Pas på told og moms, når du handler på udenlandske webshops

0

Du kan som forbruger helt selv bestemme, om du vil handle på en dansk eller udenlandsk webshop. Der er fordele og ulemper ved begge muligheder, men det er ikke desto mindre fornuftigt at være bekendt med, at man sagtens kan handle på udenlandske webshops uden at blive snydt.

Handler du på en udenlandsk webshop, så skal du være opmærksom på told og moms, da dit køb hurtigt kan gå hen og blive meget dyrere end først antaget. Det er et emne, som du kan læse meget mere om på denne informationsside.

Internethandel inden for EU

Køber du varer på en webshop inden for EU, så vil prisen som udgangspunkt være angivet inklusiv moms. Du skal ikke betale told af varer, du køber på disse webshops, men du kan til gengæld blive opkrævet diverse afgifter – nærmere betegnet punktafgifter. Der bliver opkrævet punktafgifter på kaffe, spiritus, slik og en håndfuld andre varetyper.

Førnævnte regler gør sig kun gældende, hvis varerne bliver sendt fra et EU-land. Det er altså ikke nok, at webshoppen har hovedbase i et EU-land, da afsendelseslandet også skal være inden for EU. Handler du f.eks. på en tysk webshop, men bliver varerne sendt fra Kina, så gælder der nogle andre regler.

Disse områder har særlige regler:

  • Norge
  • Engelske Kanaløer (Sark, Guernsey, Alderney)
  • Ålandsøerne (Finland)

Får du sendt varer fra et af ovenstående områder, skal du følge reglerne for køb af varer på nettet uden for EU.

Internethandel uden for EU

Du skal være særlig opmærksom på en række forhold, hvis du vælger at handle på en webshop uden for EU. Det kan være fristende at købe billige varer fra Kina, USA og Japan, men har du sat dig ind i, hvilke ekstra udgifter der kan forekomme?

Du kan med udgangspunkt i varens værdi finde ud af, om du skal betale moms, told og importgebyr. Du skal blot være opmærksom på følgende regler:

  • Under 80 kr. – Du skal hverken betale told, moms eller importgebyr
  • 80-1.150 kr. – Du skal betale moms og importgebyr
  • Over 1.150 kr. – Du skal betale told, moms og importgebyr

Bemærk: Det er varens pris eksl. fragtomkostninger, som er den afgørende faktor i forhold til evt. opkrævning af told, moms og importgebyr.

Ovenstående har måske gjort dig lidt klogere på, hvorfor det kan være fordelagtigt at købe billige varer, som koster under 80 kr. De billige køb vil nemlig spare dig for en masse afgifter.

Importgebyr – Post Nord står for at beregne både punktafgift, moms og told, og det tager de et gebyr for. Post Nord opkræver 160 kr. uanset varens værdi, da varens værdi ikke har direkte indflydelse på, hvor omfattende det administrative arbejde er. Det er som regel først muligt at få udleveret pakken, når man har betalt det opkrævede importgebyr.

Punktafgift – Punktafgift bliver kun opkrævet i særlige tilfælde, hvis man har købt enten chokolade, sodavand, alkohol eller noget helt fjerde. Satserne for punktafgifter kan variere, så du bør undersøge, hvilken sats der gælder for den vare, du har købt.

Importmoms – Den danske importmoms er på 25 %. Hvor meget du skal betale afhænger af varens pris, pris på fragt og evt. punktafgift. Momssatsen er fast og vil derfor ikke variere alt efter varens type eller værdi.

Told – Slutteligt kan du risikere, at der bliver opkrævet told, hvis du køber en vare, som har kostet over 1.150 kr. I modsætning til momssatsen vil toldsatsen variere fra varetype til varetype. Tolden beregnes med udgangspunkt i varens pris, punktafgift og fragt. Det kan dermed blive en betydelig ekstra udgift.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here