstillinger, som består af Dim, Emergency Strobe og Flash. Du får lige en kort forklaring af de forskellige indstillinger nedenfor:

 • Flash (lyset blinker med høj hastighed)
 • Dim (mest egnet til cyklen)
 • Emergency Strobe (der bliver angivet et kraftigt blink hver 3. sekund)

Det er nemt og hurtigt at indstille på de forskellige indstillinger og funktioner under løb. Der medfølger nemlig en lille, praktisk fjernbetjening, som du kan og bør bruge. Det er muligt at montere denne pandelampe på cyklen, men den kan selvfølgelig også bruges til hovedet med den medfølgende hovedstrop. Denne LED pandelampe leveres i en taske, hvor der medfølger en masse tilbehør – bl.a. forlængerkabel, oplader, styrmontering, hjelmmontering og meget mere. Det er en alt-i-én pandelampe, som kan bruges til alle tænkelige aktiviteter.

Det eneste minus ved denne pandelampe er batterilevetiden. Ved maksimum lysstyrke er batterilevetiden nemlig kun 2-3 timer, hvilket ikke er imponeret. Dog kan man ikke forvente andet, når der er tale om så kraftfuld en lampe med høj lysstyrke.

De vigtigste specifikationer

 • Vægt: 80 gram
 • Lysstyrke: 1500 lumen (max)
 • Batterilevetid: 2-3 timer
 • Egnet til: MTB, natorientering, O-løb, trailløb m.v.

Hvordan vælger jeg den rette pandelampe?

Det er et spørgsmål, som vi efterhånden har modtaget rigtigt mange gange. Vi har netop brugt så meget tid og ressourcer på at udføre denne pandelampe test, da vi har haft et ønske om at finde de bedste pandelamper. Det er nu lykkedes, og vi håber, at du kan bruge vores testresultat til noget. Har du stadig ikke fundet den rette pandelampe til løb, så giver vi dig gerne en komplet købsguide.

Hvad skal du bruge din pandelampe til?

Det første spørgsmål du skal stille dig selv er, hvad du skal bruge pandelampen til. Det er nemlig ikke helt underordnet, om du skal bruge din pandelampe til løb, cykling, dykning eller noget helt fjerde. Hos forhandleren vi henviser til i testen, kan du vælge mellem følgende kategorier:

 • Løb i skov
 • Løb i by
 • Trailløb
 • Jagt & Fiskeri
 • Løb på landevej
 • MTB
 • Militær
 • O-løb (orienteringsløb)
 • Læsning
 • Spejder
 • Byggeri
 • Børn

Som du kan se ud fra overstående liste, findes der pandelamper til alle behov. Der er dog ingen tvivl om, at pandelamper er mest populære i forbindelse med løb. Når du vælger, hvilken type du går efter, kan du indsnævre din søgning og måske hurtigere finde frem til den rette pandelampe.

Hvilke krav har du til din pandelampe?

I vores pandelampe test har vi opstillet forskellige krav til alle pandelamperne, og vi anbefaler dig at gøre det samme. Du skal tænke over, hvilke individuelle krav og behov du har. Det kunne f.eks. omfatte nogle af disse punkter:

Vægt

Det er altid en fordel at købe en pandelampe, som er så let som muligt. Når du skal løbe med et bånd i panden, så vil det hurtigt kunne blive irritabelt, hvis pandelampen er tung. Som udgangspunkt anbefaler vi, at du vælger en pandelampe, som vejer under 100 gram.

Design

Man skal ikke forvente, at man er den helt store skønhed, når man løber med en pandelampe. Ikke desto mindre kan man med fordel stille nogle krav til designet. Det er en mindre vigtig parameter, men den har dog en vis betydning for de fleste.

Vandmodstand

Skal du bruge en pandelampe til løb i Danmark, så er det altafgørende, at du køber en vandafvisnede lampe. Når det handler om vandmodstand, taler man om IPX score. IPX0 betyder f.eks., at lampen ikke kan tåle vand. Vi anbefaler, at du køber en lampe, som har fået tildelt IPX4, IPX6 eller IPX7. Det betyder, at lamperne er vandtætte ned til 4-7 meters dybde. I et regnfuldt land som Danmark vil man nemlig ikke få meget gavn af en pandelampe, som ikke er vandtæt.

LED lys

I vores store test erfarede vi hurtigt, at pandelamper med LED lys er de absolut mest populære i øjeblikket. LED lys er ekstremt effektivt, når det gælder oplysning af landeveje, skovområder og meget mere. Derfor kan du overveje, om din kommende pandelampe skal være med integreret LED lys.

Lysstyrke

Har du læst resultatet af vores pandelampe test, så ved du, at vi har været meget fokuseret på lysstyrken. Lysstyrken angives i lumen, som er en betegnelse for, hvor kraftfuld lyset er. Vores anbefaling er, at du går efter pandelamper, som har en lysstyrke på minimum 140 lumen. Køber du en billig pandelampe, så vil lysstyrken typisk være meget lav. Det er en skam, da pointen ved en pandelampe netop er, at den skal lyse omgivelserne op.

Pandebånd (bredde)

Når du skal bruge en pandelampe til løb, bør du være særligt opmærksom på pandebåndet. Man kan opdele pandebånd i henholdsvis smalle- og bredde modeller. De bredde pandelamper vil typisk være de mest komfortable, da de passer til stort set alle type hoveder. Pandebåndet skal sidde godt og sikkert uden hverken at stramme eller løst.

Brugervenlighed

Selvom der “blot” er tale om en pandelampe, så kan man med fordel tale om brugervenlighed. Brugervenlighed i forbindelse med pandelamper handler bl.a. om, hvor nemt man kan skifte mellem forskellige lysstyrker og funktioner. Ydermere skal det være nemt at montere og afmontere batterierne.

Derfor er en pandelampe et must-have

Spørger du os, så er en pandelampe uden tvivl et must-have for alle seriøse løbere. Løber du blot en gang i mellem, og løber du altid, når der er lyst, så har du ikke et reelt behov for at eje en pandelampe. Løber du derimod hyppigt efter mørkets frembrud, så vil en lampe være mere eller mindre uundværlig. En pandelampe kan nemlig være med til at give seriøse motionister flere timer i døgnet. Det er en især en fordel i vinterhalvåret, hvor der stort set er mørkt er hele tiden. Nyder du at løbe om aftenen, så er der ingen grund til, at du undgår det, blot fordi der er mørkt. Er man ejer af en pandelampe, vil man ikke være afhængig af, om der er mørkt eller lyst udenfor. Du kan i princippet løbe på alle tidspunkter af dagen, fordi der altid vil være mulighed for at lyse vejen op.

Du skal bruge en pandelampe for at sikre både din egen og andres sikkerhed. Hvis der er mørkt udenfor, risikerer du at blive overset i trafikken, hvis du ikke bærer pandelampe. Det kan have alvorlige konsekvenser, hvis du pludselig støder på en anden motionist, cyklist eller bilist. Rådet for Sikker Trafik udtaler, at man skal være påpasselig med at bruge kraftfulde pandelamper langs vejene. Det er nemlig en realitet, at de mest kraftfulde pandelamper kan forvirre og i værste fald bilister. Du bør derfor hovedsageligt bruge en pandelampe, når du løber i områder med dårlig belysning. Det kunne f.eks. være langs en sø, hav, skov eller noget helt fjerde, hvor der er ringe eller ingen belysning. Kort og godt skal du altså huske at tage hensyn til dig selv og andre, når du skal bruge din pandelampe.

Pandelamper kan i princippet bruges året rundt, men er mest egnet til vinterhalvåret. Det er i disse måneder, hvor vi har færrest soltimer, og hvor der er størst behov for ekstra belysning.

Mere information om emnet

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here