Teleskop Test – Se dyr og stjerner på afstand

0

Hvis du er på udkig efter et teleskop, så har du et væld af muligheder. Der findes mange producenter og modeller på det danske marked. Derfor kan det også virke en kende uoverskueligt, at skulle investere i et nyt teleskop, hvis ikke du allerede har indgående kendskab til markedet og de muligheder, du står over for at skulle vælge mellem.

I denne forbindelse bør det dog også gøres klart, at der er stor forskel på folks præferencer og krav. Derfor er der heller ikke én model, der kan bryste sig af at være den bedste. Du vil derimod kunne finde et teleskop, der er perfekt for dit vedkommende, da den er som skræddersyet efter netop de krav og præferencer, du har i denne sammenhæng.

Leder du efter et nyt teleskop, så er du kommet til det rette sted. Der findes mange forskellige modeller på markedet, men i denne teleskop test bliver du udelukkende præsenteret for de bedste af slagsen. Derfor vil du – med garanti – også kunne finde dit kommende teleskop blandt de modeller, der er blevet testet og efterfølgende beskrevet nedenfor.

Celestron Astromaster 114EQ

Test af Celestron Astromaster 114EQ
Forhandler Pris Information
Wupti 1.979,00 DKK Se produkt

Her er der tale om et ideelt teleskop for dig, der har fået øjnene op for astronomi og derfor også har en begyndende interesse for området. Det vil oftest også betydet, at du er relativt ny, når det kommer til teleskoper. I en sådan forbindelse skal der ikke være nogen tvivl om, at Celestron Astromaster 114EQ er et oplagt valg for dit vedkommende.

Med et teleskop som Astromaster 114EQ fra Celestron, så har du muligheden for at begynde at udforske universets mange hemmeligheder. Dette er et teleskop, der blandt andet giver dig muligheden for tage et nærmere kig på månen og dens bjerge og kratre, men det er samtidig også muligt at se Jupiter og dens måner, Saturn samt Venus og Mars.

Astromaster 114 EQ er et Newton-teleskop

Det skal desuden også nævnes, at der er tale om et såkaldt Newton-teleskop, der er blevet udstyret med et 114 mm. parabolisk spejl og dertil også 1000 mm. brændvidde, der er blevet monteret i et optisk rør af metal. Monteringen kaldes for en tysk ækvatorial montering, der er med til at sikre, at det er særligt velegnet til astronomisk brug.

Teleskopet leveres med to okularer, der kan give helt op til hhv. 50x og 100x forstørrelse. Det mindre okular, der giver en forstørrelse på 50x giver desuden et retvendt billede. Det betyder, at det også kan bruges som et almindeligt spottingscope om dagen – det betyder, at du f.eks. kan bruge det til at studere fugle, havet eller blot nyde udsigten.

De vigtigste specifikationer

 • Spejldiameter: 114 mm (4,5″)
 • Brændvidde: 1000mm
 • Relativ blænde: f/8.77
 • Højeste anvendelige forstørrelse: 269x
 • Grænsemagnitude: 12,8

Celestron Astromaster 90EQ

Test af Celestron Astromaster 90EQ
Forhandler Pris Information
Wupti 2.489,00 DKK Se produkt

Hvis du er på udkig efter et teleskop, der er udstyret med dobbeltfunktion til betragtning af objekter, hvad end de befinder sig på himlen eller på landjorden, så er 90EQ fra Astromaster-serien et oplagt valg for dit vedkommende. Denne serie af teleskoper kan producere lyse og skarpe billeder af både månen og en række øvrige planeter.

Du får blandt andet muligheden for at studere Jupiters måner og Saturns ringe med dette fine teleskop fra Celestron. Hvis du ønsker at kunne se og studere lyse og dybe rumobjektiver som f.eks. inkluderer diverse former for galakser og stjernetåger, så anbefales det, at du vælger en model, der er udstyret med Newtonian-reflektorer som ovenstående.

Hurtig og nem installering

Én af de klare fordele ved at investere i et teleskop som Astromaster 90EQ fra Celestron er, at det er både hurtigt og nemt at installere. Der er hverken behov for værktøj eller en manuel – det er nemt at samle og derfor er det også uhyre nemt for dig at komme i gang med. Dertil byder det også på en såkaldt StarPointer, der er permanent monteret.

Endvidere, så er det også en model, der kan bryste sig af en opretstående billedoptik, der betyder, at det både vil kunne bruges i forbindelse med brug ved land og til astronomi. Kommer med en tysk equatorial-fatning, der byder på flere indstillingscirkler, der kan bruges til nøjagtig lokalisering og samtidig også sporing af himmellegemer og objekter.

De vigtigste specifikationer

 • Synsfelt: 1°
 • Brændvidde: 1000mm
 • Relativ blænde: 11
 • Højeste anvendelige forstørrelse: 213x
 • Grænsemagnitude: 12,3

Celestron Astromaster LT60 AZ

Test af Celestron Astromaster LT60 AZ
Forhandler Pris Information
Wupti 1.089,00 DKK Se produkt

Hvis du er nybegynder og derfor er på jagt efter et relativt billigt teleskop, så bør du vælge at se nærmere på Astromaster LT60 AZ. Her er der nemlig tale om et teleskop, der ikke blot er uhyre nemt at samle, men som samtidig også egner sig rigtig godt til at lave observationer af både større og mindre skala – både på himlen og på jorden.

Du er sikker på, at du bliver præsenteret for et billede, der er både klart og lysstærkt. Celestron Astromaster LT60 AZ giver dig nemlig et sublimt billede af samtlige planter, hvilket giver dig muligheden for at se nærmere på både Jupiters måner og Saturns ringe, men også hvis du blot ønsker at se nærmere på bjerge og kratre på vores egen måne.

Egner sig godt til at studere lysstærke stjerne

Det bør desuden også gøres klart, at Celestron Astromaster LT60 AZ er et teleskop, der egner sig rigtig godt til at studere lysstærke stjerner og såkaldte stjernetåger. Det er også en klar fordel, at det er et teleskop, der er nem og hurtig at montere – og tilmed helt uden værktøj. Derfor er det et oplagt valg for dig, der er nybegynder.

Denne model er udstyret med rød-punktssigte, der hjælper dig med at finde dét, du søger. Optikken er blevet behandlet med et antirefleksmiddel, der sikrer dig, at du får et skarpt og klart billede – uanset omstændighederne. Stativet til dette teleskop er blevet udformet i stål, hvilket selvfølgelig også giver en rigtig fast og stabil platform.

De vigtigste specifikationer

 • Optisk design: Refraktor
 • Brændvidde: 700mm
 • Objektivåbning: 60 mm
 • Højeste anvendelige forstørrelse: 70x
 • Antirefleksbehandling: FC

Celestron Astro Fi 102 Maksutov-Cassegrain

Test af Celestron Astro Fi 102 Maksutov-Cassegrain
Forhandler Pris Information
Wupti 4.999,00 DKK Se produkt

Celestron kan bryste sig af, at have ændret måden, vi kan opleve astronomi på, men samtidig også den måde, vi er i stand til at interagere med nattehimlen på. Astro Fi 102 Maksutov-Cassegrain er et fuldt udstyret teleskop fra Celestron, der skiller sig ud fra mængden ved at kunne styres direkte fra enten din smartphone eller fra din tablet-pc.

Celestron har udviklet en applikation, der hedder SkyPortal. Med denne applikation er du i stand til at erstatte den traditionelle håndkontrol, hvorfor det faktisk er muligt for dig at opnå en 100% trådløs oplevelse. Du skal blot holde din smartphone eller din tablet-pc op mod nattehimlen, find et objekt, du vil observere og tryk derefter på skærmen.

Udforsk astronomi på en helt unik måde

Du får muligheden for at udforske nattehimlen og astronomi på en helt unik måde med Celestron Astro Fi 102 Maksutov-Cassegrain. Teleskopet svinger selv hen til objektet, når du trykker på det, mens skærmen oven i købet vil vise dig at information om det – det har aldrig været hverken nemmere eller sjovere at udforske det store univers.

Teleskopet kommer med en innovativ WiFi-teknologi, men optikken inden i teleskopet er mindst lige så spændende. Som navnet giver antydninger af, så byder dette teleskop på en 102mm Maksutov-Cassegrain med fuldt coated optik. Det betyder, at du kan se på alt lige fra Månens kratere og Saturns ringe til Hercules Globular Cluster og Orion.

De vigtigste specifikationer

 • Optisk design: Maksutov-Cassegrain
 • Brændvidde: 1325mm
 • Magnitude: 12.5
 • Højeste anvendelige forstørrelse: 241x
 • Antirefleksbehandling: Fuldt coated

Celestron NexStar 6SE

Test af Celestron NexStar 6SE
Forhandler Pris Information
Wupti 10.739,00 DKK Se produkt

NexStar 6SE kan bryste sig af, at være Celestrons orange flagskib. Det er et teleskop, der formår at kombinere en lang række avancerede funktioner og en fremragende optik med et letanvendeligt system. Der bør ikke herske nogen tvivl om, at det er et oplagt valg for dig, der ønsker at investere i et rigtig godt teleskop, der byder på flotte vuer.

Teleskopet kan bryste sig af, at være udstyret med et fire tommers primærspejl, der byder på en tilstrækkelig lyssamlingsevne, som gør det muligt for dig at observere det bedste, som solsystemet har at byde på. Du kan derfor blandt andet se Saturns ringe, skyer på Jupiter og en lang række forskellige geografiske kendetegn på vores måne.

Udstyret med revolutionerende Single Fork Arm Mount

NexStar 6SE kommer med Celestrons unikke, patenterede Single Form Arm Mount, der er udviklet af deres dygtige og professionelle ingeniører. Dertil er det også helt bærbart samt nemt og hurtigt at installere. Det er pakket ned i flere lette dele, hvilket bl.a. gør det nemt at pakke ned, hvis det skal gemmes væk eller det derimod skal transporteres.

Det skal naturligvis gøres klart, at NexStar 6SE kan bryste sig af, at have en robust konstruktion af komponentet af den absolut bedste kvalitet, hvilket er med til at sikre, at den kan en peg- og sporingsnøjagtighed, der gør det muligt for dig at både observere og følge dine favoritmål med blot et enkelt tryk på en knap – nemmere bliver det bestemt ikke.

De vigtigste specifikationer

 • Optisk design: Schmidt-Cassegrain
 • Brændvidde: 1500mm
 • Magnitude: 13.4
 • Højeste anvendelige forstørrelse: 354x
 • Optisk coating: StarBright XLT

Du skal vælge teleskop med henblik på egne behov

Hvis du er på udkig efter en kikkert (langt de fleste kender det som et teleskop), så skal der ikke være nogen tvivl om, at du står over for et svært valg. Du skal vælge blandt et væld af forskellige modeller, der kommer fra stort set lige så mange producenter, hvilket også er med til at gøre, at det nærmest er som en jungle at skulle finde hoved og hale i.

I denne forbindelse er det vigtigt, at du sørger for at holde fokus på dine egne behov og krav. Derfor er det også en god idé, at du på forhånd sørger for at finde du af hvad, du egentlig stiller af krav og ligeledes hvad, du har af behov, der skal dækkes af dit kommende teleskop– det er med til at gøre selve eftersøgningsprocessen markant nemmere.

I og med, at der kan findes rigtig mange forskellige modeller på det danske marked, så vil du også kunne være sikker på, at du har mulighed for at finde frem til netop dén model, der på bedste vis stemmer overens med de krav og behov, du har dikteret. Det gør sig gældende, uanset om du har få krav eller du derimod er meget krævende.

Du bør fastsætte et budget på forhånd

Det er vigtigt, at du på forhånd sørger for at fastsætte et budget. Det er nemlig med til at gøre din eftersøgning markant nemmere. Hvis du har et budget, du kan forholde dig til, så har du også mulighed for at frasortere et væld af forskellige modeller, som reelt set ikke har din interesse, fordi de ganske enkelt er for dyre i forhold til dit budget.

I samme ombæring bør det dog også gøres klart, at du ikke skal fokusere på at købe det billigst mulige teleskop. Oftest er de billige modeller ikke synderligt prangende, hvorfor du dermed heller ikke vil kunne forvente et synderligt godt resultat. Derfor skal du også være villig til at investere i god kvalitet, hvis du har planer om at investere i et nyt teleskop.

Du har mulighed for at finde gode teleskoper og kikkerter, der koster fra 1.000 kr. og opefter. De professionelle teleskoper koster afsindigt mange penge, hvorfor du – i hvert fald – som nybegynder bør hold dig til de mindre modeller, som du f.eks. har mulighed for at stifte bekendtskab med i denne teleskop test.

Hvilke aspekter er vigtige, når jeg skal købe nyt teleskop?

Uanset om du skal bruge dit nye teleskop til astronomi, til at kigge ud over havet eller noget helt tredje, så er der mange forskellige aspekter, der har relevans i forbindelse med valget af din kommende kikkert (eller teleskop, som de fleste kender dem under). Disse aspekter kan du danne dig et godt overblik over nedenfor:

 • Brændvidde
 • Højeste anvendelige forstørrelse
 • Spejldiameter
 • Optisk konstruktion
 • Relativ blænde
 • Okularer
 • Søger

Ovenfor finder du en række af de mest vitale punkter, når du skal investere i et nyt teleskop. Der er dog også mange andre ting, der bør være med i dine overvejelser. Det er f.eks. en god idé, at du også overveje størrelse og vægt.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here