Varmepumpe Test – De bedste godkendte varmepumper

Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

0

En varmepumpe er en af de bedste løsninger på markedet til at holde dit hus varmt. Varmepumpen er bygget til at sende varm luft ind i dine radiatorer, gulv eller blot til at sende den varme luft ind gennem ventilationssystemer.

Den udvinder varmen fra naturen omkring dit hus. Det gør den ved at tage varmen fra udeluften eller fra jorden for at udvinde varme herfra. Markedet indenfor varmepumper kan være ganske uoverskueligt, fordi der findes mange typer af varmepumper. Vi vil gøre dig lidt klogere på, hvilke funktioner de forskellige typer har, og hvilken type der er ideel for dig.

Indenfor varmepumpetyper, er der tale om tre forskellige typer:

● Luft til vand-varmepumpen
● Luft til luft-varmepumpen
● Jord til vand-varmepumpen

En luft til vand-varmepumpe kan være et godt alternativ, hvis du ikke har plads til at grave jordslanger ned udenfor din bolig. Denne type varmepumpe udvinder varmen fra luften og ikke jorden, og derfor er den oplagt ved pladsmangel ude foran din bolig.

Varmepumpen kan ligeledes benyttes til både rumopvarmning og varmt brugsvand. Det er yderst vigtigt, at du er opmærksom på, at dit hus skal være velisoleret ved køb af denne type varmepumpe. I nogle tilfælde, særligt ved ældre radiatorer, kan det være nødvendigt at få disse udskiftet.

En luft til luft-varmepumpe er ligeledes en type varmepumpe, der udvinder varmen fra luften og ikke jorden. Luft til luft varmepumpen er heller ikke en type varmepumpe, der fylder det store. Denne type er ideel – og anbefales – til sommerhuse, da den kan skaffes billigt og er kompatibel med et sommerhus, der ikke har trukket varmerør eller har radiatorer til et centralvarmeanlæg. Varmepumpen fungerer desuden hele året rundt.

En jord til vand-varmepumpe er varmepumpens “moder”. Denne type varmepumpe er den mest effektive af samtlige typer af varmepumper, men det er også den type, som er dyrest, da slanger skal graves ned i din have.

Varmepumpen udnytter varmen i jordens øverste lag, og den er så effektiv, at den uden problemer kan være husets eneste opvarmningskilde – uafhængigt af årstiden eller boligens størrelse. Denne type varmepumpe kan anvendes til varmt brugsvand og rumopvarmning via radiatorer eller gulvvarme.

Rent teknisk fungerer de forskellige typer af varmepumper på en identisk måde. En jord til vand-varmepumpe skiller sig naturligvis ud, fordi den er gravet ned ude i haven. Jordvarmen overføres via en varmeveksler ind til husets varmeinstallation.

En luft til vand-varmepumpe placeres i en 1×1 meter boks ude foran dit hus. Et rør vil lede ind fra varmepumpen til husets varmtvandsbeholder, hvor varmen vil blive afgivet.

En luft til luft-varmepumpe består ligeledes af en inde- og udedel. I det kommende afsnit kigger vi på funktioner, der er væsentlige at have in mente, når du er på udkig efter en ny varmepumpe. Der kan nemlig være flere væsentlige faktorer, du bør tage stilling til, før du investerer.

Det skal du være opmærksom på, før du køber

Før du investerer i en varmepumpe, er der en række ting, du bør tage stilling til. Generelt for samtlige varmepumper er, at du skal sikre dig, at din bolig er velisoleret, hvis du ønsker at benytte en varmepumpe som den eneste opvarmningskilde.

Du kan godt installere en varmepumpe på trods af dårlig isolering, men det får pumpen til at køre ustabilt og ujævnt, og det vil ligeledes formindske levetiden på den. Derfor anbefales det, at du efterisolerer dit hus, hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er velisoleret.

Du kan spare penge. At spare penge er aldrig dårligt. Dette er ligeledes en enorm fordel ved varmepumper, fordi de er langt billigere i drift end olie-, naturgasfyr og elvarme. Der er lavet flere regnestykker på netop denne besparelse, og det er anslået, at du kan spare 12.000 kroner årligt ved at udskifte olie- eller naturgasfyr med en varmepumpe. Benytter du elvarme skulle besparelsen være endnu højere.

Du bør overveje, hvilken type varmepumpe du har brug for. Dette afhænger hovedsageligt af, hvor du ønsker at placere den. En luft til luft- og luft til vand-varmepumpe minder meget om hinanden.

Typisk vil det være en af disse typer, du får præsenteret, hvis du spørger efter varmepumper. Jord til vand-varmepumpen er mere kompliceret, fordi du netop skal nedgrave et jordvarmeanlæg. Det er heller ikke en billig løsning, men varmeanlægget har lang levetid, og du sparer mange penge på energiforbruget.

Electrolux EXH12RLE

Electrolux EXH12RLE
Forhandler Pris Information
Whiteaway 14500 kr. Se produkt

Den første varmepumpe, vi skal se på, er model EXH12RLE fra Electrolux. Varmepumpen er i stand til både at nedkøle og opvarme din husstand, og den er derfor oplagt til brug i sommerhus.

Varmepumpen har en integreret 8-graders-funktion, som gør, at varmepumpen er i stand til at holde en fast temperatur på 8 grader i vintermånederne. Varmepumpen er også indbygget med timer-funktion, som gør den i stand til at tænde og slukke automatisk indenfor en 24-timers periode.

Electrolux har desuden integreret et ion-filter, der fjerner støv, mikropartikler, bakterier og generelt sørger for, at du har et sundt og rent indemiljø. Bemærk også den indbyggede aircondition funktion, der gør varmepumpen i stand til at nedkøle dit hus på en varm sommerdag.

Med denne model får du en varmepumpe i den bedre ende af energiklassen. Varmepumpen er en del af energiklasse A++. En anden imponerende detalje er det lave støjniveau.

Varmepumpen har et indendørs decibelniveau på blot 22. Udedelen af varmepumpen har et væsentligt højere støjniveau, nemlig på 63. Varmepumpens indedel har desuden en vægt på 11 kilo, hvor udedelen vejer 43 kilo. Alt i alt ser vi en varmepumpe, der opfylder de vigtigste krav og på samme tid har smarte funktioner. Modellen kan erhverves på whiteaway.com for kun 14.500 kr.


Mitsubishi Electric FH35

Mitsubishi Electric FH35
Forhandler Pris Information
skousen 10350 kr. Se produkt

Mitsubishi har med Electric FH35 formået at lave en varmepumpe, der passer perfekt til det nordiske klima. Den kan både opvarme og nedkøle. Om vinteren er varmepumpen i stand til at køre ved temperaturer helt nede på -25 grader. Forhåbentlig bliver det ikke aktuelt med så lave temperaturer, men funktionen gør varmepumpen ideel til sommerhuse.

Mitsubishi har integreret en I-save-funktion, som gør den i stand til at fastholde en temperatur på 10 grader. En indbygget sensor betyder, at varmepumpen konstant tilpasser rummets luftforhold samt registrerer, hvor du befinder dig, så den kan blæse luften væk fra dig for at undgå ubehagelig varm eller kold luft direkte i ansigtet.

Mitsubishi har designet en varmepumpe i den skarpe ende af energiklassen. Opvarmningsdelen er i energiklasse A++, hvor den ved nedkøling er oppe i energiklasse A+++. Lydniveauet er tilmed ganske fornuftigt, da den har et decibelniveau på 21 på indedelen. Udedelen har et niveau på 49.

Varmepumpens indedel vejer 13,5 kilo, mens udedelen har en vægt på 37 kilo. Igen har vi med en fornuftig varmepumpe at gøre, der er gennemtænkt med detaljer og funktioner, så du kan holde boligen opvarmet eller nedkølet. Modellen kan erhverves på skousen.dk for kun 10.350 kr.


LG Nordic Prestige

LG Nordic Prestige
Forhandler Pris Information
Whiteaway 9995 kr. Se produkt

Den sidste varmepumpe, vi skal vurdere, er fra mærket LG. De har designet en varmepumpe specifikt til det nordiske klima. LG har nemlig valgt at isolere udedelen af varmepumpen yderligere for at sikre, at den er kompatibel med vores nordiske klima – den er derfor i stand til at klare temperaturer helt ned til -25 grader.
Selvom LG har udstyret varmepumpen med funktioner, der gør den ideel til vores danske vintre, er den ligeledes i stand til at nedkøle. LG selv understreger, at den kan opvarme både helårsboliger og sommerhuse på helt op til 140 m2.

Modellen er udstyret – ligesom alle LG varmepumper – med en funktion, som kan låse temperaturen fast et sted mellem 9 og 13 grader. Desuden er den udstyret med hele tre ventilationssystemer, der er integreret, for at luften altid er renset.

De mange detaljer har ikke medført, at energiklassen er lav. Varmepumpens opvarmningsdel er i energiklasse A++, og nedkølingsdelen er helt oppe i energiklasse A+++.

Du finder ikke mange modeller på markedet, der har et støjniveau så lavt som denne model. Indedelen af pumpen har et decibelniveau på kun 17, mens udedelens støjniveau er på 45.

Modellen er ligeledes en af de letteste varmepumper, da indedelen blot vejer 11,5 kilo, udedelen 33 kilo. LG har formået at designe en varmepumpe, der er passer til de fleste boliger. Og mange varmepumper af denne type er ikke i stand til at opvarme hele 140 m2.

Modellen kan erhverves på whiteaway.com for kun 9995 kr.


Og vinderen er…

Det er ikke nemt at finde en vinder blandt disse tre modeller, da de alle virker efter hensigten. Dog er der en model, som har distanceret sig fra sine kollegaer ved at imponere ekstra. Normalt er det en god tommelfingerregel, at du får, hvad du betaler for. Men i denne test er det ikke tilfældet, da den dyreste model, vi har testet, ikke er den bedste model.
Hæfter vi os ved den dyreste model, bør det nævnes, at Electrolux har udviklet en fin varmepumpe. Den har integreret gode funktioner, der virker smarte, men efter vi fortsatte vores tests blev det hurtigt en klart, at der er modeller, som står stærkere end Electrolux’.

Mitsubishi-modellen kunne også være en potentiel vinder med de mange funktioner, og den virkede også bedre til at nedkøle end modellen fra Electrolux, men det var ikke nok.

LG bliver derfor vores store vinder. Nordic Prestige er designet specifikt til vores nordiske klima ligesom de andre testede modeller. Alligevel har LG integreret deres pumpe med ekstra detaljer til pumpens udedel.

Det er med til at sikre, at pumpen er kompatibel med selv den koldeste danske vinter. Pumpen formår at opvarme eller nedkøle et imponerende areal. De to andre modeller, vi har testet, er ikke i stand til at opvarme så mange m2, som modellen fra LG.

Generelt ser det ud til, at LG har overgået konkurrenterne, og det gør jo ingenting, at varmepumpen kan erhverves langt billigere end eksempelvis modellen fra Electrolux.

9.995 kroner er en fornuftig pris for en varmepumpe, som er fyldt med detaljer og funktioner. Nordic Prestige er et stærkt bud på en varmepumpe, der har alt, hvad en varmepumpe bør indeholde – endda lidt til.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here