Rosevin Test – De bedste rosevin i test

0

Rosévin er en type af vin, der har oplevet en umådeligt stor popularitet inden for de seneste par år. Rosévin er noget, du primært har kunne finde i Frankrig, hvor vintypen oprindeligt stammer fra. I dag er der dog mulighed for at finde rosé fra samtlige vinproducerende lande – og det findes desuden i flere forskellige niveauer. Derfor bør du også være klar over, at kvaliteten af rosé kan være svingende fra land til land, fra region til region og dertil også fra vin til vin.

Der er tale om en vintype, der er særligt velegnet som aperitif på en varm sommerdag. Det er dog ikke ensbetydende med, at en rosévin ikke kan fungere sammen med diverse former for mad på ganske glimrende vis. Som der også er givet udtryk for tidligere, så bør der ikke herske nogen tvivl om, at rosévin har nydt stor popularitet i løbet af de seneste par år, hvorfor det også er blevet mere bredt accepteret som en vin, der kan serveres til flere typer af mad.

Rosé kan bedst beskrives som værende en mellemting mellem en rødvin og en hvidvin. Det skal dog understreges, at det ikke er en vin, der er lavet ved at blande rød- og hvidvin, selvom det er en udbredt forståelse. Den mest anerkendte måde hvorpå rosé produceres er ved at knuse druerne, macere most og skaller sammen i kort tid (mellem 6 og 48 timer). Til sidst bliver skallerne siet fra og dernæst får vinen naturligvis lov til at gære videre.

Vin de Pays d'Oc Rosé – Domaine Lalande, Languedoc, Frankrig

Test af Vin de Pays d'Oc Rosé – Domaine Lalande, Languedoc, Frankrig
ForhandlerPrisInformation
Jysk Vin55,00 DKK Se produkt

Her er der tale om en Grenache-baseret rosé, der kan bryste sig af, at være delikat og af høj kvalitet. Den bliver nemlig produceret på vinmarker, der befinder sig i nærheden af den smukke middelalderby Carcasonne – og dette område er særligt kendt for deres gode rosévine. Det solrige klima er nemlig kombineret med middelhavets kølige vinde og dertil også en kalkrig jordbund, der er med til at frembringe blandt andet denne sprøde rosévin fra Domaine Lalande.

Vin de Pays d’Oc fra Domaine Lalande er en dejlig og næsten forfriskende rosévin, der byder på en diskret, men dog samtidig også elegant næse og duft med både hindbær, ribs, røde blomster og grønne jordbær. Derfor er du bestemt også garanteret, at der er tale om en unik duft. Smagen er derimod en kende feminin, blød og vil derfor også være en rosévin, der er imponerende let-drikkelig, hvorfor den tiltaler langt de fleste og kan bruges til flere forskellige formål.

Dertil er det også en meget afbalanceret og en elegant rosévin, der – uden tvivl – vil ende med at give dig et smil på læben, hvis du sider med et koldt glas vin på en lun sommeraften. Den kan dog fungerer som værende meget andet end blot aperitif, eftersom du også kan nyde et afkølet glas Vin de Pays d’Oc fra Domaine Lalande i forbindelse med for eksempel lækker tapas, et væld af pastaretter, op til flere pizzaer, lys fisk såvel som forskellige former for skalddyr.


Aureto Alouette Rosé – Domaine Aureto, Côtes de Ventoux, Rhône, Frankrig

Test af Aureto Alouette Rosé – Domaine Aureto, Côtes de Ventoux, Rhône, Frankrig
ForhandlerPrisInformation
Jysk Vin75,00 DKK Se produkt

Domaine Aureto ejer intet mindre end 36 hektar vinmarkeder i hjertet af et autentisk og særdeles beskyttet miljø, der er at finde mellem områderne Luberon og Ventoux. Mere specifikt, så fordeler de 36 hektar vinmarker sig på hele 28 hektar, der befinder sig i Ventoux og dertil også otte hektar markeder med beliggenhed i Luberon, hvis terroir byder på en sydøstlig eksposition, der vil udtrykke både en række blomstrende og minerale nuancer i deres vine.

Aureto Alouette Rosé kan desuden bryste sig af, at være en rosévin, der byder på en både flot og lys pink farve, der endda også har sin egen transparens. Det skal desuden også gøres klart, at det er en vin, der byder på en duft, der både er blevet forfinet og dertil er den også frugtig, da den byder på noter af henholdsvis citrus og røde bær. Du vil desuden opleve, at den i munden føles som værende en både frisk og let vin med en elegant, letbitter afslutning.

Ovenstående er noget, der er med til at gøre Aureto Alouette Rosé fra Domaine Aureto til en rosévin, der blandt andet vil kunne bruges som en rigtig lækker aperitif eller derimod i forbindelse med lettere retter som f.eks. en form for tapas, pastaretter eller deslige. Vinen fremstilles i Côtes de Ventoux, Rhône i Frankrig, der er et anerkendt område, når det kommer til rosévin. Den produceres på baggrund af en sammensætning af Grenache, Caladoc og Cinsault.


Provence Rosé – Domaine la Beyssannette, Côtes de Provence, Provence, Frankrig

Test af Provence Rosé – Domaine la Beyssannette, Côtes de Provence, Provence, Frankrig
ForhandlerPrisInformation
Jysk Vin79,00 DKK Se produkt

Druerne der bruges til denne vin bliver dyrket på en række sydvendte markeder, byder på en jordbund, der er bestående af både sand og ler. I og med, at der er tale om en rosévin af høj kvalitet, så bør det naturligvis gøres klart, at alle druer bliver håndplukket og ligeledes også bliver sorteres på meget nøje vis inden selve vinifikationen foregår. Denne vinifikation finder sted i temperaturkontrollerede ståltanke ved en temperatur, der lyder på 12 gader.

Det tager blot 12-16 timer for vinen at opnå sin flotte, sarte farve, og herefter bliver skallerne sorteret fra mosten. Efter vinen har gæret bliver den lagret på ståltanke i yderligere et par måneder, hvorefter den bliver tappet på flaske. Der er tale om en vin, der har en klassisk og sart løgskalsfarve, som naturligvis også er at forvente, at en rosévin, der stammer fra Provence-området, der – uden tvivl – er én af de mest anerkendte områder, når det kommer til rosé.

Provence Rosé fra Domaine la Beyssannette byder desuden også på en frugtagtig og kompleks bouquet. I munden vil du opleve en både livlig og elegant vin, der dog også byder på en anelse sødme. Den har en meget frugtig karakter, der gør denne vin til en meget velegnet aperitif eller derimod i forbindelse med salater og andre grønne eller lette retter. Bør serveres ved en temperatur, der lyder på 8-10 grader. Består af Grenache, Syrah og Cabernet Savignon.


Bandol Rosé – Domaine du Gros Noré, Bandol, Frankrig

Test af Bandol Rosé – Domaine du Gros Noré, Bandol, Frankrig
ForhandlerPrisInformation
Jysk Vin149,00 DKK Se produkt

Vine der fremstilles i dette område er særligt kendt for at kunne byde på en meget karakteristisk lys løgskalsfarve, hvilket naturligvis også er tilfældet med denne Bandrol Rosé fra Domaine du Gros Noré, der bliver fremstillet i Bandol-området i Frankrig. Det er et særdeles anerkendt område i forhold til rosévin, hvorfor du naturligvis også er garanteret, at denne vin byder på en unik og eftertragtet smag – og dertil også en appellerende og tiltalende farve.

Det skal dertil også gøres klart, at der er tale om en rosévin, der kan bryste sig af en kraftig aroma, der byder på både modne bærfrugter og krydderurter. Når du først oplever smagen af denne rosé i munden, så vil den naturligvis komme til at føles både fyldig og samtidig også meget ren i sin struktur. Den fyldige frugtsmag er desuden også med til at afbalancere den bitre eftersmag, der naturligvis er med til at gøre samtlige aspekter af vinen til en stor helhed.

Der skal bestemt ikke herske nogen tvivl om, at der er tale om en særdeles fantastisk rosé, der ikke blot føles elegant, men samtidig giver den også en god følelse af, at være både fyldig og utrolig harmonisk. Den bliver – som tidligere nævnt – produceret i Bandol i Frankrig, hvor den byder på en sammensætning af 40% Mouvèdre, 20% Grenache samt 40% Cinsault. Det er denne druesammensætning, der er med til at gøre dette til en både unik og elegant rosévin.


Hvad er rosévin egentlig?

Rosé er en vintype, der kan fremstilles efter flere forskellige metoder. Det er dog meget almindeligt, at der bliver gjort brug af blå vindruer, der udelukkende får lov til at ligge i mosten i ganske kort tid sammen med skallerne, hvilket naturligvis skyldes, at farven skal trækkes ud. Der er dog mange, der tror, at rosévin er noget, der fremstilles ved blot at blande rødvin og hvidvin, men det er dog vigtigt at understrege, at det bestemt ikke forholder sig på denne måde.
På trods af ovenstående postulat, så er det selvfølgelig muligt at lave din egen rosévin ved at blande rødhvin og hvidvin, men du skal dog ikke forvente, at du på egen hånd vil kunne opnå et resultat, der minder om de rosévine, der kan købes hos forskellige forhandlere. Denne metode bruges dog primært i forbindelse med roséchampagne. I stille vin er det anderledes, da metoden primært bruges med henblik på, at kunne lave billig rosévin i store mængder.

Rosévin adskiller sig på baggrund af mange forskellige punkter. Det er blandt andet forskelligt hvilke druer, der bruges, hvor vinen stammer fra og ligeledes også hvilken metode, der bruges til at fremstille den pågældende rosévin – derfor vil du naturligvis også opleve, at der kan være forskel på både farve og smag. Farven kan svinge fra dybe røde og bleg pink/orange, til de lyseste, der er løgskal- eller laksefarvede – oftest er det sidstnævnte, der giver den bedste smag.

Hvordan nyder man bedst rosévin?

Rosévin kan selvfølgelig nydes på mange forskellige måder og i mange forskellige forbindelser, men der bør bestemt ikke herske nogen tvivl om, at du opnår det bedste resultat ved at nyde vinen ved en temperatur, der lyder på 9-12 grader. Det skal dog gøres klart, at vinen hurtigt opnår temperatur i glasset, hvorfor du kommer til at opnå det bedste resultat ved at servere direkte fra køleskabet og lade den stå på bordet, så den kan finde et passende leje.

Der bør naturligvis ikke herske nogen tvivl om, at der findes rigtig mange forskellige typer af rosévin på det danske marked. Derfor er det også værd at understrege, at du skal sørge for at vælge med omhu, hvis du står over for at skulle købe rosé. I denne forbindelse skal det desuden også nævnes, at rosévin kan bruges i forbindelse med flere typer af mad – det skal dog gøres klart, at det ikke er alle typer af mad, du kan nyde et koldt glas rosévin til.

Det er naturligvis et punkt, der ikke kan generaliseres på, da der er stor forskel på smagen og stilen af de forskellige vine. Hvis du har planer om, at skulle nyde et glas rosévin til din mad, så er det selvfølgelig vigtigt, at det er noget, du har fokus på, når du udvælger vinen. Der findes mange typer af rosé, der kan bruges til flere typer af mad. Derfor er det også en god idé, at du læse nærmere om hver enkelt vin inden, du beslutter dig for hvad, du ønsker at købe.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here