Reklamationsret – Hvad er det?

0

Reklamationsret er et begreb, som enhver dansker har hørt om, men hvad er det, og hvornår kan man få brug for denne ret? Læs med og find svar på det.

Reklamationsret er den ret, forbrugere har til at klage over en vare, hvis der opdages en fejl eller mangel. Du får så at sige ”retten til at reklamere”.

Introduktion til reklamationsret

Købeloven giver dig som kunde to års ret til reklamation.

Såfremt det viser sig, at varen har en fejl eller mangel, kan du inden for to år efter købet få glæde af reklamationsretten. Den toårige reklamationsret omfatter alle varer og dele – såvel nye som brugte. Der er dog enkelte varer, som ikke er omfattet af reklamationsretten, hvilket du kan læse mere om senere i guiden.

Reklamationsretten giver dig naturligvis ikke ret til at behandle varen på en uhensigtsmæssig måde, da sælger af naturlige årsager ikke kan drages til ansvar for selvforskyldte skader. Det er blot med til at understrege, at det er vigtigt, at man læser brugsvejledningen, før man tager en vare i brug, da forkert brug ikke betragtes som en fejl eller mangel.

Hvilke forpligtelser har sælger?

Såfremt du ikke selv er skyld i fejlen, så vil sælger være forpligtet til at udbedre fejlen ved at reparere varen eller ved at ombytte varen til en ny. Kan det ikke lade sig gøre af den ene eller anden årsag, kan sælger vælge at give dig pengene retur eller give dig et afslag i prisen.

Er der blot tale om en lille og mindre betydelig fejl, er det normal producere, at der gives et afslag i prisen. Er derimod tale om en stor og meget betydelig fejl, er det ikke unormalt, at køber får pengene tilbage.

Du skal reagere hurtigst muligt

Det er et faktum, at du risikerer at miste reklamationsretten, hvis du forholder dig passiv i stedet for at reagere med det samme. Det er derfor vigtigt, at du reklamerer hurtigst muligt, når du har identificeret en fejl eller mangel.

Reklamerer du først mange måneder efter, at fejlen eller manglen er blevet opdaget, kan det have en negativ indflydelse på dine muligheder.

Hvem står med bevisbyrden?

Det er ret væsentligt at vide, hvem der står med bevisbyrden, når det drejer sig om sager, som vedrører købeloven og reklamationsretten. I den anledning gælder der følgende regler:

  • 0-6 måneder efter købet = Sælger står med bevisbyrden
  • 6-24 måneder efter købet = Køber står med bevisbyrden

Du vil som køber være bedst stillet, hvis du opdager fejlen eller manglen inden for 6 måneder, da det dermed er sælgeren, som skal bevise, at du er skyld i fejlen eller manglen. Såfremt du først reklamerer efter 6 måneder, er det dig som forbruger, som skal bevise, at du ikke er skyld i, at fejlen er opstået.

Det kan i visse situationer være svært at klarlægge, hvorvidt det er sælger eller køber, som er skyld i fejlen. Forbrugerklagenævnet står til rådighed for dig, som ønsker at klage over en vare og ikke kan finde en tilfredsstillende løsning med virksomheden.

Disse kriterier skal være opfyldt

Der er ingen grund til at få reklamationsret til at lyde mere kompliceret end som så, da det slet ikke er så kompliceret, som man måske forestiller sig. Nedenfor får du et overblik over de kriterier, som skal være opfyldt vedr. reklamationsret:

  1. Du er forbruger (du handler som privatperson)
  2. Du har købt varen inden for to år
  3. Du er ikke selv skyld i, at fejlen er opstået (f.eks. grundet forkert brug)
  4. Du reagerer inden for rimelig tid (så hurtigt som muligt)
  5. Du har gemt kvitteringen (og kan dermed bevise dit køb)

Samtlige kriterier skal være opfyldt, hvis du skal kunne kræve, at varen bliver repareret eller ombyttet.

Hvilke varer er ikke omfattet?

Det er korrekt forstået, at næsten alle varer er omfattet af reklamationsretten, men ingen regler uden undtageler. Du kan nemlig ikke forvente, at reklamationsretten også omfatter fødevarer.

Det siger sig selv, at fødevarer som mælk, frugt og smør ikke er omfattet af den omtalte rettighed, da disse fødevarer ikke kan holde sig friske i mere end et par dage eller uger. Den påtrykte holdbarhedsdato kan som regel gøre dig klogere på, hvor længe en given fødevare kan holde sig frisk.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here