Røgalarm Test – Bedste og sikre røgalarmer

3

Det er et faktum, at markedet tidligere har været præget af røgalarmer, som har fejlet på vigtige områder. I forbindelse med denne røgalarm test har vi valgt 13 røgalarmer, som består af både ioniserende og optiske røgalarmer. De 13 udvalgte røgalarmer tester vi på en lang række parametre med det formål at finde den bedste røgalarm her og nu. Resultatet af vores nye test og vores kåring af bedst i test vil fremgå af det første afsnit. Efter offentliggørelsen af vores store test, kan du læse en omfattende guide omkring placering og vedligeholdelse af en røgalarm. Sidst men ikke mindst kan du læse en masse gode tips omkring røgalarmer og brandsikkerhed. Du kan desuden læse om fordele og ulemper ved henholdsvis optiske og ioniserende røgalarmer.

Jacob Jensen røgalarm

Test af Jacob Jensen røgalarm
Forhandler Pris Information
Coolshop 249,00 DKK Se produkt
COOP 269,95 DKK Se produkt
Wupti 399,00 DKK Se produkt

Vi har testet rigtig mange gode røgalarmer i denne røgalarm test, men denne Jacob Jensen røgalarm har ubetinget været testens bedste. Her bliver du præsenteret for en eksklusiv røgalarm, som reagerer på selv det mindste form for synlig røg. Der er detektion hver 8. sekund, hvilket er en af de store fordele ved denne røgalarm. Det er en monteringsvenlig røgalarm, som udelukkende kan monteres med batteri og derfor hører under kategorien trådløs røgalarm.

Den røde knap som er placeret i midten på røgalarmen kan anvendes ved ønske om reducering af følsomheden. Ved røg i køkkenet kan du f.eks. trykke på den røde knap, hvorefter følsomheden vil blive nedsat med 50 %. Det er dog kun muligt at nedsætte følsomheden med 10 minutter ad gangen.

Når røgalarmen bliver aktiveret ved røgdannelse i huset, vil der lyde et alarmsignal ved minimum 85 dB.

Det er vigtigt at bemærke, at der er tale om en samlet pakke med 2 stk. Med i prisen får du desuden batterier, som du nemt kan montere i alarmerne. Det er en ioniserende røgalarm, som reagerer på synlig såvel som usynlig røg. Denne røgalarm har tidligere vundet en stor test hos Tænk, hvor den konkurrerede mod 22 andre røgalarmer.

Det er ingen hemmelighed, at denne Jacob Jensen røgalarm befinder sig i den høje prisende. Dog kan det ikke desto mindre være fordelagtigt at investere i en røgalarm i høj kvalitet. Ligesom man kan forvente af Jacob Jensens øvrige produkter, er der ikke ved udvikling af denne alarm gået på kompromis med designet. Det er en flot røgalarm, som man kan tillade sig at have hængende i huset, uden at det vil genere i dagligdagen. Der er dog ingen tvivl om, at du naturligvis også betaler for selve brandet, selvom funktionalitet, design og sikkerhed også er i top.


Jo-el røgalarm

Test af Jo-el røgalarm
Forhandler Pris Information
COOP 209,95 DKK Se produkt
10-4 269,00 DKK Se produkt

På 2. pladsen finder vi en væsentlig billigere røgalarm fra producenten Jo-el. I følge forhandleren er denne røgalarm den mindste i verden. Det kan være svært at se på produktbilledet, men røgalarmen er faktisk mindre end en tændstiksæske. Derudover er det en meget let røgalarm med et elegant design og en flot form.

Når du køber denne røgalarm, får du et miljøvenligt batteri med i pakken. Dette batteri har et meget lavt strømforbrug og kan derfor holde i op til 5 år. Selvom det er en mini røgalarm, så kan den faktisk dække det samme areal som en traditionel, stor røgalarm. Støjniveauet er på omkring 85 dB, ligesom det gjorde gældende for vores testvinder. Leder du efter en billig og effektiv røgalarm til dit hus eller lejlighed, så er denne Jo-el røgalarm et oplagt valg. Alt i alt har vi været meget imponeret over denne model fra Jo-el i vores røgalarm test.


Ioniseret vs. optisk røgalarm

Som vi nævnte i starten af denne artikel, kan man opdele røgalarmer i optiske og ioniserende. Der findes fordele for både ioniserende og optiske røgalarmer, som du vil blive præsenteret for i dette afsnit.

Optisk røgalarm

Den optiske røgalarm har den store fordel, at den typisk har en kortere reaktionstid ved røgdannelse sammenlignet med andre røgalarmer. Denne røgalarm har en fremragende evne til at måle indholdet af synligt røg i rummet. En optisk røgalarm kan desuden anvendes i fugtige rum som badeværelser, kældere m.fl. De optiske røgalarmer er specielt gode til at opfange gløder fra cigaret eller elektronik. Som udgangspunt passer den optiske røgalarm bedst til rum, hvor der er meget plastmateriale, møbler m.v.. Det skyldes, at der vil blive dannet synligt røg, som denne type alarm hurtigt vil reagere på.

Der er rigtig mange forsikringsselskaber som anbefaler danskerne at købe en optisk røgalarm. Det bliver bl.a. anbefalet af Tryg, som mener at en optisk røgalarm har en meget hurtigere reaktionstid ved ulmende brande. Ulmende brande udvikler sig ofte meget langsomt, hvilket gør det fordelagtigt at have en røgalarm, som reagerer hurtigt ved selv de mindste brande. I øjeblikket er markedet mere eller mindre domineret af optiske røgalarmer.

 • Kortere reaktionstid ved røg
 • Opfanger gløder, røg m.m.
 • Forsikringsselskaberne anbefaler optiske røgalarmer
 • Reagerer hurtigere ved ulmende brande (langsomt opståede brande)
 • Markedet er domineret af optiske røgalarmer

Kilde: Tryg.dk – Røgalarmer pass på dig, når du sover

Iomiseret røgalarm

Den ioniserende røgalarm har fordelen ved at kunne reagere på brande med åbne flammer. Sammenligner man med den optiske røgalarm, så vil denne alarmtype være hurtigere til at reagere på åbne flammer. Alarmtypen kan opfange og reagere på både synlig og usynlig røg. En anden fordel ved røgalarmen er, at man som vil undgå særligt mange fejlalarmer. Man skal desuden være opmærksom på, at de ioniserende røgalarmer indeholder minimal radioaktivitet. En røgalarm behøves dog hverken kun være ioniseret eller optisk. Der findes også røgalarmer på det danske marked, som elementer fra de forskellige typer.

 • Reagerer hurtigere ved åbne flammer
 • Opfanger og reagerer på både synlig og usynlig røg
 • Minimalt antal af fejlalarmer
 • Indeholder minimal radioaktivitet

Guide: Optimal placering og vedligeholdelse af røgalarm

Når du har hentet eller fået leveret din røgalarm, kan du med fordel sætte den op med det samme. Det er i den forbindelse ikke helt underordnet, hvor du vælger at placere din nye røgalarm. Hvis røgalarmen skal opnå sin fulde funktionalitet er det afgørende, at den bliver placeret det helt rigtige sted. Man kan montere røgalarmer i alle soveværelser, opholdsrum, køkken og badeværelse. Hvorvidt du vælger at montere en eller flere røgalarmer i dit hus er naturligvis helt op til dig. De fleste danskere har som minimum én røgalarm i huset, som typisk er placeret i køkkenet. Det er en realitet, at den største fare for røgdannelse og brand er i køkkenet. Dog kan der også sagtens opstå brande i andre rum end køkkenet. Ved overophedet elektronik og kabler i soveværelser og stue, vil der også kunne opstå brand, ligesom en brændeovn vil kunne forårsage røgdannelse.

Serieforbundet røgalarm

Hvis man vil sikre hele huset, kan med fordel købe serieforbundet røgalarmer. De serieforbundne røgalarmer kommunikerer med hinanden, således at hvis blot én røgalarm reagerer, så vil de to andre røgalarmer også reagere. I vores store røgalarm test præsenterede vi dig bl.a. for en serieforbundet røgalarm fra producenten Jo-el, som du kan overveje.

Du bør så vidt muligt placere røgalarmen i midten af loftet i de(t) valgte rum. Røgen stiger nemlig til vejrs, og røgalarmen vil dermed hurtigt kunne opfange røgen, hvis den er placeret i loftet. Derudover bør du placere røgalarmen minimum en halv meter fra væggen. Endvidere bør alarmen placeres minimum 1 meter væk fra vinduer, ligesom den ikke bør placeres for tæt på komfurer, brændeovne m.fl. Hvis man placerer røgalarmen for tæt på et komfur eller strygejern, vil alarmen kunne reagere på trods af, at der ikke er nogen fare at frygte.

Tjekliste for placering af røgalarm:

 • Placer den så højt som muligt (gerne i loftet)
 • Monter med fordel flere røgalarmer i alle husets / lejlighedens rum
 • Minimum 1/2 meter fra væggen
 • Minimum 1 meter fra vinduer
 • Undgå placering tæt på komfur, brændeovn m.m.

Jeg kan anbefale dig at se nedenstående video fra Beredskabsforbundet, som netop handler om opsætning af røgalarm:

Vedligeholdelse

Du kan gøre dig selv en stor tjeneste ved at vedligeholde din røgalarm.

Rengør for støv

Når en røgalarm hænger i loftet, kan man ikke undgå, at den efterhånden bliver udsat for mere og mere støv. De billigste røgalarmer på markedet vil kunne blive påvirket af støv over flere år, hvilket kan nedsætte alarmens funktionalitet. Den simple løsning er, at man engang i mellem husker at tørre overfladen på sin røgalarm med en fugtig klud.

Udskift batterier jævnligt

Et andet vigtigt punkt i forhold til vedligeholdelse er udskiftning af batteriet. Som hovedregel bør du skifte røgalarmens batteriet mindst en gang om året. Hvis du køber en af de nyere modeller fra denne røgalarm test, kan du forvente, at alarmen automatisk vil advare dig om lavt batteriniveau. De nye røgalarmer på markedet vil bippe, når batteriniveauet er lavt, og batterierne trænger til at blive skiftet.

Test din røgalarm jævnligt

Vi anbefaler, at man tester sin røgalarm hver 30-45. dage. Der er to måder, hvorpå du kan teste din røgalarm nemt og hurtigt. Hvis din røgalarm har en testknap, kan du trykke på den og teste alarmen på den måde. Alternativt kan du tænde en tændstik og holde den under røgalarmen, hvorefter alarmen bør reagere med det samme. Første gang du tester din røgalarm bør være med det samme, du har monteret den. Når du tester din røgalarm, skal du også sikre dig, at den kan høres fra alle husets rum. Lyden fra alarmen skal kunne høres i hele huset, uanset i hvilket rum du befinder dig i. Hvis det ikke er tilfældet, bør du investere i en anden røgalarm med et højere støjniveau (dB). Vi anbefaler, at man udelukkende kigger efter røgalarmer med et minimumstøjniveau på 80 dB.

OBS: Undgå at købe en røgalarm, som ikke lever op til de gældende kvalitetskrav og standarder. Se listen over de røgalarmer, som Energistyrelsen har påbudt her: Byggevareinfo.dk

3 KOMMENTARER

 1. Jeg er nysgerrig. Hvordan har i “testet” disse røgalarmer? I har jo i princippet et ansvar for folks liv og lemmer, når nu i proklamerer at have testet disse sikkerhedsforanstaltninger.

  I øvrigt skriver i at Jacob Jensen røgalarmen er ioniserende, og derfor virker på både synlig og ikke-synlig røg, hvilket ikke er helt sandt. Den reagerer nemlig ikke på synlig røg, forstået på den måde at den udelukkende reagerer ved at måle på densiteten af røgpartikler.

  Er røgalarmerne blevet testet i røgtunnel? Hvilke materialer er forsøgt afbrændt?

  Jeg ser frem til at høre fra jer/dig.

  Mvh.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here