Spansk vin Test – De bedste spanske vine

Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

0

Spanien kan bryste sig af, at være verdens tredjestørste vinland. Det er et land, der står bag både ordinære hverdagsvine og uhyre store vinoplevelser. Landet byder bl.a. på vine fra områder fra Sherry til Cava og fra Faustino til Ribera del Duero. Derfor er der også mange muligheder for at få lov til at smage på en delikat og lækker spansk vin.

I denne forbindelse skal det dog angives, at Spanien er et stort land og derfor er der også stor forskel på de mange vine, du kan finde fra de spanske vinproducenter. Derfor er der også gode forudsætninger for, at du kan finde en god, spansk vin, der appellerer til dig og harmonerer godt med dine forskellige præferencer, når det kommer til vin.

I denne spansk vin test bliver du præsenteret for en lang række lækre vine fra hele Spanien. Det er et vinland, der er umådeligt populært blandt det danske folkefærd, hvilket også er årsagen til, at du kan finde rigtig mange respekterede vine fra Spanien på det danske marked – og i denne test finder du en række af de mest velrenommerede af slagsen.

Capitoso – Bodegas Altanza, Rioja, Spanien

Test af Capitoso – Bodegas Altanza, Rioja, Spanien
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 59,95 59,95 Læs mere

Her er der tale om en vin, der kan betragtes som værende en såkaldt semi-ciranza. Det er ensbetydende med, at det er en rødvin, der ikke har lagret på fad i mere end seks måneder. Det har blandt andet resulteret i, at den i dag har en farve, der er brillant og samtidig også byder på violette reflekser, der er med til at gøre farven yderst appellerende.

Ydermere, så skal det også gøres klart, at Capitoso fra Bodegas Altanza er en meget frugtig, frisk vin, der byder på en duft, der er meget karakteristisk for Tempranillo-druen. Den har en duft af røde frugter, der samtidig også bærer præg af et mindre touch af lakrids – og det er uden tvivl en duft, der er med til at gøre det til en særdeles appellerende vin.

Frisk og frugtig smag

Det skal desuden også nævnes, at denne rødvin kan bryste sig af, at have en smag, der er både frisk og frugtig, mens den samtidig også byder på en rigtig fin balance mellem den intense, unge frugt og dertil den meget diskrete fadlagring, der – som der tidligere er nævnt – ikke strækker sig over mere end blot 6 måneder, hvilket er ret atypisk.

Capitoso fra Bodegas Altanza bliver produceret udelukkende af den anerkendte Tempranillo-drue og stammer fra deres vinmarker i Rioja i Spanien. Derfor er det selvfølgelig også en rødvin, der er ideel til lettere retter som f.eks. paella uden skaldyr, diverse salater, lammekød eller noget helt fjerde. Den bør desuden serveres ved en temperatur på 14-15 grader.

Produktinfo

 • Land: Spanien.
 • Område: Rioja.
 • Producent: Bodegas Altanza.
 • Årgang: 2014.
 • Drue: Tempranillo.
 • Alkohol: 13,5%.

La Planta – Bodegas Arzuaga, Ribera del Duero, Spanien

Test af La Planta – Bodegas Arzuaga, Ribera del Duero, Spanien
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 98,00 98,00 Læs mere

I dette tilfælde er der igen tale om en vin, der kommer fra den anerkendte og velkendte vinproducent, Bodegas Arzuaga. Der er dog samtidig tale om en rødvin, der er baseret på Tinto Fino, der er en lokal variant af Riojas Tempranillo-drue, der stammer fra Ribera del Duero og som har tilpasset sig klimaet i området, der er en kende mere ekstremt end det er tilfældet i Rioja.

Selve vinmarken hedder La Planta og vinen har derfor også fået samme navn. Det er en mark, der har en lav ydelse, hvor der i langt højere grad bliver søgt koncentration og kompleksitet af frugtaromaerne i stedet for at holde fokus på at producere en større mængde vin. Derfor kan du også være sikker på, at kvaliteten af denne vin er helt og aldeles i top.

Lagret på amerikansk eg i seks måneder

Bodegas Arzuaga har valgt at lade deres vin fra den føromtalte La Planta-mark lagre på ny amerikansk eg i seks måneder, mens den ligeledes også får lov til at gære på kontrolleret vis inden den flaskes. Der bruges udelukkende den lokale Tinto Fino til produktionen af denne rødvin, der som sagt er den lokale version af Tempranillo-druen.

Idéen bag denne vin har hele tiden været at producere en vin med frugt og modne, behagelige kendetegn. Derfor er du også garanteret, at du nemt vil kunne smage, at der er tale om en vin med en perfekt balance mellem frugt og træ, der oven i købet bliver fuldendt med en åben smag af frugt, der samtidig også viser en helt særlig kraft og elegance.

Produktinfo

 • Land: Spanien.
 • Område: Ribera del Duero.
 • Producent: Bodegas Altanza.
 • Årgang: 2016.
 • Drue: Tinto Fino.
 • Alkohol: 14,5%.

Arzuaga Rosé – Bodegas Arzuaga, Ribera del Duero, Spanien

Test af Arzuaga Rosé – Bodegas Arzuaga, Ribera del Duero, Spanien
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 109,00 109,00 Læs mere

Druerne der bruges til denne vin fra Bodegas Arzuaga kommer fra vinstokke, der er mellem 25 og 30 år gamle, som har fået lov til at vokse i en kalkholdig lerjord på La Planta. Druerne til Arzuaga Rosé er desuden også de røde druer, der først bliver høstet i løbet af året på denne ejendom, der desuden er placeret i hele 911 meter højde over havet.

Som det er forventeligt af en rosévin som denne, så får du en vin, der byder på en både let og meget lys pink farve. Ikke nok med det, så kan Arzuaga Rosé fra Bodegas Arzuaga oven i købet også bryste sig af, at have en meget intens duft af røde frugter, hvor det i særdeles hed er kirsebær og jordbær, der dominerer, men du finder også noter af tropiske frugter og blomsteraromaer.

Meget fyldig rosévin

Hvis du er glad for rosévin, der kan bryste sig af en fyldig smag, så skal der bestemt ikke være nogen tvivl om, at du skal se nærmere på denne vin. I munden vil du nemlig opleve, at den har en meget fyldig smag, der samtidig også byder på en lang eftersmag, der er let bitter og som betyder, at vinen er god til f.eks. grøntssagsretter, fisk, skaldyr og lyse kødretter.

Det er dog også en rosé, der er ganske glimrende som værende en aperitif eller blot til et koldt glas på terrassen. Som det gør sig gældende for mange andre vine fra Bodegas Arzuaga, så er Arzuaga Rosé også produceret udelukkende med brug af den populære Tempranillo-drue. Disse druer høstes fra marker, der er beliggende i Ribera del Duera-området.

Produktinfo

 • Land: Spanien.
 • Område: Ribera del Duero.
 • Producent: Bodegas Altanza.
 • Årgang: 2016.
 • Drue: Tempranillo.
 • Alkohol: 13,0%.

Chardonnay, Fan D.Oro – Bodegas Altanza, Ribera del Duero, Spanien

Test af Chardonnay, Fan D.Oro – Bodegas Altanza, Ribera del Duero, Spanien
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 115,00 115,00 Læs mere

Druerne til denne delikate Chardonnay fra Bodegas Altanza stammer fra vinstokke, der gror på marken Quintanilla Onesimus, der er en del af den ejendom, der ejes af Arzuaga, som går under navnet La Planta. Inden vinstokkene får lov til at levere råmateriale vil vinen er de minimum 20 år gamle og har groet i en jordbund bestående af ler og kalksten.

Alle druer til vinen bliver desuden også plukket på manuel vis, hvilket betyder, at de sorteres allerede ved plukning, men oven i købet også inden presning, så det kun er de bedste druer, der bruges. Efter en nat bliver mosten fyldt på nye franske egefade, hvor den alkoholiske fermentering får lov til at ske, mens mosten også får lidt bærmeomrøring i slutningen af gæringen.

Vinen omstikkes efter seks måneder

Chardonnay, Fan D.Oro fra Bodegas Altanza får lov til at lagre i seks måneder hvorefter, det bliver omstukket, hvilket er noget, der gøres for at kunne bevare både frugt og elegance. Herefter får vinen lov til at lagre i yderligere seks måneder hvorefter den tappes på flaske – og på dette tidspunkt har den også fået sin klare, strågule glans med gyldne nuancer.

Det bør desuden også nævnes, at der er tale om en vin, der byder på en intens aroma med noter at både brød, blomster og modne figner, der samtidig er blevet kombineret med antydning af nødder. Når du smager på vinen, så mødes du af en både frisk og elegant smag, der har en flot, frugtig fornemmelse såvel som mindre antydninger af røg.

Produktinfo

 • Land: Spanien.
 • Område: Ribera del Duero.
 • Producent: Bodegas Arzuaga.
 • Årgang: 2015.
 • Drue: Chardonnay.
 • Alkohol: 14,0%.

Rioja Reserva Especial, Altanza – Bodegas Altanza, Rioja, Spanien

Test af Rioja Reserva Especial, Altanza – Bodegas Altanza, Rioja, Spanien
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Jysk Vin 245,00 245,00 Læs mere

Der skal bestemt ikke herske nogen tvivl om, at Rioja Reserva Especial fra Bodegas Altanza, der kan bryste sig af, at være en specialcuvée med stort poteniale. Det er en status, den blandt andet har opnået ved at have lagret i intet mindre end 24 måneder, hvilket er noget, der foregår på enten et eller to år gamle franske barriques, mens den ligeledes også får lov til at lagre yderligere 18 måneder på flaske.

Farven på denne rødvin er desuden meget ren og intens. Ikke nok med det, så har den også en duft, der byder på en stor elegance med antydninger af både sort frugt, våd jord såvel som søde krydderier – derfor bør der selvfølgelig heller ikke være nogen tvivl om, at Rioja Reserva Especial fra Bodegas Altanza er en meget unik rødvin fra det spanske.

Fuld af livlige tanniner

Når du først får en slurke af denne rødvin i munden, så vil du hurtigt kunne smage, at den byde på livlige tanniner og en rigtig god krop, der er i en harmoni, der er intet mindre end perfekt. Dertil skal det også nævnes, at smagen er både kødfuld, kraftig og samtidig også meget velafbalanceret, hvilket også er forventet af en specialcuvée som denne.

Ydermere, så er smagen selvfølgelig også lang og den byder på en vedholdende finish og eftersmag. For det bedste resultat, så bør vinen serveres ved 16 grader, mens det skal gøres klart, at den særligt egner sig godt til kraftige, intense retter og modne oste – eller blot hvis du ønsker dig et velsmagende glas rødvin efter en lang og hård dag.

Produktinfo

 • Land: Spanien.
 • Område: Rioja.
 • Producent: Bodegas Altanza.
 • Årgang: 2010.
 • Drue: Tempranillo.
 • Alkohol: 13,5%.

Spaniens druer og klima

Spanien kan bryste sig af, at have det absolut største tilplantede areal med vinstokke hele verden over, men på trods af dette, så produceres der faktisk mere vin i både Frankrig og Italien. Årsagen til dette skal findes i klimaet, eftersom hovedparten af de spanske vinstokke er blevet placeret i regnfattige områder med jord, hvor der ganske enkelt ikke kan dyrkes andre afgrøder.

Dertil skal det også nævnes, at der er store forskelle i klimaet og dermed er der også store forskelle i de vækstmæssige betingelser. Det skal dog understreges, at klimaet generelt set er meget tørt og samtidig er jordbundsforholdene også meget fattige, hvilket har haft den betydning, at bønderne der fremstiller spansk vin har det laveste udbytte pr. hektar i hele Europa.

Størstedelen af det centrale Spanien er dækket af højsletten Meseta Central hvorfra landets største floder flyder, som er livsnerven for langt de fleste vinbønder. Derfor skal det også nævnes, at klimaet er med til at skabe barske vilkår for vinstokkene i store del af Spanien, da vinteren byder på kulde og frost, mens sommeren kan byde på temperaturer, der lyder på helt op til 40 grader.

Der findes mere end 600 druesorter i Spanien

I dag findes der i omegn af 600 forskellige druesorter i hele Spanien, der bruges til fremstilling af spansk min, men det er dog kun omkring cirka 20 af disse, der står for op til 80 procent af al produktion af vin i hele landet. Der bør ikke være nogen tvivl om, at den mest udbredte hvide drue er Airén, der findes i det meste af det centrale Spanien.

Airén har desuden tidligere været indgået i fremstillingen af brandy, hvilket blandt andet er noget, der skyldes, at druen giver en rigtig høj grad af alkohol. Dertil skal det naturligvis også nævnes, at det er en drue, der stort set kun bliver dyrket i Spanien og derfor også er meget unik.

Blandt de mest kendte røde druer i Spanien finder du både Tempranillo og Grenacha, der resulterer i både kraftige og fyldige vine. Tempranillo er blandt andet hoveddruen i de kendte Rioja-vine, men den spanske vin er dertil også særligt kendt for et kraftigt fadpræg, der i dag nærmest er gået hen og er blevet synonym med Rioja.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here