Dampovn Test

0
dampovn test

Madlavning er absolut en af danskernes foretrukne beskæftigelser. Fra John Prices berømte madprogrammer og artikler i forskellige ugeblade i 70’erne og 80’erne, hvor smør og gode råvarer var de absolutte hovedingredienser, til Anne Larsens fedtforskrækkede og notoriske skylning af stegt hakket oksekød under vandhanen i 00’erne.

Danskerne er i mange år blevet præsenteret for forskellige kogekoner og -mænd, som alle ønsker at være eksponenter for den gode smag.

Madlavningens udvikling har åbnet et større marked for køkkentilbehør. Tilbehør i form af forskellige hardware, der både skal lette opgaven, men samtidig sende et signal til omverdenen om ens evne til at lave mad. Med dampovnens indtog i de danske køkkener har fokus rettet sig mod den gode, sunde mad, hvor smag, bevaring af aromastoffer og en øget interesse for at styre madens udseende er vigtige komponenter.

Det er blot nogle af de punkter, som dampovnen hævder at være i stand til at styrke. Eksempelvis bibeholder dampede grøntsager en større del af deres vitaminindhold end de kogte.

I denne test vil vi se på tre forskellige dampovne fra tre forskellige mærker. Vi vil både kigge på kombiovne og en dampovn, som udelukkende er beregnet til damp. Kombiovnene tegner sig for langt størstedelen af markedet, hvilket hænger sammen med, at folk i almindelighed også har brug for en ovn, der fungerer uden damp.

Vi vil i vores test især se nærmere på kapacitet og pris. Ligeledes vil vi undersøge dampovnens brugervenlighed og de muligheder, som ovnen ellers tilbyder. Her tænker vi særligt på, om ovnen har specielle funktioner.

Desuden vil vi gøre dig klogere på, om dampovnenes specielle funktioner er værd at bruge tid og kræfter på. Det siges, at for mange kokke fordærver maden – måske forholder det sig også sådan, når man propper en masse funktioner ind i en dampovn. Gennem denne fremgangsmåde håber vi at hjælpe dig med at blive klogere på dampovne, men også at hjælpe dig på vej mod en købsproces.

Siemens CD634GBS1 iQ700

Siemens CD634GBS1 iQ700
ForhandlerPrisInformation
skousen8495 kr.Se produkt

Denne dampovn fra Siemens har en forholdsvis lille kapacitet. Med sine 38 liter er det begrænset, hvor meget mad du kan lave ad gangen. Ovnens vandtank er på 1,3 liter og genopfyldelig.
Ovnen har et temperaturinterval på 30 – til 100 grader og med 4 indbyggede programmer, er denne model gearet til at at hjælpe dig med de helt grundlæggende ting i dampovn-regi.

Dampovnen er i den lave ende af prislejet, men alligevel lader det til, at du får noget for pengene. Vær opmærksom på, at der med denne model ikke er oplyst en energimærkning.

Med de fire programmer kan du bruge 100 procent damp, eller du kan blandt andet gøre brug af dampovnens hævefunktion. Slut med at finde en lun placering til din franskbrødsdej, nu kan du komme den i ovnen og få hjælp til hævningen dér. Dampovnen har desuden et indbygget bage- og madlavningsprogram, som du kan bruge til inspiration.

Og som om det ikke var nok, har Siemens det specielle CookControl installeret på denne dampovn. Med CookControl kan du indstille ovnen til at starte med at dampe maden på et givent tidspunkt. Husk i den forbindelse at sætte maden i ovnen.

Hvis vi skal vurdere dampovnens brugervenlighed, kan vi passende starte med at studere det display, som sidder på ovnens front. Det er et såkaldt TFT-display på 2,8” i farver, som er letlæseligt fra alle vinkler. Med SoftMove i ovndøren er du sikret en let og elegant døråbning uden risiko for, at den pludselig smækker i.

Med en indikator for tom vandtank er du også sikker på altid at få fyldt vand på din dampovn i ordentlig tid. Alt i alt er der her tale om en dampovn, som giver dig de grundlæggende funktioner. På minussiden skal nævnes, at denne ovn udelukkende kan bruge damp, ligesom at den ikke er særligt stor.


VOSS IED6902RF

VOSS IED6902RF
ForhandlerPrisInformation
whiteaway18685 kr.Se produkt

Vi er nu kommet til en ovn fra VOSS, som tilbyder flere muligheder end den forrige. Med en oplyst energiklasse på A+ og et ovnrum med hele 71 liter, er det en ovn, som bør kunne klare det meste af arbejdet for den store familie med flere børn.

Med indbygget varmluft kan du opnå en temperatur på 230 grader. Ovnen har et væld af både store og små finesser, men er også en del dyrere, end den ovn vi kiggede på i forrige anmeldelse.

En af dampovnens helt store fordele er dens evne til at kombinere damp med varmluft. Hvor varmluft har en stegende effekt, har damp naturligvis en dampende effekt. Ren damp er godt til for eksempel grøntsager, men skal du lave en steg eller et andet stykke kød, er du også interesseret i at tilføje kødet en anden struktur end den, dampen kan bidrage med.

Derfor er kombinationen af damp og varmluft en god idé. Disse komplimenterer hinanden på bedste vis. Således også i tilfældet med dampovnen her fra VOSS. VOSS har med denne dampovn tilmed besluttet sig for at hjælpe dig med rengøringen. Damprengøringsprogrammet består blot i, at du sætter en bradepand med vand ind i ovnen, hvorefter dampovnen bruger dampen der fra til at løsne snavs og skidt.

VOSS gør en dyd ud af brugervenlighed, og det kan mærkes med denne ovn. Vi kan nævne FLOODLIGHT ovenlys, som består af en halogenlampe i toppen af ovnen og en halogenlampe i siden af ovnen. Det sikrer dig et godt lys – også når der er flere plader i ovnen på én gang.

Når det kommer til rengøring af dampovnens overflade, er denne beklædt med antifingerprint, der, som navnet antyder, ikke er modtagelig for fedtfingre.Til slut skal også nævnes ovnens display, som er fint og centralt placeret. Du kan gemme op til tyve mad- og temperaturindstillinger i ovnens hukommelse, hvilket i det lange løb vil spare dig for tid.

Her er en ovn, som på mange områder er spændende. Den er spækket med programmer og tilbehør, som gør den til en attraktiv vare. På minussiden er den ret kostbar, og vi tænker, at det for den almindelige forbruger er tvivlsomt, at dampovnens mange funktioner overhovedet kommer i brug.


Electrolux EVY9847AOX

Electrolux EVY9847AOX
ForhandlerPrisInformation
9195 kr.Se produkt

Endnu en dampovn, som forener damp med varmluft. Der er angivet en energimærkning på A+ og et ovnrum med en kapacitet på 43 liter. Der er altså tale om en mindre ovn, som dog stadig er konkurrencedygtig, hvad angår energiforbrug.

Dampovnen fremstår ved første øjekast elegant med de fine flader i sort og gråt, rustfrit stål og udstråler en elegance og eksklusivitet, som Electrolux ofte bliver forbundet med.

Som nævnt kombinerer denne model fra Electrolux damp og varmluft, hvilket betyder, at du kan opnå en højere temperatur end i en ovn, som udelukkende er baseret på damp. Det giver dig en større frihed i forhold til at vælge, hvad du ønsker at tilberede i den. Udover de normale ovnfunktioner kan du vælge mellem konstant damp eller periodevis damp. Det betyder, at du får større mulighed for at eksperimentere med din madlavning.

Som ved forrige ovn er der også her mulighed for at gemme indstillinger i dampovnens hukommelse og let tilgå disse gennem det pæne og overskuelige display, som ikke er skæmmet af en kontrolknap i midten. Denne er belejligt placeret til højre på frontstykket af dampovnen.

Med dampovnens indbyggede kogebog kan du også med lethed finde opskrifter og på sigt selv ændre i disse, såfremt du ønsker det. Det medfølgende stegetermometer sikrer dig, at du hele tiden har overblik over, hvad der sker i ovnen, og med Electrolux’ sigende VelvetClosing anordning smækker ovnlågen aldrig i. Modellen er desuden udstyret med UltraFanPlus-systemet, som er med til at sikre, at varmluften altid fordeles jævnt i ovnen. På den måde undgår du scenarier, hvor pladen med boller foroven har fået mere varme end dem, du har sat i forneden.

Du er her blevet præsenteret for en dampovn, hvor brugervenlighed, funktionalitet og æstetik er i centrum. Der er en god sammenhæng mellem pris og kvalitet, og du bliver ikke bombarderet med en dampovn, som kan så mange ting, at du aldrig finder ud af det grundlæggende. Her er fokus på, at dampovnen skal hjælpe dig med at lave ny og spændende mad inden for et energiforbrug, som er acceptabelt. På den måde er der her absolut tale om et produkt, som på de fleste parametre er godkendt.


Vinderen af dampovn-testen er nu fundet

Vi kan lige så godt afsløre det med det samme. Vinderen af denne test bliver den sidste i rækken af anmeldelser, nemlig Electrolux EVY9847AOX. Denne dampovn vinder af flere grunde, men først lidt generelle overvejelser om denne test. Så får du også en bedre idé om, hvad der ligger til grund for afgørelsen.

De fleste dampovne kan andet end blot at dampe maden. I en husholdning er der sjældent plads eller råd til, at du har to forskellige ovne. Derfor ønsker du naturligvis at samle alle funktioner i ét og samme produkt. Det er i endnu højere grad en god idé, når det viser sig, at damp og varmluft fungerer uovertruffent sammen. Mange af de nye dampovne er spækket med funktioner. Nogle, som for eksempel muligheden for at gemme opskrifter i hukommelsen, er klare forbedringer og hjælper i udpræget grad med funktionalitet og brugervenlighed.

Det samme gælder UltraFanPlus-systemet, som er en funktion, der foregår stille og ikke gør meget væsen af sig. Alligevel er den med til at sørge for, at din mad bliver tilberedt ensartet. Vi er glade for funktioner, som har for øje at hjælpe os, uden at de bliver påtrængende.

Andre features er mere eksotiske og ender med at blive funktioner, som du aldrig for alvor forener dig med. På samme måde som da 80 procent af befolkningen i 1980’erne forgæves forsøgte at få deres nyindkøbte VHS-afspiller til at optage udsendelser fra fjernsynet. Spøg til side og tilbage til vores vinder.

Dampovnen fra Electrolux udmærker sig ved en række ting, som vi her til slut vil samle op på. Størrelse, energiforbrug og funktionalitet danner en fin synergi, der giver forbrugeren et fint overblik over muligheder for at bruge dampovnen i den daglige madlavning.

Du skal absolut ikke undervurdere vigtigheden af at kunne forberede grøntsager på en mere nænsom måde, hvis du er optaget af sundhed. På samme tid kan denne dampovn spare dig for et stort forbrug af fedtstof, som du under normale omstændigheder ville bruge i din madlavning. Dampen er simpelthen med til at oliere kødet eller grøntsagernes overflade, hvilket sammen med varmluften kan give nogle interessante resultater.

Med alle disse ting in mente er det uden tvivl, at vi endnu engang siger tillykke til Electrolux EVY9847AOX, som har vist sig at leve op til de krav, som vi på forhånd havde opstillet.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here